Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Βρήκαμε 127 συμβουλές σε αυτήν την κατηγορία

Οι Ιταλοί καταναλώνουν 26 κιλά ζυμαρικά κατά κεφαλήν ετησίως
Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του world pasta organization, οι Ιταλοί καταναλώνουν 26 κιλά ζυμαρικά κατά κεφαλήν ετησίως, ακολουθουν οι Τυνήσιοι...

Καταπραϋντικές ιδιότητες του λάχανου
Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Αν υποφέρετε από πόνους στις κλειδώσεις, αφήστε στο φούρνο για μερικά λεπτά φύλλα λάχανου να ζεσταθούν και ακουμπήστε τα στην πάσχουσα περιοχή. ...

Ελληνικά τυριά ΠΟΠ
Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η Ελλάδα έχει κατοχυρώσει 20 τυριά ως ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και αυτά είναι η Φέτα, που στην χώρα μας τη χρησιμοποιούμε για να...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η γκοργκοντζόλα είναι ένα αγελαδινό μπλέ τυρί με καταγωγή από την περιοχή Gorgonzola του Μιλάνο. Ανήκει στα ΠΟΠ τυριά της Ιταλίας. Υπάρχουν δύο...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Τα θράψαλα ανήκουν στην οικογένεια των κεφαλόποδων και ζουν σε αμμώδεις βυθούς. Είναι πηγή φωσφόρου και βιταμίνης Β12.

Τι είναι το κάρυ;
Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το κάρυ είναι μείγμα μπαχαρικών με καταγωγή από την Ινδία. Τα βασικά μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του είναι η κιτρινόριζα,το...

Πληροφορίες για το προσούτο
Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το προσούτο είναι Ιταλικό αλλαντικό από κρέας χοίρου. Διαχωρίζεται σε προσούτο κότο (prosciutto cotto) και προσούτο κρούντο (prosciutto crudo). Το...

Πληροφορίες για τη μπανάνα
Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η μπανάνα είναι ένα πολύ θρεπτικό φρούτο, καθώς περιέχει βιταμίνες Α, Β, C και D. Καταναλώνεται κυρίως ωμή αλλά και σε διάφορες άλλες μορφές, όπως...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Ο βασιλικός είναι καλλωπιστικό φυτό με καταγωγή από το Ιράν και την Ινδία. Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται φρέσκα ή αποξηραμένα ως καρύκευμα ή...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η κλασική μουστάρδα του εμπορίου αποτελείται από σιναπόσπορο, νερό, ξύδι, ζάχαρη, αλάτι, χρωστικές ουσίες και μπαχαρικά. Ωστόσο, διακρίνουμε τρία...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το κεφαλοτύρι είναι σκληρό κίτρινο τυρί φτιαγμένο από πρόβειο ή/και κατσικίσιο γάλα.

Έχει αλμυρή γεύση και ένα παρόμοιο τυρί με λίγο...

Ντόνατς, η πρώτη συνταγή
Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η πρώτη γραπτή συνταγή για ντόνατς περιλαμβάνεται σε βιβλίο μαγειρικής του 1803 το οποίο κυκλοφόρησε στην Αγγλία. Παγκόσμια ημέρα ντόνατς έχει...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η λούντζα είναι κυπριακό προϊόν ιταλικής προέλευσης από καπνιστό χοιρινό κρέας. Πρόκειται για αλλαντικό και συνοδεύει πολύ ωραία το επίσης...

Προϊόντα ολικής αλέσης
Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Τα προϊόντα ολικής αλέσεως είναι πιο πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σε φυτικές ίνες, σε σχέση με τα προιόντα που παρασκευάζονται από...

