Μελομακάρονα Ξάνθης

short url (for easy share)

Μέσος όρος: 5 (2 ψήφοι)

 

Υλικά συνταγής

για τη ζύμη

  • 2 ποτήρια του νερού σπορέλαιο
  • ¾ ποτήρι του νερού ζάχαρη
  • ½ ποτήρι του νερού νερό
  • 1 ποτ. νερού χυμός πορτοκάλι
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 360γρ. καρύδια κοπανισμένα
  • 10γρ. αμμωνία
  • 15γρ. σόδα φαγητού
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 πορτοκάλι (ξύσμαΤο εξωτερικό μέρος της φλούδας των εσπεριδοειδών το οποίο χρησιμοποιούμε για να αρωματίσουμε γλυκά ή φαγητά. Με τρίφτη στο ψιλό σημείο ξύνουμε το φρούτο (π.χ. πορτοκάλι) και παίρνουμε το ξύσμα του.)
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. γαρύφαλλο
  • 1300γρ. αλεύρι περίπου
  • καρύδια κοπανισμένα για πασπάλισμα

για το σιρόπι

  • 1 ποτ. νερού νερό
  • 1 ποτ. νερού ζάχαρη
  • 1 ποτ. νερού μέλι
  • ½ λεμόνι (ο χυμός του)
Θράκη (Ξάνθη)

Διαδικασία συνταγής

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
  2. Βάζουμε το λάδι σε λεκάνη και το δουλεύουμε μαζί με τη ζάχαρη, το νερό, το μέλι, την αμμωνία, τα καρύδια και τα μπαχαρικά. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού πάνω από την λεκάνη, γιατί θα φουσκώσει, και την προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά.
  3. Εξακολουθούμε το δούλεμα. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, μέχρι να γίνει ή ζύμη μαλακιά.
  4. Πλάθουμε τα μελομακάρονα, τα τοποθετούμε σε ταψί, στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα και τα ψήνουμε στους 180οC για περίπου 25 λεπτά.
  5. Στο μεταξύ βάζουμε σε κατσαρόλα το μέλι, τη ζάχαρη, το λεμόνι και το νερό να πάρουν βράσηΜαγείρεμα σε υγρό που βρίσκεται πάνω από 100°C.. Αφήνουμε για 5 λεπτά να βράσει.
  6. Αποσύρουμε το σιρόπι από τη φωτιά, βουτάμε τα μελομακάρονα μέσα και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα.
  7. Τα στρώνουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμεΡίχνω ελαφρά σε γλυκό ή φαγητό αλεύρι, ζάχαρη, ζάχαρη άχνη, κανέλα κ.ά. με λίγη κανέλα και με καρύδια κοπανισμένα.
Ξάνθη
Θράκη

Αυτό το ήξερες

Διεγείρει τους υποδοχείς της ινσουλίνης και αυξάνει την ικανότητα των κυττάρων να χρησιμοποιούν γλυκόζη. Έτσι, μπορεί να βοηθήσει όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 να ρυθμίσουν το σάκχαρο του αίματος...
Το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται κατά κόρον στη μεσογειακή κουζίνα και αποτελεί βασικό συστατικό της υγιεινής διατροφής, καθώς είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και πλούσια πηγή ενέργειας. Έχει...

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 5378 Εμφανίσεις σήμερα: 0