Χρήσιμες συμβουλές

Βρήκαμε 70 συμβουλές σε αυτήν την κατηγορία

Πώς διατηρούμε τη ρόκα περισσότερο καιρό στο ψυγείο;
Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Για να διατηρήσουμε τη ρόκα αρκετές μέρες το ψυγείο, την πλένουμε, την αφήνουμε να στεγνώσει σε τρυπητό και την τοποθετούμε με απορροφητικό χαρτί...

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Αγοράζουμε από μάντρα δομικών υλικών ασβεστοπολτό (σβησμένο ασβέστη). Ανακατεύουμε με 2 - 3 λίτρα νερό με 2-3 κουταλιές ασβέστη, και το αφήνουμε...

Πώς καταλαβαίνουμε ότι το κέικ ψήθηκε;
Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Για να είμαστε σίγουροι ότι το κέικ μας ψήθηκε, το τρυπάμε με ένα ξυλάκι για σουβλάκι. Εάν μόλις το βγάλουμε δεν έχει καθόλου ζύμη επάνω, τότε το...

Πόση ώρα μπορεί να μείνει ωμό κοτόπουλο εκτός ψυγείου;
Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Αποφύγετε να αφήνετε τα ωμά πουλερικά εκτός ψυγείου για πάνω από 1 ώρα.

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Για την αποφυγή σαλμονέλας κατά την αγορά κοτόπουλου:

Ελέγξτε προσεκτικά την ημερομηνία λήξης της συσκευασίας.

Πιάστε την συσκευασία...

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Το κοτόπουλο έχει ψηθεί όταν το κρέας από το μπούτι ξεκολλάει από τα οστά εύκολα και οι χυμοί που τρέχουν είναι καθαροί.

Συμβουλές: Συντήρηση του κοτόπουλου
Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Για την αποφυγή σαλμονέλας κατά την αποθήκευση:

Αποθηκεύσετε τα πουλερικά σας στο πιο ψυχρό μέρος του ψυγείου σας κάτω από τους 5 βαθμούς...

Το αυγό προφυλάσσει τα μάτια
Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Το αυγό προφυλάσσει τα μάτια από τον καταρράκτη.

Το αυγό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες...
Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Το αυγό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, λουτεΐνη. Επίσης, είναι πηγή σεληνίου, ιωδίου, βιταμινών Β2, Β12 και βιταμίνης D.

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Για να ελέγξουμε αν τα κολοκύθια είναι φρέσκα, τρίβουμε ελαφρώς το χέρι μας στη σάρκα τους. Αν μας «τσιμπάνε» είναι φρέσκα. 

Με ποιες τροφές συνοδεύουμε το σπανάκι
Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Μην ξεχνάτε να συνοδεύετε το σπανάκι με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως για παράδειγμα λεμόνι, πιπεριά η ντομάτα, ώστε να γίνεται καλύτερη...

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Για να διατηρήσουμε το μαρούλι και τη σγουρή σαλάτα περισσότερο καιρό στο ψυγείο ακολουθούμε την εξής διαδικασία:

Πλένουμε πολύ καλά, φύλλο...

Πώς ξαρμυρίζουμε τον μπακαλιάρο;
Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Αφαιρούμε την πέτσα από τον παστό μπακαλιάρο και τον κόβουμε σε μετρίου μεγέθους κομμάτια. Τον βάζουμε σε νερό και αλλάζουμε το νερό κάθε 3 με 4...

Πώς διατηρούμε τον κιμά στην κατάψυξη;
Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Μπορούμε να κρατήσουμε τον κιμά στην κατάψυξη, φτιάχνοντας μικρά επίπεδα πακετάκια πολύ καλά τυλιγμένα με διαφανή μεμβράνη.

Όταν θέλουμε να...

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Για να δούμε αν έδεσε η μαρμελάδα βγάζουμε μια πολύ μικρή ποσότητα σε ένα πιατάκι και την αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Δεν πρέπει...

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Υπάρχουν δύο τρόποι για να αποστειρώσουμε τα βάζα μας:

1) Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει και τα βράζουμε για 20 λεπτά. Τα...

