Λαχανόπιτα Πελοποννήσου

short url (for easy share)

Μέσος όρος: 5 (1 vote)

 

Υλικά συνταγής

για το φύλλο

  • 750γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • 1½ κ.γ. αλάτι
  • 1½ φλιτζ. χλιαρό νερό (περίπου)
  • λίγο επιπλέον αλεύρι ή νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων

για τη γέμιση

  • 1-1½ κιλό χόρτα διάφορα (σπανάκι, σέσκουλα, λάπαθαΧόρτα με ελαφρά ξινή γεύση. Συλλέγονται την άνοιξη και το χειμώνα., καυκαλίθρες)
  • 3 πράσα (μόνο το άσπρο μέρος)
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
  • ½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 3-4 φύλλα φρέσκος δυόσμος
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • ⅔ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. κοφτές αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
cooklila
Δυσκολία: εύκολες
Ποσότητα: 8-10 άτομα

Διαδικασία συνταγής

  1. Βάζουμε σε μπασίνα το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο του. Προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι, το ξύδι και το νερό. Βάζουμε λίγο-λίγο το αλεύρι μέσα στα υγρά με κυκλικές κινήσεις. Όταν δεν κολλάει το ζυμάρι πια, βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο μας και τη ζυμώνουμε με δυνατές κινήσεις. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, εύπλαστη και αφράτη. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί.
  2. Όσο έχουμε τη ζύμη να ζεκουράζεται, πλένουμε καλά τα λαχανικά και τα μυρωδικά και τα ψιλοκόβουμε. Τα τρίβουμε λίγο με τα χέρια και αλάτι και τα αφήνουμε σε τρυπητό. Ψιλοκόβουμε το πράσο και τα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση μαζί.
  3. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 κομμάτια και με τον πλάστη, αλευρώνοντας, ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε λεπτό φύλλο.
  4. Αν έχουμε τη δυνατότητα και χώρο, αφήνουμε τα φύλλα πάνω σε καθαρό τραπεζομάντιλο να στεγνώσουν ελαφρώς. Λαδώνουμε πολύ καλά το ταψί. Βάζουμε τέσσερα φύλλα από την κάτω πλευρά και τα ραντίζουμε ένα-ένα με ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τη γέμιση και από πάνω τα 2 φύλλα κι αυτά ραντισμένα με ελαιόλαδο.
  5. Χαράζουμε τα πάνω φύλλα της πίτας και ραντίζουμε με λίγο νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσειΨήνω σε δυνατό φούρνο ή σοτάρω σε λιπαρή ουσία ένα υλικό μέχρι να πάρει χρώμα ροδοκόκκινο.. Όταν ροδίσει, ελέγχουμε από κάτω την πίτα και αν θέλει κι άλλο ψήσιμο, την ακουμπάμε κάτω-κάτω στο φούρνο για να γίνει τραγανή και από κάτω.
Γενικά
Πελοπόννησος

Αυτό το ήξερες

Το πράσο είναι γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες από τον Ιπποκράτη. Θεωρείται διουρητικό και χρησιμοποιείται κατά της κυτταρίτιδας, κατά του πρηξίματος των χεριών και των ποδιών. Είναι...
Μην ξεχνάτε να συνοδεύετε το σπανάκι με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως για παράδειγμα λεμόνι, πιπεριά η ντομάτα, ώστε να γίνεται καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.
Στην αρχαία Ελλάδα ονομαζόταν άνηθον ή άνησον και χρησιμοποιούνταν ως πρόσθετο σε διάφορα κρασιά. Από τα άνθη του παρασκεύαζαν άρωμα, όπως επίσης με ανθισμένα κλαδιά άνηθου στεφάνωναν τους νικητές....

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 7271 Εμφανίσεις σήμερα: 2