Τι είναι το μαστέλο Χίου;
Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Υπάρχει η εντύπωση ότι Μαστέλο® είναι είδος χιώτικου τυριού, όμως Μαστέλο® είναι η εμπορική ονομασία του μαλακού τυριού που φτιάχτηκε για πρώτη...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Ο παστουρμάς είναι αλλαντικό που βρίσκει κανείς σε όλη τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια. Είναι παστό κρέας από μοσχάρι, αρνί, καμήλα, χοίρο,...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η γραβιέρα είναι σκληρό ελληνικό κίτρινο τυρί, που παρασκευάζεται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και με διαφορετικά είδη γάλακτος. Κατά την παραγωγή...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το κουκουνάρι είναι ξηρός καρπός ιδιαίτερα πλούσιος σε μαγγάνιο, σίδηρο και ψευδάργυρο. Για να διαλέξουμε τα καλύτερα κουκουνάρια σε ποιότητα...

Ποια είναι τα είδη της ζάχαρης;
Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Στις μέρες μας κυκλοφορούν διάφορα είδη ζάχαρης στο εμπόριο. Έτσι έχουμε:

1. Την λευκή ζάχαρη που ονομάζεται κρυσταλλική. Η λευκή ζάχαρη...

Η μαύρη κορινθιακή σταφίδα!
Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η μαύρη σταφίδα καλλιεργείται στη χώρα μας από την ομηρική εποχή. Στις μέρες μας, η παραγωγή της γίνεται στη βόρεια και δυτική Πελοπόννησο και στη...

Συκομαΐδα
Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η συκομαΐδα είναι αγαπημένος μεζές των Κερκυραίων. Φτιάχνεται απο αποξηραμένα, πολτοποιημένα σύκα και αρωματίζεται με μούστο, ούζο, λικέρ...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το βουβαλίσιο κρέας είναι το καλύτερο, σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο πανεπιστήμιο της Νάπολης. Το κρέας από βούβαλο είναι πηγή πρωτεϊνών και...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το κυδώνι είναι καρπός του δέντρου κυδωνιά, κατάγεται από την περιοχή του Καυκάσου και είναι συγγενικό με τη μηλιά και την αχλαδιά. Είναι πλούσιο...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το μαχλέπι είναι υποσυνείδητα συνώνυμο με το τσουρέκι στην ελληνική κουλτούρα. Είναι ένα αρωματικό μπαχαρικό που προέρχεται από τους σπόρους της...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το θυμάρι είναι αρωματικό ετήσιο ποώδες φυτό. Από το θυμάρι χρησιμοποιούμε για θεραπευτικούς σκοπούς τα φύλλα και τις ανθοφόρες κορφές, τις οποίες...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Ταχίνι («ταχίν» στα τούρκικα) ονομάζεται ο πολτός του σησαμιού. Είναι ένα αμιγώς φυσικό προϊόν και παρασκευάζεται από πολτοποιημένους σπόρους...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το μάνγκο έχει καταγωγή από την Ασία και είναι ένα από τα πιο γνωστά φρούτα ανά τον κόσμο. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και B6. Επίσης, είναι...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Κάποτε, στα χωριά, με τον πολτό απο άβραστα σέσκουλα θεράπευαν την πυτιρίδα, την κασσίδα και τις ψείρες. Επιπλέον, πίνανε το ζωμό από τα βραστά...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Ο κουρκουμάς (ή κιτρινόριζα) είναι φυτό γνωστό από την αρχαιότητα σε πολλούς διαφορετικούς λαούς. Χρησιμοποιηθήκε ανά τους αιώνες από τους...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το μπούκοβο είναι ένα από τα αγαπημένα μπαχαρικά των Βορειοελλαδιτών. Δημιουργείται από αποξηραμένες κόκκινες καυτερές πιπεριές και ονομάζεται...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το ρύζι μπασμάτι προέρχεται από την Ινδία και του ταιριάζει το μαγείρεμα με μπαχαρικά. 