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Για να καθαρίσουμε εύκολα τα κρεμμυδάκια στιφάδο, τα κόβουμε στις άκρες και τα βάζουμε σε νερό που βράζει και τα αφήνουμε για 3 λεπτά (από την ώρα...

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Για να καταλάβουμε αν πρέπει να βάλουμε κι άλλο ζωμό στο τηγάνι μας σέρνουμε την κουτάλα μας στον πάτο του σκεύους. Αν...

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Η αντιστοιχία φρούτου ζάχαρης είναι ή 50-50 ή μικρότερη. Τα τελευταία χρόνια οι νοικοκυρές προτιμούν να κάνουν τις μαρμελάδες με αντιστοιχία 2...

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές
Για να καταλάβουμε αν έδεσε το σιρόπι μας για ένα γλυκό του κουταλιού παίρνουμε μια κουταλιά και την αδειάζουμε...
Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Ο αρακάς χάνει το 20% των θρεπτικών συστατικών του, αν δεν καταναλωθεί μέσα σε 24 ώρες από την συγκομιδή του. Για αυτόν το λόγο προτιμούμε συνήθως...

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Για να καθαρίσουμε τα σπαράγγια, τα κόβουμε από την κάτω πλευρά 2 εκατοστά και αν έχουν ίνες τα ξεφλουδίζουμε με τον πατατοκαθαριστή (peeler)....

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Όταν χρησιμοποιούμε δενδρολίβανο στο φαγητό, πρέπει να το προσθέτουμε από την αρχή. Τα κλαδάκια από δενρολίβανο μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν...

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

1) Τα μάτια πρέπει να'ναι λαμπερά, εξογκωμένα και με μαύρες κόρες. Τα μπαγιάτικα ψάρια έχουν μάτια με γκριζωπές κόρες και είναι κόκκινα γύρω γύρω...

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Αν είναι μεγαλα τα ψαρια, τα αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε μισή ώρα να τραβήξουν νοστιμιά από το αλάτι.

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Ελέγχουμε τα μύδια ένα ένα και αν κάποιο από αυτά είναι ανοιχτό, το ρίχνουμε με δύναμη στον πάγκο της κουζίνας μας. Αν κλείσει σημαίνει πως είναι...

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

H αποξηραμένη ρίγανη πρέπει να φυλάσσεται σε αεροστεγές δοχείο. Στο μαγείρεμα είναι καλύτερο να προστίθεται στο τέλος, για να δίνει όλο της το...

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Ο κιμάς μπορεί να μείνει στη συντήρηση του ψυγείου μόνο 1 μέρα και πρέπει να φυλάσσεται σε γυάλινο ή ανοξείδωτο μπολ.

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Δεν υπάρχει "καλό" ή "κακό" κρέας. Υπάρχει κατάλληλο και ακατάλληλο κομμάτι για κάθε χρήση.

Συμβουλευτείτε τον κρεοπώλη σας ανάλογα με τη...

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Πλύνετε καλά τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα πριν και μετά την επαφή σας με ωμά πουλερικά.

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Για να μην μαυρίσουν οι αγκινάρες κατά την προετοιμασία του φαγητού τις βυθίζουμε σε νερό με χυμό λεμονιού και λίγο αλεύρι. ...

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Τα φρέσκα καβούρια πρέπει να μυρίζουν θάλασσα ευχάριστα. Το κεφάλι και ο θώρακας πρέπει να έχουν ανοιχτό χρώμα και καθόλου κυλίδες. Τα πόδια των...

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Καταρχήν, θα χρειαστούμε σύρμα για το στερέωμα του κατσικιού (ούτε πολύ ψιλό ούτε πολύ χοντρό), σπάγκο για το δέσιμό του και βελόνα για το σπάγκο...

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Καταρχήν, θα χρειαστούμε σύρμα για το στερέωμα του αρνιού (ούτε πολύ ψιλό ούτε πολύ χοντρό), σπάγκο για το δέσιμο του και βελόνα για το σπάγκο....

