Αυτό το ήξερες ;

Κατηγορία: Ιστορικά στοιχεία και παράδοση
Τα κροστίνι (crostini) είναι ιταλικό ορεκτικό με βάση φρυγανισμένο ή ψημένο ψωμί στη σχάρα ή στο φούρνο. Σερβίρεται με διάφορα τυριά, λαχανικά,...
Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες
Το κεφαλοτύρι είναι σκληρό κίτρινο τυρί φτιαγμένο από πρόβειο ή/και κατσικίσιο γάλα. Έχει αλμυρή γεύση και ένα παρόμοιο τυρί με λίγο ηπιότερη γεύση...
Πωλήσεις κοτόπουλου στις Η.Π.Α.
Κατηγορία: Ιστορικά στοιχεία και παράδοση
Η πρώτη καταγραφή πωλήσεων κοτόπουλου έγινε στις Η.Π.Α. το 1934 και κατέδειξε ότι οι πωλήσεις πλησίαζαν τα 30 εκατομμύρια κιλά ετησίως. Πρόσφατες...
Τί στοιχεία περιέχουν τα καρότα;
Κατηγορία: Υγεία & σωστή διατροφή
Τα καρότα παρέχουν στον οργανισμό μας ικανοποιητικές ποσότητες σιδήρου, μαγγανίου, καλίου, χαλκού  καθώς επίσης και βιταμινών Κ, C και Β6.
Το γιαούρτι και οι ιδιότητές του
Κατηγορία: Υγεία & σωστή διατροφή
Το γιαούρτι, κατά κύριο λόγο το παραδοσιακό γιαούρτι, είναι πλούσιο σε ασβέστειο και πρωτεΐνες. Το γιαούρτι κάνει καλό στην υγεία καθώς οι βάκιλοι...
Ελληνικά τυριά ΠΟΠ
Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες
Η Ελλάδα έχει κατοχυρώσει 20 τυριά ως ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και αυτά είναι η Φέτα, που στην χώρα μας τη χρησιμοποιούμε για να...
Η ιστορία του παπαρουνόσπορου
Κατηγορία: Ιστορικά στοιχεία και παράδοση
Ψωμί με παπαρουνόσπορο έτρωγαν από την αρχαιότητα οι Έλληνες. Σύμφωνα με την μυθολογία, "η παπαρούνα η ροιάς", γνωστή στην Κρήτη και ως κουτσουνάδα,...
Ντόνατς, η πρώτη συνταγή
Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες
Η πρώτη γραπτή συνταγή για ντόνατς περιλαμβάνεται σε βιβλίο μαγειρικής του 1803 το οποίο κυκλοφόρησε στην Αγγλία. Παγκόσμια ημέρα ντόνατς έχει...
Κατηγορία: Ιστορικά στοιχεία και παράδοση
Το cheesecake θεωρείται πως ήταν πολύ διαδεδομένο γλυκό στην Αρχαία Ελλάδα. Ο γιατρός Αίγιμος έγραψε την πρώτη συνταγή cheesecake  στο βιβλίο του «...
Οι ευεργετικές ιδιότητες του σμέουρου
Κατηγορία: Υγεία & σωστή διατροφή
Το σμέουρο γνωστό περισσότερο με την γαλλική ονομασία του φραμπουάζ (framboise) έχει αντιοξειδωτική δράση και είναι πλούσιο σε βιταμίνες Ε, Α, D, C,...
Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες
Η λούντζα είναι κυπριακό προϊόν ιταλικής προέλευσης από καπνιστό χοιρινό κρέας. Πρόκειται για αλλαντικό και συνοδεύει πολύ ωραία το επίσης κυπριακό,...
Οι ευεργετικές ιδιότητες του πράσου
Κατηγορία: Υγεία & σωστή διατροφή
Το πράσο είναι γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες από τον Ιπποκράτη. Θεωρείται διουρητικό και χρησιμοποιείται κατά της κυτταρίτιδας, κατά του...
Κοτόπουλο και βιταμίνες
Κατηγορία: Υγεία & σωστή διατροφή
Το κοτόπουλο περιέχει βιταμίνη B3, B12 που βοηθούν στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και των λιπών.
Κατηγορία: Υγεία & σωστή διατροφή
Το μαρούλι έχει πολύ λίγες θερμίδες και συχνά οι διατροφολόγοι το χρησιμοποιούν στα πλαίσια μιας ισοροπημένης διατροφής ακόμη και σε μεγάλες...
Οι ευεργετικές ιδιότητες του πορτοκαλιού
Κατηγορία: Υγεία & σωστή διατροφή
Το πορτοκάλι είναι ταυτισμένο με τη βιταμίνη C, ωστόσο περιέχει πλήθος ουσιών με αντιοξειδωτικές δράσεις. Έχει αποδειχθεί ότι το πορτοκάλι...