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η κάπαρη είναι πολυετής θάμνος και ανθίζει το καλοκαίρι. Φύεται τόσο σε παραθαλάσσια μέρη όσο και σε βουνά. Η καλλιέργεια της είναι ιδιαίτερα...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Ο ανθότυρος είναι παραδοσιακό ελληνικό τυρί που παρασκευάζεται από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα. Υπάρχει ο φρέσκος και ο ξηρός ανθότυρος. Ο φρέσκος...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η σταφίδα διακρίνεται σε δύο είδη, την μάυρη και την άσπρη. Η πιο γνωστή ποικιλία από τις μαύρες είναι η Κορινθιακή, ενώ η άσπρη λέγεται και...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Είναι είδος σοκολάτας και μοιάζει πολύ με τη μαύρη σοκολάτα. Η περιεκτικότητά της σε κακάο είναι περίπου 35-40% και η βασική χρήση της είναι στη...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η μυζήθρα είναι παραδοσιακό είδος τυριού κι έχει διάφορες μορφές. Παρασκευάζεται από πρόβειο ή και κατσικίσιο γάλα...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το πιπέρι καγιέν είναι σκόνη από αποξηραμένες πιπεριές τσίλι. Έχει έντονα καυτερή γεύση και κόκκινο ή καφεκόκκινο χρώμα. Το πιπέρι καγιέν είναι...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το κάρδαμο δεν είναι από τα φυτά που φύονται στην ελληνική γή.  Στον ελλαδικό χώρο έχουμε το νεροκάρδαμο, που σε κάποιες περιοχές ονομάζεται...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το κόκκινο κάρυ είναι καυτερό μείγμα κάρυ. Ταιριάζει με όλα τα πιάτα που χρησιμοποιούμε το απλό κάρυ. Το κάρυ είναι μείγμα καρυκευμάτων που...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η πρώτη αναφορά όσον αφορά το τυρί και την φέτα είναι γνωστή από την Οδύσσεια του Ομήρου. Συγκεκριμένα η ιστορία του κύκλωπα Πολύφημου μας...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η πάπρικα είναι ο στενός συγγενής του τσίλι και του πιπεριού από λαχανικά. Υπάρχουν περί τους 30 τύπους πάπρικας γλυκές και καυτερές. Οι πάπρικες...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Φιλέ μινιόν είναι η γαλλική ονομασία για το κομμάτι από το μικρό μέρος του φιλέτου του μοσχαριού.

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το συκαλάκι γλυκό το φτιάχνουμε τον Μάιο, που είναι άγουρα τα σύκα ακόμα. Είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα και αγαπητά γλυκά του κουταλιού.

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Τα μανιτάρια πορτσίνι τα βρίσκουμε φρέσκα και  αποξηραμένα στην αγορά. Υπάρχουν περισσότερα από 25 είδη πορτσίνι. Έχουν άρωμα φουντουκιού και...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Πρόκειται για ένα είδος πλευρώτους μανιταριών που φυτρώνει όλο το χρόνο...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η κυρά Σαρακοστή είναι ένα παλιό έθιμο. Στην πραγματικότητα, είναι ένα ημερολόγιο από αλεύρι και νερό, με το οποίο μετράμε τις εβδομάδες της...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το περγαμόντο ανήκει στα εσπεριδοειδή και έχει πολύ ιδιαίτερο άρωμα. Το εσωτερικό του δεν τρώγεται ωμό, χρησιμοποιείται όμως για μαρμελάδα. Δίνει...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Τα λουκάνικα Τζουμαγιάς είναι τοπική σπεσιαλιτέ της κωμόπολης Ηράκλειας του νομού Σερρών. Φτιάχνεται από τρία διαφορετικά κρέατα (χοιρινό, πρόβειο...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το μοσχαρίσιο συκώτι είναι η καλύτερη πηγή σιδήρου. Εκτός όμως από πηγή σιδήρου, είναι και πηγή βιταμινών. Πιο συγκεκριμένα, καταναλώνοντας συκώτι...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το σεβρ φτιάχνεται από κατσικίσιο γάλα. Ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής του, το σέβρ μπορεί να έχει διαφορετική γεύση και υφή. Κάποιες ποικιλίες...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το scarmoza είναι Ιταλικό παραδοσιακό τυρί που φτιάχνεται στην περιοχή της Πούλιας, της Καλαβρίας και της Καμπανίας. Παρασκευάζεται από γάλα...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η γλυκιά, κίτρινη κολοκύθα ή γλυκοκολοκύθα είναι ένα είδος κολοκυθιάς. Οι καρποί της είναι έτοιμοι το φθινόπωρο και από αυτή παράγονται διάφορες...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Τα gingersnaps φτιάχνονται τα Χριστούγεννα στη Σουηδία και σερβίρονται με καφέ ή με glögg (ζεστό κρασί με επιπλέον ζάχαρη, σταφίδες και...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

