Μπακαλιάρος τηγανιτός

Στο πιάτο σου...

Σχετικά με τη συνταγή

Δυσκολία: Μέτρια
Σκεύος: Τηγάνι
Χρόνος ετοιμασίας: Λιγότερο από 60 λεπτά
Ποσότητα για: 4 άτομα

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό μπακαλιάρος σε φέτες (ξαλμυρισμένες)
  • 1 φλιτζ. αλεύρι
  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Διαδικασία συνταγής

  1. Αλατοπιπερώνουμε και αλευρώνουμε τα φιλέτα.
  2. Σε άφθονο ελαιόλαδο τηγανίζουμε για 4 λεπτά από κάθε πλευρά και σερβίρουμε.

Αυτό το ήξερες;

Μάθετε για τις θρεπτικές ιδιότητες των ψαριών

Ασβέστιο περιέχουν κυρίως τα μικρά ψάρια που τρώγονται με τα κόκαλα, ενώ ο ψευδάργυρος που περιέχουν γενικά τα ψάρια βοηθάει στην ενίσχυση της μνήμης και στη συγκέντρωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νερό που επίσης περιέχεται στη σάρκα των αλιευμάτων είναι «βιολογικό νερό» και υπερέχει αισθητά από το φυσικό πόσιμο νερό.

Τα λίπη των ψαριών είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, γνωστά και ως ω-3, τα οποία είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας, καθώς προλαμβάνουν και αντιμετωπίζουν αρκετές ασθένειες όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ορισμένες ανωμαλίες του ανοσοποιητικού συστήματος, η νόσος του Crohn, ο καρκίνος του μαστού ή του προστάτη κ.ά.

Τα Ω3 λιπαρά οξέα έχουν σπουδαίες αντιφλεγμονώδεις και αντιθρομβωτικές ιδιότητες, εμποδίζουν την εμφάνιση αρρυθμιών και της αθηροσκλήρωσης και παίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλές κυτταρικές διεργασίες οι οποίες σχετίζονται με τον μεταβολισμό των λιπιδίων.

Επίσης τα Ω3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα σε περιόδους πνευματικής καταπόνησης, καθώς τροφοδοτούν τον εγκέφαλο, αυξάνουν τη συγκέντρωση και την ψυχοκινητική εξέλιξη, βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και οξύνουν τα αντανακλαστικά.

Πώς ξεχωρίζουμε αν το ψάρι είναι φρέσκο;

1) Τα μάτια πρέπει να'ναι λαμπερά, εξογκωμένα και με μαύρες κόρες. Τα μπαγιάτικα ψάρια έχουν μάτια με γκριζωπές κόρες και είναι κόκκινα γύρω γύρω, θολά και βουλιαγμένα.

2) Τα βράγχια πρέπει να είναι καθαρά και να έχουν έντονο κόκκινο χρώμα. Τα βρώμικα, γλοιώδη ή σκουρόχρωμα βράγχια είναι βέβαιο ότι ανήκουν σε μπαγιάτικο ψάρι.

3) Το φρέσκο ψάρι μυρίζει ευχάριστα, όσο πιο μπαγιάτικο είναι τόσο πιο δυσάρεστη μυρωδιά έχει.

4) Η σάρκα του φρέσκου ψαριού είναι σφιχτή και στητή, αλλά ελαστική στην αφή και το δέρμα του λάμπει από μια γυαλιστερή ουσία.

Βρες συνταγές της ίδιας κατηγορίας

Βρες συνταγές με τα ίδια συστατικά

Σχετικές συνταγές για να ετοιμάσεις...

Τίτλος συνταγής Λίστα υλικών συνταγής
Μπακαλιάρος σε κουρκούτι Μπακαλιάρος, Ελαιόλαδο - Λάδι, Μπύρα, Αλεύρι, Αυγό, Αλάτι, Πιπέρι, Ψάρια (όλα τα είδη)
Αθερίνες με κρεμμυδάκια στο τηγάνι Αθερίνα, Κρεμμύδι ξερό, Σκόρδο, Μαϊντανός, Αλεύρι, Ελαιόλαδο - Λάδι, Αλάτι, Πιπέρι, Ψάρια (όλα τα είδη)
Γύλοι τηγανιτοί Γύλος, Αλεύρι, Ελαιόλαδο - Λάδι, Αλάτι, Πιπέρι, Ψάρια (όλα τα είδη)
Μπαρμπούνια Φλωρίνης Μπαρμπούνι, Αλεύρι, Ελαιόλαδο - Λάδι, Πιπεριά, Ξύδι - Βαλσάμικο, Άχνη - Ζάχαρη, Αλάτι, Πιπέρι, Ψάρια (όλα τα είδη)
Τσιπούρες τηγανιτές Τσιπούρα, Αλεύρι, Ελαιόλαδο - Λάδι, Αλάτι, Πιπέρι, Ψάρια (όλα τα είδη)
Κατσούλα τηγανιτή Κατσούλα, Αλεύρι, Αλάτι, Πιπέρι, Ψάρια (όλα τα είδη), Ελαιόλαδο - Λάδι
Γαύρος μικρασιάτικος Γαύρος, Αλεύρι, Ελαιόλαδο - Λάδι, Φύλλα συκής, Πάπρικα, Λεμόνι, Αλάτι, Πιπέρι, Ψάρια (όλα τα είδη)
Φαγκρί τηγανιτό Φαγκρί, Αλεύρι, Ελαιόλαδο - Λάδι, Αλάτι, Πιπέρι, Ψάρια (όλα τα είδη)
Κολιοί τηγανιτοί Ψάρια (όλα τα είδη), Κολιός, Αλεύρι, Ελαιόλαδο - Λάδι, Αλάτι, Πιπέρι
Φιλέτα λούτσου τηγανιτά Λούτσος, Αλεύρι, Ελαιόλαδο - Λάδι, Αλάτι, Πιπέρι, Ψάρια (όλα τα είδη)