Μπακλαβάς

short url (for easy share)

Μέσος όρος: 4.7 (3 ψήφοι)

 

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό φύλλο κρούστας
  • 2 ποτήρια βούτυρο

για τη γέμιση

  • ½ κιλό καρυδόψιχαΤα καρύδια αφού αφαιρεθεί το σκληρό εξωτερικό τους τσόφλι. κοπανισμένη
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 2κ.σ. φρυγανιάΞεραμένες φέτες ψωμιού. τριμμένη
  • 2 κ.σ. ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο
  • 2 κ.σ. κανέλα
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • ½ κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη και μερικά γαρύφαλλα καρφί για να βάλουμε πάνω στο φύλλο

για το σιρόπι

  • 3 φλιτζ. ζάχαρη
  • ¾ φλιτζ. μέλι
  • 2 φλιτζ. νερό
  • 6 γαρύφαλλα 
  • 1 κανέλα (ξύλο)
  • ½ λεμόνι (ο χυμός του)
  • 1 λεμόνι (η φλούδα του)
cooklila
Δυσκολία: εύκολες
Ποσότητα: 1 ταψί 30εκ.

'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!

MyPuzzleName.gr

Διαδικασία συνταγής

  1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης μαζί. Βουτυρώνουμε το ταψί και απλώνουμε 1 φύλλο, το βουτυρώνουμε και συνεχίζουμε έτσι με άλλα 3 φύλλα, βουτυρώνουμε πάντα κάθε φύλλο. Βάζουμε γέμιση περίπου 2 κ.σ. και συνεχίζουμε με άλλα 3 φύλλα (βουτυρώνουμε κάθε φύλλο).
  2. ΠασπαλίζουμεΡίχνω ελαφρά, σε γλυκό ή φαγητό, αλεύρι, ζάχαρη, ζάχαρη άχνη, κανέλα κ.ά. με την υπόλοιπη γέμιση, κρατώντας 2-3 κουταλιές.
  3. Προσθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180οC.
  4. Σκεπάζουμε τον μπακλαβά με 2 φύλλα, βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε ξανά με γέμιση. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα 10 φύλλα, βουτυρώνοντας τα εναλλάξ. Χαράζουμε το μπακλαβά σε κομμάτια. Σε κάθε κομμάτι βάζουμε ένα γαρύφαλλο έπειτα καίμε το βούτυρο και τον περιχύνουμε. 
  5. Ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο νερό και ψήνουμε στους 180οC για 40 λεπτά. Έπειτα χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 120οC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 45 με 50 λεπτά.
  6. Ετοιμάζουμε σε κατσαρόλα το σιρόπι, ανακατευοντας όλα τα υλικά εκτός από τον χυμό λεμονιού για περίπου 8 με 10 λεπτά. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, δίνουμε μια βράσηΜαγείρεμα σε υγρό που βρίσκεται πάνω από 100°C. στο σιρόπι και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφού κρυώσει το σιρόπι βγάζουμε τα αρωματικά.
  7. Βγάζουμε το μπακλαβά από τον φούρνο και ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά το σιρόπι με μεράκι. Αφήνουμε τον μπακλαβά σχεδόν μια μέρα να απορροφήσει το σιρόπι.

Αυτό το ήξερες

Από το 2008, ο μπακλαβάς είναι ένα από τα κατοχυρωμένα ΠΟΠ προϊόντα της Τουρκίας.  

Σχόλια

Νέο σχόλιο

CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Εμφανίσεις συνταγής: 11297 Εμφανίσεις σήμερα: 2