 

Το ρεβανί παρασκευάζεται από σιμιγδάλι και γιαούρτι και αφού ψηθεί στο φούρνο, περιχύνεται με σιρόπι. Στις περισσότερες περιπτώσεις...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Ο καβουρμάς αποτελείται από βρασμένα κομμάτια κρέατος και λίγο από το ζωμό τους. Είναι παραδοσιακό αλλαντικό της Μακεδονίας και της Θράκης και...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η στέβια είναι φυτό που προέρχεται από τη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα τη Βραζιλία και την Παραγουάη. Η γλυκιά της γεύση οφείλεται στην ουσία...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το σταμναγκάθι πήρε αυτή την ονομασία από την χρήση που είχε και από το ότι είναι αγκαθωτό φυτό. Τα παλαιότερα χρόνια χρησιμοποιούσαν το...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Τα καλιτσούνια ή λυχναράκι είναι παραδοσιακό πιτάκι της Κρήτης με διαφορές στην παρασκευή τους, ανάλογα με την περιοχή (διαφορές ως προς το άρωμα...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Ο ανθός αλατιού (fleur de sel στα γαλλικά) θεωρείται το καλύτερο αλάτι. Είναι 100% αλάτι, το οποίο δεν έχει υποστεί χημική επεξεργασία ή...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το σταμναγκάθι ανήκει στην οικογένεια του ραδικιού και ενώ φύεται και σε άλλες περιοχές πέρα από την Κρήτη, οι Κρητικοί είναι αυτοί που το...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η φάβα παράγεται από το βράσιμο των αλεσμένων σπόρων του φυτού λαθούρι, που είναι ένα είδος κουκιών. Το λαθούρι απαντάται στις νότιες Κυκλάδες και...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η γνωστή σε όλους μας φράση ξεκίνησε να λέγεται καθώς στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας όταν φτιάχνουν φάβα κάνουν έναν λάκο στη μέση του πιάτου...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Πώς ασπρίζουμε τα αμύγδαλα; Βάζουμε τα αμύγδαλα σε κοχλάζων νερό και τα αφήνουμε για 2 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσουν ελαφρά. Τα σουρώνουμε και...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το χαλούμι αποτελεί το παραδοσιακό τυροκομικό προϊόν της Κύπρου. Είναι λευκό, ημίσκληρο τυρί, το οποίο παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο και...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το «σύλαμπαμπ» (syllabub) είναι ένα παραδοσιακό γλυκό της Αγγλίας, ιδιαίτερα δημοφιλές στο διάστημα από το 16ο έως το 19ο...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η ρικότα (ricotta) είναι ένα τυρί της Ιταλίας που παρασκευάζεται απο τυρόγαλα , δηλαδή ορό γάλακτος που έχει απομείνει απο την παρασακευή άλλου...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η πίτσα ναπολιτάνα έχει σήμανση ως Ειδικό Παραδοσιακό Προϊόν Εγγυημένο (ΕΠΠΕ) που σημαίνει ότι όλες οι πιτσαρίες που...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η πανακότα (panna cotta) είναι ένα από τα δημοφιλέστερα γλυκίσματα     ιταλικής προέλευσης. Το όνομά της στα ιταλικά σημαίνει «ψημένη κρέμα».

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Παλασίντα (palacsinta) είναι το ούγγρικο όνομα για ένα είδος κρέπας που μοιάζει περισότερο με τηγανίτες. Οι τηγανίτες αυτές  φτιάχνονται σε όλες...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Από το 2008, ο μπακλαβάς είναι ένα από τα κατοχυρωμένα ΠΟΠ προϊόντα της Τουρκίας.
 

