Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Βρήκαμε 127 συμβουλές σε αυτήν την κατηγορία

Τι είναι το μαστέλο Χίου;
Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Υπάρχει η εντύπωση ότι Μαστέλο® είναι είδος χιώτικου τυριού, όμως Μαστέλο® είναι η εμπορική ονομασία του μαλακού τυριού που φτιάχτηκε για πρώτη...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η φάβα παράγεται από το βράσιμο των αλεσμένων σπόρων του φυτού λαθούρι, που είναι ένα είδος κουκιών. Το λαθούρι απαντάται στις νότιες Κυκλάδες και...

Οι Ιταλοί καταναλώνουν 26 κιλά ζυμαρικά κατά κεφαλήν ετησίως
Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του world pasta organization, οι Ιταλοί καταναλώνουν 26 κιλά ζυμαρικά κατά κεφαλήν ετησίως, ακολουθουν οι Τυνήσιοι...

Καταπραϋντικές ιδιότητες του λάχανου
Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Αν υποφέρετε από πόνους στις κλειδώσεις, αφήστε στο φούρνο για μερικά λεπτά φύλλα λάχανου να ζεσταθούν και ακουμπήστε τα στην πάσχουσα περιοχή. ...

Ελληνικά τυριά ΠΟΠ
Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η Ελλάδα έχει κατοχυρώσει 20 τυριά ως ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και αυτά είναι η Φέτα, που στην χώρα μας τη χρησιμοποιούμε για να...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η γκοργκοντζόλα είναι ένα αγελαδινό μπλέ τυρί με καταγωγή από την περιοχή Gorgonzola του Μιλάνο. Ανήκει στα ΠΟΠ τυριά της Ιταλίας. Υπάρχουν δύο...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Τα θράψαλα ανήκουν στην οικογένεια των κεφαλόποδων και ζουν σε αμμώδεις βυθούς. Είναι πηγή φωσφόρου και βιταμίνης Β12.

Τι είναι το κάρυ;
Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το κάρυ είναι μείγμα μπαχαρικών με καταγωγή από την Ινδία. Τα βασικά μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του είναι η κιτρινόριζα,το...

Πληροφορίες για το προσούτο
Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το προσούτο είναι Ιταλικό αλλαντικό από κρέας χοίρου. Διαχωρίζεται σε προσούτο κότο (prosciutto cotto) και προσούτο κρούντο (prosciutto crudo). Το...

Πληροφορίες για τη μπανάνα
Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η μπανάνα είναι ένα πολύ θρεπτικό φρούτο, καθώς περιέχει βιταμίνες Α, Β, C και D. Καταναλώνεται κυρίως ωμή αλλά και σε διάφορες άλλες μορφές, όπως...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Ο βασιλικός είναι καλλωπιστικό φυτό με καταγωγή από το Ιράν και την Ινδία. Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται φρέσκα ή αποξηραμένα ως καρύκευμα ή...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η κλασική μουστάρδα του εμπορίου αποτελείται από σιναπόσπορο, νερό, ξύδι, ζάχαρη, αλάτι, χρωστικές ουσίες και μπαχαρικά. Ωστόσο, διακρίνουμε τρία...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το κεφαλοτύρι είναι σκληρό κίτρινο τυρί φτιαγμένο από πρόβειο ή/και κατσικίσιο γάλα.

Έχει αλμυρή γεύση και ένα παρόμοιο τυρί με λίγο...

Ντόνατς, η πρώτη συνταγή
Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η πρώτη γραπτή συνταγή για ντόνατς περιλαμβάνεται σε βιβλίο μαγειρικής του 1803 το οποίο κυκλοφόρησε στην Αγγλία. Παγκόσμια ημέρα ντόνατς έχει...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η λούντζα είναι κυπριακό προϊόν ιταλικής προέλευσης από καπνιστό χοιρινό κρέας. Πρόκειται για αλλαντικό και συνοδεύει πολύ ωραία το επίσης...

