Ποντιακή πίτα με σέσκουλα

please share me:)

Βαθμολογία

Μέσος όρος: 4.5 (2 ψήφοι)

Υλικά συνταγής

για το φύλλο

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1 αυγό
  • 1 φλιτζ. λευκό κρασί
  • 1 φλιτζ. λάδι
  • αλάτι

για τη γέμιση

  • 1 κιλό σέσκουλα
  • ½ κιλό σπανάκι
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 4 μέτριες ντομάτες τριμμένες
  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λίγο βούτυρο για να βουτυρώσουμε το ταψί και τα φύλλα

Διαδικασία συνταγής

  1. Πλένουμε και κόβουμε όλα τα χορταρικά. Σε κατσαρόλα τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο το σκόρδο.
  2. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός απο τις ντομάτες. Αφού μαραθούν τα χορταρικά, προσθέτουμε την ντομάτα.
  3. Ετοιμάζουμε το φύλλο. Βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο σε ένα λεκανάκι, ανοίγουμε στο κέντρο μια τρύπα (σαν ηφαίστειο) και προσθέτουμε τα υγρά. Ζυμώνουμε και έπειτα ανοίγουμε με πλάστη, 7 φύλλα λεπτά. Στρώνουμε τα δύο στο πάτο του ταψιού, ρίχνουμε τη μισή γέμιση, άλλα δύο φύλλα, προσθέτουμε την υπόλοιπη γέμιση και καλύπτουμε με 3 φύλλα. Τα φύλλα τα βουτυρώνουμε όλα ένα-ένα.
  4. Κόβουμε σε κομμάτια την πίτα και ψήνουμε σε φούρνο, στους 180οC μέχρι να ροδίσει, για περίπου 1 ώρα.

Αυτό το ήξερες;

  • Μην ξεχνάτε να συνοδεύετε το σπανάκι με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως για παράδειγμα λεμόνι, πιπεριά η ντομάτα, ώστε να γίνεται καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.
  • Τα σέσκουλα όπως όλα τα σκούρα πράσινα λαχανικά είναι πλούσια σε β-καροτένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη τα οποία είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Τα φύλλα τρώγονται κυρίως βρασμένα.   
  • Κάποτε, στα χωριά, με τον πολτό απο άβραστα σέσκουλα θεράπευαν την πυτιρίδα, την κασσίδα και τις ψείρες. Επιπλέον, πίνανε το ζωμό από τα βραστά σέσκουλα μαζί με λίγο λάδι καθώς θεωρείτω καθαρκτικός...

Σχετικά με τη συνταγή

Από τον χρήστη: cooklila
Βαθμός δυσκολίας: μέτριας δυσκολίας
Σκεύος: ταψί
Χρόνος ετοιμασίας: λιγότερο από 90 λεπτά
Ποσότητα για: 1 πίτα
Προέλευση: Ποντιακές συνταγές (Γενικά)

Δες επίσης...

Κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα

Κατηγορία: Πίτες και Ζύμες, Πίτες, Κρέας, Αρνί και Κατσίκι
Βαθμός δυσκολίας: μέτριας δυσκολίας
Χρόνος ετοιμασίας: περισσότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής 1 πακέτο φύλλο χωριάτικο εμπορίου (450γρ. – 500γρ.) 1½ κιλά κατσικίσιο κρέας (από μπούτι) κομμένο σε μικρά κομματάκια...

Κρέπες με λαχανικά

Κατηγορία: Πίτες και Ζύμες, Κρέπες, Αλμυρές κρέπες
Βαθμός δυσκολίας: εύκολες
Χρόνος ετοιμασίας: λιγότερο από 60 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής για τη ζύμη αλεύρι περίπου 3 κούπες 3 κούπες γάλα 1 κ.σ. ελαιόλαδο ή 1 κ.σ. λιωμένη [qtip:μαργαρίνη|Φυτικό...

Χορτόπιτα με φύλλο κρούστας

Κατηγορία: Πίτες και Ζύμες, Πίτες, Ορεκτικά, Σάντουιτς - σνακ, Σνακ
Βαθμός δυσκολίας: εύκολες
Χρόνος ετοιμασίας: λιγότερο από 60 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής 1 πακέτο φύλλα κρούστας για πίτες 1 ματσάκι σέσκουλα 1 ματσάκι ρόκα 1 ματσάκι βλίτα 1 φλιτζ. τυρί...

Κρεμμυδόπιτα με κεφαλοτύρι

Κατηγορία: Πίτες και Ζύμες, Πίτες
Βαθμός δυσκολίας: εύκολες
Χρόνος ετοιμασίας: λιγότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής 1 πακέτο φύλλο χωριάτικο εμπορίου (450γρ. – 500γρ.) 1 κιλό κρεμμύδια ψιλοκομμένα 1 πράσο ψιλοκομμένο...

Χορτόπιτα μυρωδάτη

Κατηγορία: Πίτες και Ζύμες, Πίτες
Βαθμός δυσκολίας: μέτριας δυσκολίας
Χρόνος ετοιμασίας: λιγότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής ζύμη για χωριάτικα φύλλα ή 1 πακέτο χωριάτικα φύλλα εμπορίου ½ κιλό σπανάκι ½ κιλό σέσκουλα 2 πράσα...

Σπανακόπιτα της μαμάς

Κατηγορία: Πίτες και Ζύμες, Πίτες
Βαθμός δυσκολίας: μέτριας δυσκολίας
Χρόνος ετοιμασίας: λιγότερο από 60 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής για το φύλλο ¾ κιλό αλεύρι 1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι 1 ποτήρι του κρασιού λάδι 1 ποτήρι του...