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το μασκαρπόνε είναι μαλακό, κρεμώδες τυρί, το οποίο παράγεται στην Ιταλία. Το χρώμα του είναι λευκό, έχει πλούσια υφή και γλυκιά, βουτυράτη γεύση...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Οι ομαθιές είναι κρητικά λουκάνικα από χοιρινό έντερο και συκώτι. Η προσθήκη σταφίδας, σιταριού και κάστανου δίνει την ξεχωριστή του γεύση.

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το αυγοτάραχο είναι προϊόν Π.Ο.Π της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού. Παράγεται απο τα αυγά του θηλυκού ψαριού κέφαλος, τα οποία παστώνονται...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Για να αφαιρέσουμε τη φλούδα απο τις ντομάτες χαράσουμε ένα σταυρό απαλά (στο πίσω μερος όχι απο την πλευρά του κοτσανιού) και μπλανσάρουμε για 1-...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το βερίκοκο είναι ο καρπός της ασιατικής προέλευσης βερικοκιάς. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, αλλά και στις βιταμίνες A, B1, B2 και C....

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το λαβάς στην Τουρκία λέγεται και γιουφκάς. Είναι πίτα που την έφτιαχναν κυρίως στην περιοχή του Καύκασου.

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η βανίλια ανήκει στην οικογένεια της ορχιδέας. Κατάγεται από το Μεξικό, αλλά πλέον η μεγαλύτερη παραγωγή γίνεται στην Μαδαγασκάρη. Είναι από τα...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η ζέα είναι δημητριακό γνωστό από την αρχαιότητα. Έχει χρησιμοποιηθεί σαν ζωοτροφή αλλά στην αρχαιότητα έφτιαχναν ψωμί από ζέα και δεν...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η λουίζα θεωρείται φυτό τονωτικό και εφιδρωτικό. Χρησιμοποιείται συνήθως σε περιόδους δίαιτας καθώς πιστεύται οτι βοηθάει κατά της κατακράτησης...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Τα πιο ακριβά και σπάνια καβούρια είναι τα βασιλικά καβούρια. Αυτά αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία που απαρτίζεται περίπου από 40 είδη μεταξύ...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Ο αφρώδης οίνος είναι μία κατηγορία κρασιού, ο οποίος περιέχει διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται κατά τη ζύμωση. Η σαμπάνια αποτελεί ονομασία...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η κινόα είναι σπόρος που ονομάζεται και «ο χρυσός των Ίνκας». Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες, σίδηρο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Είναι ένα...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

To Provolone είναι Ιταλικό τυρί, προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης. Διαχωρίζεται σε provolone dolce και provolone piccante. To dolce έχει...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Τα κολοκυθάκια είναι οι καρποί της κολοκυθιάς και συλλέγονται όταν είναι ακόμα μικρά σε μέγεθος. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες,...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

 

Στεγνό κατάπλασμα ρίγανης με ζεσταμένα και κοπανισμένα φρέσκα φύλλα βοηθά στην ανακούφιση απο ψύξεις και στραβολαίμιασμα.

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το ξινόγαλα ή αριάνι είναι ρόφημα από ανάμειξη γιαούρτιου με νερό. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο σε χώρες Μέσης Ανατολής, ενώ η Τουρκία θεωρείται...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Λαρδί ονομάζεται το χοιρινό λίπος που χρησιμοποιείται τόσο για την συντήρηση τροφίμων όσο και για το μαγείρεμα. Παρασκευάζεται από το λίπος που...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το γκούλας είναι σούπα ουγγρικής προέλευσης, με πηχτή υφή, μαγειρεμένη με μοσχαρίσιο κρέας.

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

«Ο Ιμάμης μπαϊλντισε!»... τόσο νόστιμο ήταν το φαγητό με τις γεμιστές μελιτζάνες, που έκανε τον ιμάμη να λιποθυμήσει! Πρόκειται για συνταγή της...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά πιάτα που σερβίρονται στα tapas bar της Ισπανίας.