Προϊόντα ολικής αλέσης
Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Τα προϊόντα ολικής αλέσεως είναι πιο πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σε φυτικές ίνες, σε σχέση με τα προιόντα που παρασκευάζονται από...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Ο παστουρμάς είναι αλλαντικό που βρίσκει κανείς σε όλη τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια. Είναι παστό κρέας από μοσχάρι, αρνί, καμήλα, χοίρο,...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η γραβιέρα είναι σκληρό ελληνικό κίτρινο τυρί, που παρασκευάζεται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και με διαφορετικά είδη γάλακτος. Κατά την παραγωγή...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το κουκουνάρι είναι ξηρός καρπός ιδιαίτερα πλούσιος σε μαγγάνιο, σίδηρο και ψευδάργυρο. Για να διαλέξουμε τα καλύτερα κουκουνάρια σε ποιότητα...

Ποια είναι τα είδη της ζάχαρης;
Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Στις μέρες μας κυκλοφορούν διάφορα είδη ζάχαρης στο εμπόριο. Έτσι έχουμε:

1. Την λευκή ζάχαρη που ονομάζεται κρυσταλλική. Η λευκή ζάχαρη...

Η μαύρη κορινθιακή σταφίδα!
Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η μαύρη σταφίδα καλλιεργείται στη χώρα μας από την ομηρική εποχή. Στις μέρες μας, η παραγωγή της γίνεται στη βόρεια και δυτική Πελοπόννησο και στη...

Συκομαΐδα
Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η συκομαΐδα είναι αγαπημένος μεζές των Κερκυραίων. Φτιάχνεται απο αποξηραμένα, πολτοποιημένα σύκα και αρωματίζεται με μούστο, ούζο, λικέρ...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το βουβαλίσιο κρέας είναι το καλύτερο, σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο πανεπιστήμιο της Νάπολης. Το κρέας από βούβαλο είναι πηγή πρωτεϊνών και...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το κυδώνι είναι καρπός του δέντρου κυδωνιά, κατάγεται από την περιοχή του Καυκάσου και είναι συγγενικό με τη μηλιά και την αχλαδιά. Είναι πλούσιο...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το μαχλέπι είναι υποσυνείδητα συνώνυμο με το τσουρέκι στην ελληνική κουλτούρα. Είναι ένα αρωματικό μπαχαρικό που προέρχεται από τους σπόρους της...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το θυμάρι είναι αρωματικό ετήσιο ποώδες φυτό. Από το θυμάρι χρησιμοποιούμε για θεραπευτικούς σκοπούς τα φύλλα και τις ανθοφόρες κορφές, τις οποίες...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Ταχίνι («ταχίν» στα τούρκικα) ονομάζεται ο πολτός του σησαμιού. Είναι ένα αμιγώς φυσικό προϊόν και παρασκευάζεται από πολτοποιημένους σπόρους...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το μάνγκο έχει καταγωγή από την Ασία και είναι ένα από τα πιο γνωστά φρούτα ανά τον κόσμο. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και B6. Επίσης, είναι...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Κάποτε, στα χωριά, με τον πολτό απο άβραστα σέσκουλα θεράπευαν την πυτιρίδα, την κασσίδα και τις ψείρες. Επιπλέον, πίνανε το ζωμό από τα βραστά...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Ο κουρκουμάς (ή κιτρινόριζα) είναι φυτό γνωστό από την αρχαιότητα σε πολλούς διαφορετικούς λαούς. Χρησιμοποιηθήκε ανά τους αιώνες από τους...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το μπούκοβο είναι ένα από τα αγαπημένα μπαχαρικά των Βορειοελλαδιτών. Δημιουργείται από αποξηραμένες κόκκινες καυτερές πιπεριές και ονομάζεται...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το ρύζι μπασμάτι προέρχεται από την Ινδία και του ταιριάζει το μαγείρεμα με μπαχαρικά. 