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Τα κατεψυγμένα ψάρια είναι μια πολύ καλή λύση αν θέλετε να δοκιμάσετε κάποιο ψάρι που δεν αλιεύεται στη χώρα μας, αλλά ακόμη και όταν τα φρέσκα...

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Tips: «Πώς ψήνονται άραγε σωστά τα ψάρια στη σχάρα;» Είναι η ερώτηση που βασανίζει κάθε άπειρο ψήστη! Επανάληψις μήτηρ πάσης μαθήσεως, με τον...

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Τα φρέσκα ψάρια το καλύτερο είναι να καταναλωθούν άμεσα απο την στιγμή που θα αγορασθούν. Αν είναι αναγκαστική η αποθήκευση τους τότε μπορούν να...

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Τα φρέσκα ζυμαρικά διατηρούνται μια μέρα μόνο στο ψυγείο ξεσκέπαστα και 3 μήνες στην κατάψυξη. Αν τα διατηρήσετε στην κατάψυξη, να ξέρετε πως ο...

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Τα ζυμαρικά αποξηραίνονται για 2 ημέρες στον αέρα. Έπειτα διατηρούνται σε αεροστεγώς κλεισμένη σακούλα ή βάζο για αρκετό καιρό.

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Τα φρέσκα ζυμαρικά (η ζύμη τους γενικότερα) στεγνώνουν πολύ γρήγορα. Για να κάνουμε την ζύμη πιο νωπή προσθέτουμε στο ζύμωμα λίγο ζεστό νερό ή...

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Για να πασπαλίσετε ομοιόμορφα με την άχνη ζάχαρη χρησιμοποιείστε το σουρωτήρι για το τσάι. Ρίχνετε μέσα άχνη και κουνάτε δεξιά - αριστερά.

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Μέσα στο χαλβά ή σαν διακόσμηση μπορούμε να προσθέσουμε ξηρούς καρπούς, κυρίως αμύγδαλα και σταφίδες. Μπορούμε επίσης να αρωματίσουμε με μπαχαρικά...

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Το αποξηραμένο τσίλι είναι περισσότερο καυτερό από το φρέσκο. Επίσης, όσο πιο μικρό είναι ένα πιπεράκι τσίλι σε μέγεθος, τόσο πιο καυτερό είναι....

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Τη σάλτσα πέστο μπορούμε να την κρατήσουμε στο ψυγείο για 4 μέρες.

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Αν θελήσετε να μαζέψετε σαλιγκάρια μόνοι σας, πρέπει να γνωρίζετε τουλάχιστον ότι καλά είναι αυτά που είναι ασπριδερά στο κέλυφος τους και όχι με...

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Όταν θέλουμε να μαγειρέψουμε πιπεριές τηγανιτές ή ψητές:

1) τρυπάμε με πιρούνι τις πιπεριές πριν τις τηγανίσουμε ή τις ψήσουμε για να μη "...

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Μην ξεχνάτε ότι τα όσπρια θα πρέπει να συνδυάζονται με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (όπως πιπεριά πράσινη, ντομάτα, πορτοκάλι) Β-καροτένιο (όπως...

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Όσο πιο κόκκινο ένα μήλο, τόσο πιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Καταλώνουμε ολόκληρο το μήλο, καθώς η φλούδα περιέχει τα μεγαλύτερα ποσοστά...

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Η μαντζουράνα θεωρείται πως ενισχύει την πέψη. Καλό είναι να προστίθεται στα φαγητά στο τέλος του μαγειρέματος.

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Πρέπει να προστίθεται στο φαγητό από την αρχή. Τα κλαδάκια από δενρολίβανο μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν ξυλάκια για σουβλάκια και να περάσουμε...

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Αν θέλουμε να διατηρήσουμε την πικάντικη στο ψυγείο για 15 μέρες, περίπου, κάνουμε την εξής διαδικασία: αφού κόψουμε το λάχανο το αλατίζουμε τόσο...