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Ο υδροπέπων, όπως ονομάζεται στα ελληνικά το γνωστό σε όλους μας καρπούζι (karpuz τούρκικη λέξη), καλλιεργείται σε πάνω από 100 χώρες σε όλο τον...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Στην αρχαία Αθήνα και ευρύτερα στην Αττική καλλιεργούνται σύκα από την προομηρική εποχή. Η ποικιλία ονομαζόταν Βασιλική και λέγεται πως ο βασιλιάς...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η καρπουζόπιτα είναι ένα από τα αγαπημένα γλυκά των Κυκλάδων. Είναι σπεσιαλιτέ της Μήλου, αλλά φτιάχνεται σχεδόν σε όλα τα Κυκλαδίτικα νησιά αλλά...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Τα σπαράγγια ήταν γνωστά στους αρχαίους Αιγύπιους, αλλά η καλλιέργειά τους ξεκίνησε περίπου 2000 χρόνια. Στην Ελλάδα τα σπαράγγια καλλιεργούνται...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Σίγουρα δεν πρόκειται για το πιο συνηθισμένο κρέας, ωστόσο το κρέας ελαφιού είναι νόστιμο αλλά και υγιεινό. Πρόκειται για εξαιρετική πηγή...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η τσουκνίδα που ίσως για κάποιους είναι υποτιμημένη χρησιμοποιείται από αρχαιοτάτων χρόνων πίσω στην εποχή του Χαλκού και παρουσιάζει ιδιαίτερα...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η σουμάδα είναι ποτό που προέρχεται από γαλάκτωμα αμυγδάλων ή πικραμύγδαλων. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν θιάσιον. Λόγω του λευκού της χρώματος ήταν...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η γλυκοπατάτα είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε καροτενοειδή κάτι που το μαρτυρά και το έντονο πορτοκαλί χρώμα της. Έχει φυσικά γλυκιά γεύση, αλλά δεν...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Ορτύκια... μάνα εξ ουρανού! Τα ορτύκια είναι αποδημητικά πουλιά και ανήκουν στην οικογένεια των φασιανίδων κατέχοντας την μικρότερη θέση όσον...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το κρέας του ελαφιού είναι αρκετά υγιεινό με λίγο λίπος αλλά δεν ενδείκνυται για όσους έχουν υψηλή χοληστερίνη. Το κυνήγι του ελαφιού απαγορεύεται...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η σαλάτα κέιλ είναι η βασίλισσα των πράσινων λαχανικών όπως αποκαλείται απο τους λάτρεις του. Δεν ονομάζεται έτσι τυχαία καθώς οι ευεργετικές του...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το γαμοπίλαφο είναι παραδοσιακό πιάτο της Κρήτης.  Σερβίρεται κυρίως σε γάμους και αρραβώνες. Το γαμοπίλαφο όπως και η ρίψη ρυζιού στην εκκλησία...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Ο κόλπος της Καλλονής της Λέσβου έχει πληθώρα σε παπαλίνες (μικρές σαρδέλες), οι οποίες αλιεύονται κυρίως από τα μέσα Ιουνίου και μέχρι το...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το ξυνό είναι το κιτρικό οξύ που στη φύση βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, κυρίως στα λεμόνια αλλά και σε αλλα φρούτα όπως οι φράουλες. Στη μαγειρική...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το κουμ κουάτ είναι φρούτο της κατηγορίας των εσπεριδοειδών. Κατάγεται από την Κίνα και η ονομασία του σημαίνει χρυσό πορτοκάλι. Η γεύση του είναι...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το πετιμέζι είναι ο συμπυκνωμένος χυμός από το βράσιμο του μούστου. Είναι γλυκό, δεν έχει ημερομηνία λήξης και μπορεί να είναι είτε σκούρο είτε...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το κορκότο είναι αποφλοιωμένο και σπασμένο σκληρό σιτάρι. Στην πράξη είναι σαν το πλιγούρι, με τη διαφορά ότι το πληγούρι είναι βρασμένο. Το...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Σουσουρίτες ονομάζονται τα μανιτάρια λακτάριοι. Συνήθως βρίσκονται σε πευκοδάση, γι αυτό το λόγο ονομάζονται και πευκομανίταρα. Οι περισσότεροι...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η μπομπότα είναι ένα είδος ψωμιού ή πίτας που παράγεται από καλαμποκάλευρο. Κατά τη διάρκεια της κατοχής, λόγω έλλειψης σιτάλευρου,...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το πιο φημισμένο κοντοσούβλι της χώρας είναι αυτό της κωμόπολης Δεσφίνας του νομού Φωκίδας. Είναι φημισμένο τόσο για την γεύση του όσο και για το...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Πρόκειται για μια ποικιλία ντομάτας που προέρχεται από το νησί της Σαντορίνης. Έχει ιδιαίτερα μικρό μέγεθος, ενώ η νοστιμιά του οφείλεται κατά ένα...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το γλυκό αυτό φτιάχνεται κυρίως για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Η διαδικασία προετοιμασίας του είναι συνολικά 5 μέρες!