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η κάπαρη είναι πολυετής θάμνος και ανθίζει το καλοκαίρι. Φύεται τόσο σε παραθαλάσσια μέρη όσο και σε βουνά. Η καλλιέργεια της είναι ιδιαίτερα...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Ο ανθότυρος είναι παραδοσιακό ελληνικό τυρί που παρασκευάζεται από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα. Υπάρχει ο φρέσκος και ο ξηρός ανθότυρος. Ο φρέσκος...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η σταφίδα διακρίνεται σε δύο είδη, την μάυρη και την άσπρη. Η πιο γνωστή ποικιλία από τις μαύρες είναι η Κορινθιακή, ενώ η άσπρη λέγεται και...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Είναι είδος σοκολάτας και μοιάζει πολύ με τη μαύρη σοκολάτα. Η περιεκτικότητά της σε κακάο είναι περίπου 35-40% και η βασική χρήση της είναι στη...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η μυζήθρα είναι παραδοσιακό είδος τυριού κι έχει διάφορες μορφές. Παρασκευάζεται από πρόβειο ή και κατσικίσιο γάλα...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το πιπέρι καγιέν είναι σκόνη από αποξηραμένες πιπεριές τσίλι. Έχει έντονα καυτερή γεύση και κόκκινο ή καφεκόκκινο χρώμα. Το πιπέρι καγιέν είναι...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το κάρδαμο δεν είναι από τα φυτά που φύονται στην ελληνική γή.  Στον ελλαδικό χώρο έχουμε το νεροκάρδαμο, που σε κάποιες περιοχές ονομάζεται...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το κόκκινο κάρυ είναι καυτερό μείγμα κάρυ. Ταιριάζει με όλα τα πιάτα που χρησιμοποιούμε το απλό κάρυ. Το κάρυ είναι μείγμα καρυκευμάτων που...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η πρώτη αναφορά όσον αφορά το τυρί και την φέτα είναι γνωστή από την Οδύσσεια του Ομήρου. Συγκεκριμένα η ιστορία του κύκλωπα Πολύφημου μας...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η πάπρικα είναι ο στενός συγγενής του τσίλι και του πιπεριού από λαχανικά. Υπάρχουν περί τους 30 τύπους πάπρικας γλυκές και καυτερές. Οι πάπρικες...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Φιλέ μινιόν είναι η γαλλική ονομασία για το κομμάτι από το μικρό μέρος του φιλέτου του μοσχαριού.

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το συκαλάκι γλυκό το φτιάχνουμε τον Μάιο, που είναι άγουρα τα σύκα ακόμα. Είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα και αγαπητά γλυκά του κουταλιού.

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Τα μανιτάρια πορτσίνι τα βρίσκουμε φρέσκα και  αποξηραμένα στην αγορά. Υπάρχουν περισσότερα από 25 είδη πορτσίνι. Έχουν άρωμα φουντουκιού και...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Πρόκειται για ένα είδος πλευρώτους μανιταριών που φυτρώνει όλο το χρόνο...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η κυρά Σαρακοστή είναι ένα παλιό έθιμο. Στην πραγματικότητα, είναι ένα ημερολόγιο από αλεύρι και νερό, με το οποίο μετράμε τις εβδομάδες της...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το περγαμόντο ανήκει στα εσπεριδοειδή και έχει πολύ ιδιαίτερο άρωμα. Το εσωτερικό του δεν τρώγεται ωμό, χρησιμοποιείται όμως για μαρμελάδα. Δίνει...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Τα λουκάνικα Τζουμαγιάς είναι τοπική σπεσιαλιτέ της κωμόπολης Ηράκλειας του νομού Σερρών. Φτιάχνεται από τρία διαφορετικά κρέατα (χοιρινό, πρόβειο...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το μοσχαρίσιο συκώτι είναι η καλύτερη πηγή σιδήρου. Εκτός όμως από πηγή σιδήρου, είναι και πηγή βιταμινών. Πιο συγκεκριμένα, καταναλώνοντας συκώτι...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το σεβρ φτιάχνεται από κατσικίσιο γάλα. Ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής του, το σέβρ μπορεί να έχει διαφορετική γεύση και υφή. Κάποιες ποικιλίες...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το scarmoza είναι Ιταλικό παραδοσιακό τυρί που φτιάχνεται στην περιοχή της Πούλιας, της Καλαβρίας και της Καμπανίας. Παρασκευάζεται από γάλα...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η γλυκιά, κίτρινη κολοκύθα ή γλυκοκολοκύθα είναι ένα είδος κολοκυθιάς. Οι καρποί της είναι έτοιμοι το φθινόπωρο και από αυτή παράγονται διάφορες...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Τα gingersnaps φτιάχνονται τα Χριστούγεννα στη Σουηδία και σερβίρονται με καφέ ή με glögg (ζεστό κρασί με επιπλέον ζάχαρη, σταφίδες και...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

