Λαχανόπιτα Πελοποννήσου

please share me:)

Βαθμολογία

No votes yet

Υλικά συνταγής

για το φύλλο

  • 750γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • 1½ κ.γ. αλάτι
  • 1½ φλιτζ. χλιαρό νερό (περίπου)
  • λίγο επιπλέον αλεύρι ή νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων

για τη γέμιση

  • 1-1½ κιλό χόρτα διάφορα (σπανάκι, σέσκουλα, λάπαθα, καυκαλίθρες)
  • 3 πράσα (μόνο το άσπρο μέρος)
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
  • ½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 3-4 φύλλα φρέσκος δυόσμος
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • ⅔ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. κοφτές αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία συνταγής

  1. Βάζουμε σε μπασίνα το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο του. Προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι, το ξύδι και το νερό. Βάζουμε λίγο-λίγο το αλεύρι μέσα στα υγρά με κυκλικές κινήσεις. Όταν δεν κολλάει το ζυμάρι πια, βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο μας και τη ζυμώνουμε με δυνατές κινήσεις. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, εύπλαστη και αφράτη. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί.
  2. Όσο έχουμε τη ζύμη να ζεκουράζεται, πλένουμε καλά τα λαχανικά και τα μυρωδικά και τα ψιλοκόβουμε. Τα τρίβουμε λίγο με τα χέρια και αλάτι και τα αφήνουμε σε τρυπητό. Ψιλοκόβουμε το πράσο και τα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση μαζί.
  3. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 κομμάτια και με τον πλάστη, αλευρώνοντας, ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε λεπτό φύλλο.
  4. Αν έχουμε τη δυνατότητα και χώρο, αφήνουμε τα φύλλα πάνω σε καθαρό τραπεζομάντιλο να στεγνώσουν ελαφρώς. Λαδώνουμε πολύ καλά το ταψί. Βάζουμε τέσσερα φύλλα από την κάτω πλευρά και τα ραντίζουμε ένα-ένα με ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τη γέμιση και από πάνω τα 2 φύλλα κι αυτά ραντισμένα με ελαιόλαδο.
  5. Χαράζουμε τα πάνω φύλλα της πίτας και ραντίζουμε με λίγο νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει. Όταν ροδίσει, ελέγχουμε από κάτω την πίτα και αν θέλει κι άλλο ψήσιμο, την ακουμπάμε κάτω-κάτω στο φούρνο για να γίνει τραγανή και από κάτω.

Αυτό το ήξερες;

Σχετικά με τη συνταγή

Από τον χρήστη: cooklila
Βαθμός δυσκολίας: εύκολες
Σκεύος: ταψί
Χρόνος ετοιμασίας: περισσότερο από 90 λεπτά
Ποσότητα για: 8-10 άτομα
Προέλευση: Πελοπόννησος (Γενικά)

Δες επίσης...

Τάρτα με σέσκουλα και σεβρ

Κατηγορία: Πίτες και Ζύμες, Πίτες, Ορεκτικά, Ορεκτικά, Ζεστά ορεκτικά
Βαθμός δυσκολίας: εύκολες
Χρόνος ετοιμασίας: λιγότερο από 60 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής 1 φύλλο σφολιάτα (ολικής άλεσης κατά προτίμησης) 500γρ. σέσκουλα, μικρά φύλλα χωρίς κοτσάνια 1 κρεμμύδι ξερό...

Ποντιακή πίτα με σέσκουλα

Κατηγορία: Πίτες και Ζύμες, Πίτες
Βαθμός δυσκολίας: μέτριας δυσκολίας
Χρόνος ετοιμασίας: λιγότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής για το φύλλο 1 κιλό αλεύρι 1 αυγό 1 φλιτζ. λευκό κρασί 1 φλιτζ. λάδι αλάτι για τη γέμιση...

Χορτόπιτα με φύλλο κρούστας

Κατηγορία: Πίτες και Ζύμες, Πίτες, Ορεκτικά, Σάντουιτς - σνακ, Σνακ
Βαθμός δυσκολίας: εύκολες
Χρόνος ετοιμασίας: λιγότερο από 60 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής 1 πακέτο φύλλα κρούστας για πίτες 1 ματσάκι σέσκουλα 1 ματσάκι ρόκα 1 ματσάκι βλίτα 1 φλιτζ. τυρί...

Εύκολη κρεμμυδόπιτα

Κατηγορία: Πίτες και Ζύμες, Πίτες, Ορεκτικά, Ορεκτικά, Ζεστά ορεκτικά
Βαθμός δυσκολίας: εύκολες
Χρόνος ετοιμασίας: περισσότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής 800γρ. κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα 1 πράσο ψιλοκομμένο 5 αυγά 2½ φλιτζ. αλεύρι κοσκινισμένο 1...

Χορτόπιτα μυρωδάτη

Κατηγορία: Πίτες και Ζύμες, Πίτες
Βαθμός δυσκολίας: μέτριας δυσκολίας
Χρόνος ετοιμασίας: λιγότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής ζύμη για χωριάτικα φύλλα ή 1 πακέτο χωριάτικα φύλλα εμπορίου ½ κιλό σπανάκι ½ κιλό σέσκουλα 2 πράσα...

Κρέπες με σπανάκι και κοτόπουλο

Κατηγορία: Πίτες και Ζύμες, Κρέπες, Αλμυρές κρέπες, Κρέας, Κοτόπουλο και Πουλερικά, Ορεκτικά, Ορεκτικά, Ζεστά ορεκτικά
Βαθμός δυσκολίας: μέτριας δυσκολίας
Χρόνος ετοιμασίας: περισσότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής για τις κρέπες αλεύρι περίπου 3 κούπες 3 κούπες γάλα 1 κ.σ. ελαιόλαδο ή 1 κ.σ. λιωμένη [qtip:μαργαρίνη|...