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Αγουρίδα ονομάζεται το άγουρο σταφύλι και συγκεκριμένα ο φρουτώδης χυμός από άγουρα σταφύλια. Ο τρόπος συντήρησης είναι πανεύκολος: καταψύχουμε σε...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Οι κολοκοτές είναι μια παραδοσιακή συνταγή της Κύπρου. Πρόκειται για νηστίσιμες κολοκυθόπιτες, οι οποίες τρώγονται σαν σνακ οποιαδήποτε ώρα.

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Είναι το κύριο συστατικό της ταραμοσαλάτας και δεν είναι τίποτα άλλο από αυγά ψαριού. Το αυθεντικό χρώμα του ταραμά είναι άσπρο, ενώ το ροζ χρώμα...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η αφέλια είναι μια παραδοσιακή κυπριακή συνταγή. Πρόκειται για κομμάτια χοιρινού κρέατος μαριναρισμένα σε κρασί και κόλιανδρο.

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

 

Τα μυζηθροπιτάκια είναι είναι ένα πιάτο που λειτουργεί σαν επιδόρπιο για τους Κρητικούς. Σε συνδυασμό με τη ρακή αποτελούν τον ιδανικό...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

 

Τα δάχτυλα είναι ένα παραδοσιακό κυπριακό γλυκό που καταναλώνεται κυρίως κατά τη διάρκεια της νηστείας. Για να θεωρηθεί το γλυκό...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η ελιωτή ή ελιόπιττα είναι μια παραδοσιακή πίτα της Κύπρου που μοιάζει με το ελιόψωμο. Καθώς ψήνεται, το λάδι της ελιάς ποτίζει τη ζύμη. Σ' αυτό...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η σεφταλιά αποτελείται από χοιρινό κιμά και διάφορα μπαχαρικά και μυρωδικά. Συνοδεύεται με λεμόνι και πολλές φορές προστίθεται και ταχίνι.

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Τα κουπέπια είναι κυπριακά ντολμαδάκια και αποτελούν παραδοσιακό πιάτο της κυπριακής κουζίνας. Το δύο κύρια συστατικά τους είναι ο χοιρινός κιμάς...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η άλμη γίνεται με νερό και αλάτι. Σε 1 λίτρο νερό βάζουμε 70 γρ. αλάτι. Για πιο δυνατή άλμη ανεβάζουμε το ποσοστό του αλατιού από 7 %  σε 10 με 14...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η γαλομυζήθρα, είναι ένα τυρί που προέρχεται από την Κρήτη. Η διαδικασία παρασκευής του είναι η εξής: το γάλα μετατρέπεται σε τυρί με φυσική...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το προζύμι είναι μια συμβιωτική καλλιέργεια μικροοργανισμών από τις οικογένειες των σακχαρομυκήτων και των λακτοβάκιλλων. Το προζύμι ουσιαστικά...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Οι ψαράδες χρησιμοποιούν παραδοσιακά θαλασσινό νερό όταν μαγειρεύουν κακαβιά.

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Ο κόλπος της Καλλονής και ο κόλπος της Γέρας της Λέσβου, αλλά και η Καβάλα είναι τα πιο φημισμένα μέρη της Ελλάδας για τις παστές σαρδέλες τους....

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

H γνωστή σε όλους συνταγή αγκινάρες α λα πολίτα είναι η εξέλιξη της συνταγής αγκινάρες με λάδι.