 

Το ρεβανί παρασκευάζεται από σιμιγδάλι και γιαούρτι και αφού ψηθεί στο φούρνο, περιχύνεται με σιρόπι. Στις περισσότερες περιπτώσεις...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Ο καβουρμάς αποτελείται από βρασμένα κομμάτια κρέατος και λίγο από το ζωμό τους. Είναι παραδοσιακό αλλαντικό της Μακεδονίας και της Θράκης και...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η στέβια είναι φυτό που προέρχεται από τη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα τη Βραζιλία και την Παραγουάη. Η γλυκιά της γεύση οφείλεται στην ουσία...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το σταμναγκάθι πήρε αυτή την ονομασία από την χρήση που είχε και από το ότι είναι αγκαθωτό φυτό. Τα παλαιότερα χρόνια χρησιμοποιούσαν το...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Τα καλιτσούνια ή λυχναράκι είναι παραδοσιακό πιτάκι της Κρήτης με διαφορές στην παρασκευή τους, ανάλογα με την περιοχή (διαφορές ως προς το άρωμα...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Ο ανθός αλατιού (fleur de sel στα γαλλικά) θεωρείται το καλύτερο αλάτι. Είναι 100% αλάτι, το οποίο δεν έχει υποστεί χημική επεξεργασία ή...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το σταμναγκάθι ανήκει στην οικογένεια του ραδικιού και ενώ φύεται και σε άλλες περιοχές πέρα από την Κρήτη, οι Κρητικοί είναι αυτοί που το...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η γνωστή σε όλους μας φράση ξεκίνησε να λέγεται καθώς στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας όταν φτιάχνουν φάβα κάνουν έναν λάκο στη μέση του πιάτου...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Πώς ασπρίζουμε τα αμύγδαλα; Βάζουμε τα αμύγδαλα σε κοχλάζων νερό και τα αφήνουμε για 2 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσουν ελαφρά. Τα σουρώνουμε και...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το χαλούμι αποτελεί το παραδοσιακό τυροκομικό προϊόν της Κύπρου. Είναι λευκό, ημίσκληρο τυρί, το οποίο παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο και...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το «σύλαμπαμπ» (syllabub) είναι ένα παραδοσιακό γλυκό της Αγγλίας, ιδιαίτερα δημοφιλές στο διάστημα από το 16ο έως το 19ο...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η ρικότα (ricotta) είναι ένα τυρί της Ιταλίας που παρασκευάζεται απο τυρόγαλα , δηλαδή ορό γάλακτος που έχει απομείνει απο την παρασακευή άλλου...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η πίτσα ναπολιτάνα έχει σήμανση ως Ειδικό Παραδοσιακό Προϊόν Εγγυημένο (ΕΠΠΕ) που σημαίνει ότι όλες οι πιτσαρίες που...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η πανακότα (panna cotta) είναι ένα από τα δημοφιλέστερα γλυκίσματα     ιταλικής προέλευσης. Το όνομά της στα ιταλικά σημαίνει «ψημένη κρέμα».

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Παλασίντα (palacsinta) είναι το ούγγρικο όνομα για ένα είδος κρέπας που μοιάζει περισότερο με τηγανίτες. Οι τηγανίτες αυτές  φτιάχνονται σε όλες...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Από το 2008, ο μπακλαβάς είναι ένα από τα κατοχυρωμένα ΠΟΠ προϊόντα της Τουρκίας.
 