Κατηγορία: Υγεία & σωστή διατροφή
Ο μαϊντανός χρησιμοποιήθηκε απο τους αρχαίους πρώτα σαν φάρμακο. Οι ιδιότητες του πολυάριθμες: είναι πλούσιος σε κάλιο, βιταμίνες Α και C, Κ και Β-12...
Η ιστορία της πατάτας στην Ελλάδα
Κατηγορία: Ιστορικά στοιχεία και παράδοση
Η εισαγωγή της πατάτας στην Ελλάδα για καλλιέργεια αποδίδεται στον Ιωάννη Καποδίστρια. Σύμφωνα με τον αστικό μύθο, ο Καποδίστριας, επειδή αρχικά οι...
Προϊόντα ολικής αλέσης
Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες
Τα προϊόντα ολικής αλέσεως είναι πιο πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σε φυτικές ίνες, σε σχέση με τα προιόντα που παρασκευάζονται από...
Πώς προέκυψε η λέξη μπισκότο;
Κατηγορία: Ιστορικά στοιχεία και παράδοση
Η λέξη μπισκότο έχει αρκετή ίστορία πίσω της. Η λέξη προέρχεται από τα λατινικά που ομιλούνταν στον μεσαίωνα και πιο συγκεκριμένα από τη λέξη...
Η διατροφική αξία της παρμεζάνας
Κατηγορία: Υγεία & σωστή διατροφή
Η παρμεζάνα είναι το τυρί με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο, ενώ ταυτόχρονα έχει χαμηλά λιπάρα.
Πώς διατηρούμε τον κιμά στην κατάψυξη;
Κατηγορία: Χρήσιμες συμβουλές
Μπορούμε να κρατήσουμε τον κιμά στην κατάψυξη, φτιάχνοντας μικρά επίπεδα πακετάκια πολύ καλά τυλιγμένα με διαφανή μεμβράνη. Όταν θέλουμε να...
Όσπρια και δημητριακά ένας συνδυασμός με μεγάλη θρεπτική αξία
Κατηγορία: Υγεία & σωστή διατροφή
Τα όσπρια σε συνδυασμό με τα δημητριακά (φακές, φασόλια, ρεβίθια κ.α. σε συνδυασμό με ρύζι, κινόα, στάρι κ.α.) εκτός από νόστιμα είναι ένα πιάτο με...
Τι είναι το μαστέλο Χίου;
Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες
Υπάρχει η εντύπωση ότι Μαστέλο® είναι είδος χιώτικου τυριού, όμως Μαστέλο® είναι η εμπορική ονομασία του μαλακού τυριού που φτιάχτηκε για πρώτη φορά...
Οι πιπεριές, καλή πηγή των βιταμινών
Κατηγορία: Υγεία & σωστή διατροφή
Οι πιπεριές (πράσινες, κόκκινες, κίτρινες) περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά αλλά κυρίως είναι καλή πηγή των βιταμινών Α και C. H βιταμίνη Α...
Πληροφορίες για το προσούτο
Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες
Το προσούτο είναι Ιταλικό αλλαντικό από κρέας χοίρου. Διαχωρίζεται σε προσούτο κότο (prosciutto cotto) και προσούτο κρούντο (prosciutto crudo). Το...
Τα κρεμμύδια περιέχουν υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών ενώσεων
Κατηγορία: Υγεία & σωστή διατροφή
Τα κρεμμύδια περιέχουν υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών ενώσεων όπως η φλαβονοειδής ουσία quercetin.
Οι ευεργετικές ιδιότητες των μανιταριών
Κατηγορία: Υγεία & σωστή διατροφή
Τα μανιτάρια θεωρείται ότι συμβάλλουν στην τόνωση του ανοσοποιητικού και στη μείωση τόσο των επιπέδων της χοληστερίνης όσο και του κινδύνου εμφάνισης...
Ο όρος dog, συνώνυμο της λέξης λουκάνικο από το 1884
Κατηγορία: Ιστορικά στοιχεία και παράδοση
Ο όρος "dog" (βλ. σκύλος) ήταν συνώνυμο της λέξης λουκάνικο από το 1884, καθώς οι αλλαντοποιίες κατηγορούνταν ότι χρησιμοποιούν κρέας σκύλου για την...
Η παράδοση και τα λουκάνικα
Κατηγορία: Ιστορικά στοιχεία και παράδοση
Παλαιότερα, τα λουκάνικα φτιάχνονταν την περίοδο των Χριστουγέννων. Την παραμονή των Χριστουγέννων ή ανήμερα έσφαζαν τα γουρούνια, τα ξεψάχνιζαν και...
Ένα μήλο την ημέρα...
Κατηγορία: Υγεία & σωστή διατροφή
Το μήλο είναι ένα φρούτο πλούσιο σε φυτικές ίνες, φλαβονοειδείς ουσίες, κάλιο και βιταμίνη C. Οι φυτικές του ίνες συμβάλλουν στη συγκράτηση των...

Σελίδες