Μπακλαβάς με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς

short url (for easy share)

Μέσος όρος: 1 (1 vote)

 

Υλικά συνταγής

για το μπακλαβά

  • 500γρ. φύλλα κρούστας
  • 1 φλιτζ. χουρμάδες ψιλοκομμένοι
  • 1 φλιτζ. δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
  • 2 φλιτζ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
  • 2 φλιτζ. αμυγδαλόψιχα
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
  • ½ φλιτζ. μπράντι ή κονιάκ
  • 2 ποτήρια φυτίνη λιωμένη

για το σιρόπι

  • 3 φλιτζ. νερό
  • 4 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1 λεμόνι (ο χυμός του )
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 3 κ.σ. κονιάκ
cooklila
Δυσκολία: εύκολες
Ποσότητα: 8 άτομα

'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!

MyPuzzleName.gr

Διαδικασία συνταγής

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180oC.
  2. Αναμειγνύουμε τους χουρμάδες, τα δαμάσκηνα, την καρυδόψιχαΤα καρύδια αφού αφαιρεθεί το σκληρό εξωτερικό τους τσόφλι., την αμυγδαλόψιχα, την κανέλα, το γαρίφαλο και το κονιάκ. Αλείφουμε ένα ταψάκι (23εκ.ή 30εκ.) με φυτίνη και απλώνουμε τα φύλλα κρούστας αλείφοντας το καθένα με φυτίνη. Στο τέταρτο φύλλο απλώνουμε τη μισή γέμιση. Συμπληρώνουμε με 2 φύλλα κρούστας, αλείφουμε με φυτίνη και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γέμιση.
  3. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας (δεν ξεχνάμε να τα αλείφουμε με φυτίνη). Χαράσουμε το μπακλαβά σε κομμάτια και προαιρετικά μπορούμε να καρφώσουμε σε κάθε κομμάτι ένα γαρύφαλλο. Ραντίζουμε με λίγο νεράκι το μπακλαβά και ψήνουμε στο φούρνο για 45 λεπτά. Χαμηλώνουμε έπειτα στους 120οC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 40 λεπτά ακόμη.
  4. Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι μαζί και βράζουμεΜαγείρεμα σε υγρό που βρίσκεται πάνω από 100°C. σε μέτρια θερμοκρασία για 15 λεπτά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
  5. Μόλις βγάλουμε το μπακλαβά από το φούρνο τον σιροπιάζουμε σιγά-σιγά μερακλίδικα (κουταλιά-κουταλιά.). Αφήνουμε το μπακλαβά να απορροφήσει το σιρόπι.

Αυτό το ήξερες

Φρέσκα ή αποξηραμένα τα δαμάσκηνα είναι πολύ ευεργετικά για τον οργανισμό. Κατ’αρχήν τα δαμάσκηνα βοηθούν όσους ενδιαφέρονται να χάσουν ή να διατηρήσουν το βάρος τους καθώς είναι πλούσια σε φυτικές...
Τα καρύδια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μέταλλα και βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Ε. Έχουν έντονη αντιοξειδωτική δράση και περιέχουν υψηλές ποσότητες ω3-λιπαρών οξέων. Η κατανάλωσή τους μειώνει την...
Πρόκειται για εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών και βιταμινών, όπως όλοι οι ξηροί καρποί. Τα αμύγδαλα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία...
Οι χουρμάδες είναι ένα από τα πιο θρεπτικά αποξηραμένα φρούτα. Οι χουρμάδες είναι καλή πηγή σιδήρου, καλίου και ασβεστίου και βέβαια φυτικών ινών, με αποτέλεσμα να βοηθούν σημαντικά όσους...

Tips - Μην ξεχνάς ότι...

Εάν δεν είμαστε σε περίοδο νηστείας αντικαθιστούμε τη φυτίνη με βούτυρο.

Σχόλια

Νέο σχόλιο

CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Εμφανίσεις συνταγής: 5596 Εμφανίσεις σήμερα: 1