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το μασκαρπόνε είναι μαλακό, κρεμώδες τυρί, το οποίο παράγεται στην Ιταλία. Το χρώμα του είναι λευκό, έχει πλούσια υφή και γλυκιά, βουτυράτη γεύση...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Οι ομαθιές είναι κρητικά λουκάνικα από χοιρινό έντερο και συκώτι. Η προσθήκη σταφίδας, σιταριού και κάστανου δίνει την ξεχωριστή του γεύση.

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το αυγοτάραχο είναι προϊόν Π.Ο.Π της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού. Παράγεται απο τα αυγά του θηλυκού ψαριού κέφαλος, τα οποία παστώνονται...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Για να αφαιρέσουμε τη φλούδα απο τις ντομάτες χαράσουμε ένα σταυρό απαλά (στο πίσω μερος όχι απο την πλευρά του κοτσανιού) και μπλανσάρουμε για 1-...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το βερίκοκο είναι ο καρπός της ασιατικής προέλευσης βερικοκιάς. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, αλλά και στις βιταμίνες A, B1, B2 και C....

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το λαβάς στην Τουρκία λέγεται και γιουφκάς. Είναι πίτα που την έφτιαχναν κυρίως στην περιοχή του Καύκασου.

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η βανίλια ανήκει στην οικογένεια της ορχιδέας. Κατάγεται από το Μεξικό, αλλά πλέον η μεγαλύτερη παραγωγή γίνεται στην Μαδαγασκάρη. Είναι από τα...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η ζέα είναι δημητριακό γνωστό από την αρχαιότητα. Έχει χρησιμοποιηθεί σαν ζωοτροφή αλλά στην αρχαιότητα έφτιαχναν ψωμί από ζέα και δεν...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η λουίζα θεωρείται φυτό τονωτικό και εφιδρωτικό. Χρησιμοποιείται συνήθως σε περιόδους δίαιτας καθώς πιστεύται οτι βοηθάει κατά της κατακράτησης...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Τα πιο ακριβά και σπάνια καβούρια είναι τα βασιλικά καβούρια. Αυτά αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία που απαρτίζεται περίπου από 40 είδη μεταξύ...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Ο αφρώδης οίνος είναι μία κατηγορία κρασιού, ο οποίος περιέχει διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται κατά τη ζύμωση. Η σαμπάνια αποτελεί ονομασία...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η κινόα είναι σπόρος που ονομάζεται και «ο χρυσός των Ίνκας». Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες, σίδηρο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Είναι ένα...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

To Provolone είναι Ιταλικό τυρί, προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης. Διαχωρίζεται σε provolone dolce και provolone piccante. To dolce έχει...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Τα κολοκυθάκια είναι οι καρποί της κολοκυθιάς και συλλέγονται όταν είναι ακόμα μικρά σε μέγεθος. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες,...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

 

Στεγνό κατάπλασμα ρίγανης με ζεσταμένα και κοπανισμένα φρέσκα φύλλα βοηθά στην ανακούφιση απο ψύξεις και στραβολαίμιασμα.

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το ξινόγαλα ή αριάνι είναι ρόφημα από ανάμειξη γιαούρτιου με νερό. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο σε χώρες Μέσης Ανατολής, ενώ η Τουρκία θεωρείται...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Λαρδί ονομάζεται το χοιρινό λίπος που χρησιμοποιείται τόσο για την συντήρηση τροφίμων όσο και για το μαγείρεμα. Παρασκευάζεται από το λίπος που...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το γκούλας είναι σούπα ουγγρικής προέλευσης, με πηχτή υφή, μαγειρεμένη με μοσχαρίσιο κρέας.

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

«Ο Ιμάμης μπαϊλντισε!»... τόσο νόστιμο ήταν το φαγητό με τις γεμιστές μελιτζάνες, που έκανε τον ιμάμη να λιποθυμήσει! Πρόκειται για συνταγή της...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά πιάτα που σερβίρονται στα tapas bar της Ισπανίας.