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Τα φρέσκα κουκιά θα πρέπει να είναι τρυφερά και χωρίς κηλίδες. Διατηρούνται στο ψυγείο μέχρι και 20 μέρες. Διαφορετικά, αφού τα ζεματίσουμε για 3...

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Για να μη μας στεγνώσει το κοτόπουλο την ώρα του ψησίματος, το αλείφουμε κατά διαστήματα με ελαιόλαδο ή βουτυρο.

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Όταν θέλετε να αγοράσετε νωπό κυνήγι, προσέξτε αν είναι εγχώριο, να φέρει στρογγυλή σφραγίδα που γράφει "Εκτρεφόμενο Ελληνικό Θήραμα" και το είδος...

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Για να καταλάβουμε αν το χταπόδι είναι χτυπημένο, το τρίβουμε σε σουρωτήρι (εκεί που σουρώνουμε τα μακαρόνια). Αν βγάλει άσπρο αφρό, τότε είναι...

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Τα σπαράγγια διατηρούνται 2 με 3 ημέρες το πολύ στο ψυγείο (είτε ωμά είτε βρασμένα). Για την καλύτερη διατήρηση τους τα κρατάμε τυλιγμενα με νωπή...

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Είτε τα θέλουμε για να φτιάξουμε μαγειρίτσα είτε για να φτιάξουμε έναν αγαπημένο μεζέ όπως το κοκορέτσι τα έντερα πρέπει να τα πλένουμε πολύ καλά...

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Πλένουμε καλά την σκέπη και την αφήνουμε σε ζεστό νερό (όχι καυτό) να απλώσει και να γίνει μια λεπτή μεμβράνη.

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Το αρνί μας στάζει το λίπος του, στις κλειδώσεις φαίνεται ελαφρά το κόκκαλο και η πέτσα του ροδοκόκκινη έχει σκάσει σε διάφορα σημεία. Το παν...

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Για να μην σπάσουν τα αυγά κατά το βράσιμο τα αφήνουμε εκτός ψυγείου, ώστε να πάρουν θερμοκρασία δωματίου. Επίσης, πολλές νοικοκυρές υποστηρίζουν...

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Όταν προκειται να βρασετε λαχανικα επιλεξτε να εχουν ίδιο μεγεθος για να βρασουν όλα σωστα. Αν αυτό δεν είναι εφικτο, κοψτε τα σε ισα μερη. 

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Το κρέας είναι φρέσκο όταν είναι σφιχτό και το χρώμα του είναι κόκκινο λαμπερό. Αντίθετα, όταν το κρέας εχει κεραμιδί χρώμα, είναι θαμπό, πλαδαρό...

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Στη συντήρηση του οικιακού ψυγείου το κρέας διατηρείται από 3 έως 5 ημέρες.

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Πολλές νοικοκυρές προσθέτουν σόδα φαγητού στο μούλιασμα των φασολιών ώστε να γίνουν πιο «βραστερά». Η διαδικασία αυτή όμως καταστρέφει την...

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Το κρέας μπορεί να διατηρηθεί αεροστεγώς τυλιγμένο στην κατάψυξη εώς και τρεις μήνες.

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Τα σοκολατένια, πασχαλινά αυγά είναι κάποια από τα τρόφημα που συνήθως περισσεύουν, μετά τις γιορτές του Πάσχα. Όσοι έχουν "μπουχτίσει" από τη...

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Στις κλειδώσεις του κατσικιού φαίνεται ελαφρά το κόκκαλο και η πέτσα του, ροδοκόκκινη, έχει σκάσει σε διάφορα σημεία. Το παν είναι να μην καεί...

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Η μπεσαμέλ διατηρείται στο ψυγείο έως 3 μέρες αρκεί να είναι καλά σκεπασμένη.

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Αν θελουμε τα κομματια του κρέατος να ψηθουν πιο γρηγορα τα κοβουμε σε μικρες λωριδες.

Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές

Οι σπιτικές μαρμελάδες διατηρούνται σε σκιερό και δροσερό μέρος και όταν ανοιχτούν στο ψυγείο.