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Ο υδροπέπων, όπως ονομάζεται στα ελληνικά το γνωστό σε όλους μας καρπούζι (karpuz τούρκικη λέξη), καλλιεργείται σε πάνω από 100 χώρες σε όλο τον...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Στην αρχαία Αθήνα και ευρύτερα στην Αττική καλλιεργούνται σύκα από την προομηρική εποχή. Η ποικιλία ονομαζόταν Βασιλική και λέγεται πως ο βασιλιάς...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η καρπουζόπιτα είναι ένα από τα αγαπημένα γλυκά των Κυκλάδων. Είναι σπεσιαλιτέ της Μήλου, αλλά φτιάχνεται σχεδόν σε όλα τα Κυκλαδίτικα νησιά αλλά...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Τα σπαράγγια ήταν γνωστά στους αρχαίους Αιγύπιους, αλλά η καλλιέργειά τους ξεκίνησε περίπου 2000 χρόνια. Στην Ελλάδα τα σπαράγγια καλλιεργούνται...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Σίγουρα δεν πρόκειται για το πιο συνηθισμένο κρέας, ωστόσο το κρέας ελαφιού είναι νόστιμο αλλά και υγιεινό. Πρόκειται για εξαιρετική πηγή...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η τσουκνίδα που ίσως για κάποιους είναι υποτιμημένη χρησιμοποιείται από αρχαιοτάτων χρόνων πίσω στην εποχή του Χαλκού και παρουσιάζει ιδιαίτερα...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η σουμάδα είναι ποτό που προέρχεται από γαλάκτωμα αμυγδάλων ή πικραμύγδαλων. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν θιάσιον. Λόγω του λευκού της χρώματος ήταν...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η γλυκοπατάτα είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε καροτενοειδή κάτι που το μαρτυρά και το έντονο πορτοκαλί χρώμα της. Έχει φυσικά γλυκιά γεύση, αλλά δεν...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Ορτύκια... μάνα εξ ουρανού! Τα ορτύκια είναι αποδημητικά πουλιά και ανήκουν στην οικογένεια των φασιανίδων κατέχοντας την μικρότερη θέση όσον...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το κρέας του ελαφιού είναι αρκετά υγιεινό με λίγο λίπος αλλά δεν ενδείκνυται για όσους έχουν υψηλή χοληστερίνη. Το κυνήγι του ελαφιού απαγορεύεται...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η σαλάτα κέιλ είναι η βασίλισσα των πράσινων λαχανικών όπως αποκαλείται απο τους λάτρεις του. Δεν ονομάζεται έτσι τυχαία καθώς οι ευεργετικές του...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το γαμοπίλαφο είναι παραδοσιακό πιάτο της Κρήτης.  Σερβίρεται κυρίως σε γάμους και αρραβώνες. Το γαμοπίλαφο όπως και η ρίψη ρυζιού στην εκκλησία...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Ο κόλπος της Καλλονής της Λέσβου έχει πληθώρα σε παπαλίνες (μικρές σαρδέλες), οι οποίες αλιεύονται κυρίως από τα μέσα Ιουνίου και μέχρι το...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το ξυνό είναι το κιτρικό οξύ που στη φύση βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, κυρίως στα λεμόνια αλλά και σε αλλα φρούτα όπως οι φράουλες. Στη μαγειρική...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το κουμ κουάτ είναι φρούτο της κατηγορίας των εσπεριδοειδών. Κατάγεται από την Κίνα και η ονομασία του σημαίνει χρυσό πορτοκάλι. Η γεύση του είναι...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το πετιμέζι είναι ο συμπυκνωμένος χυμός από το βράσιμο του μούστου. Είναι γλυκό, δεν έχει ημερομηνία λήξης και μπορεί να είναι είτε σκούρο είτε...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το κορκότο είναι αποφλοιωμένο και σπασμένο σκληρό σιτάρι. Στην πράξη είναι σαν το πλιγούρι, με τη διαφορά ότι το πληγούρι είναι βρασμένο. Το...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Σουσουρίτες ονομάζονται τα μανιτάρια λακτάριοι. Συνήθως βρίσκονται σε πευκοδάση, γι αυτό το λόγο ονομάζονται και πευκομανίταρα. Οι περισσότεροι...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η μπομπότα είναι ένα είδος ψωμιού ή πίτας που παράγεται από καλαμποκάλευρο. Κατά τη διάρκεια της κατοχής, λόγω έλλειψης σιτάλευρου,...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το πιο φημισμένο κοντοσούβλι της χώρας είναι αυτό της κωμόπολης Δεσφίνας του νομού Φωκίδας. Είναι φημισμένο τόσο για την γεύση του όσο και για το...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Πρόκειται για μια ποικιλία ντομάτας που προέρχεται από το νησί της Σαντορίνης. Έχει ιδιαίτερα μικρό μέγεθος, ενώ η νοστιμιά του οφείλεται κατά ένα...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το γλυκό αυτό φτιάχνεται κυρίως για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Η διαδικασία προετοιμασίας του είναι συνολικά 5 μέρες!

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Αγουρίδα ονομάζεται το άγουρο σταφύλι και συγκεκριμένα ο φρουτώδης χυμός από άγουρα σταφύλια. Ο τρόπος συντήρησης είναι πανεύκολος: καταψύχουμε σε...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Οι κολοκοτές είναι μια παραδοσιακή συνταγή της Κύπρου. Πρόκειται για νηστίσιμες κολοκυθόπιτες, οι οποίες τρώγονται σαν σνακ οποιαδήποτε ώρα.

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Είναι το κύριο συστατικό της ταραμοσαλάτας και δεν είναι τίποτα άλλο από αυγά ψαριού. Το αυθεντικό χρώμα του ταραμά είναι άσπρο, ενώ το ροζ χρώμα...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η αφέλια είναι μια παραδοσιακή κυπριακή συνταγή. Πρόκειται για κομμάτια χοιρινού κρέατος μαριναρισμένα σε κρασί και κόλιανδρο.

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

 

Τα μυζηθροπιτάκια είναι είναι ένα πιάτο που λειτουργεί σαν επιδόρπιο για τους Κρητικούς. Σε συνδυασμό με τη ρακή αποτελούν τον ιδανικό...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

 

Τα δάχτυλα είναι ένα παραδοσιακό κυπριακό γλυκό που καταναλώνεται κυρίως κατά τη διάρκεια της νηστείας. Για να θεωρηθεί το γλυκό...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η ελιωτή ή ελιόπιττα είναι μια παραδοσιακή πίτα της Κύπρου που μοιάζει με το ελιόψωμο. Καθώς ψήνεται, το λάδι της ελιάς ποτίζει τη ζύμη. Σ' αυτό...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η σεφταλιά αποτελείται από χοιρινό κιμά και διάφορα μπαχαρικά και μυρωδικά. Συνοδεύεται με λεμόνι και πολλές φορές προστίθεται και ταχίνι.

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Τα κουπέπια είναι κυπριακά ντολμαδάκια και αποτελούν παραδοσιακό πιάτο της κυπριακής κουζίνας. Το δύο κύρια συστατικά τους είναι ο χοιρινός κιμάς...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η άλμη γίνεται με νερό και αλάτι. Σε 1 λίτρο νερό βάζουμε 70 γρ. αλάτι. Για πιο δυνατή άλμη ανεβάζουμε το ποσοστό του αλατιού από 7 %  σε 10 με 14...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Η γαλομυζήθρα, είναι ένα τυρί που προέρχεται από την Κρήτη. Η διαδικασία παρασκευής του είναι η εξής: το γάλα μετατρέπεται σε τυρί με φυσική...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Το προζύμι είναι μια συμβιωτική καλλιέργεια μικροοργανισμών από τις οικογένειες των σακχαρομυκήτων και των λακτοβάκιλλων. Το προζύμι ουσιαστικά...

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Οι ψαράδες χρησιμοποιούν παραδοσιακά θαλασσινό νερό όταν μαγειρεύουν κακαβιά.

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Ο κόλπος της Καλλονής και ο κόλπος της Γέρας της Λέσβου, αλλά και η Καβάλα είναι τα πιο φημισμένα μέρη της Ελλάδας για τις παστές σαρδέλες τους....

Κατηγορία: Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

H γνωστή σε όλους συνταγή αγκινάρες α λα πολίτα είναι η εξέλιξη της συνταγής αγκινάρες με λάδι.