Μαρμελάδα βερίκοκο εύκολη

Στο πιάτο σου...

Σχετικά με τη συνταγή

Δυσκολία: Εύκολη
Σκεύος: Ταψί
Χρόνος ετοιμασίας: Λιγότερο από 90 λεπτά
Ποσότητα για: 3 βαζάκια των 200-250γρ.

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό βερίκοκα (ζυγισμένα αφού καθαριστούν)
  • 800γρ. ζάχαρη
  • 1 μεγάλο λεμόνι (ο χυμός του)

Διαδικασία συνταγής

  1. Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τα βερίκοκα. Τα περνάμε από μπλέντερ να διαλυθούν εντελώς.
  2. Προσθέτουμε σε βαθύ ταψί τον πολτό τους (φουσκώνει, γι’ αυτό θα πρέπει να φτάνει μέχρι τη μέση του ταψιού η ποσότητα μας).
  3. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο σους 160οC και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου. Ελέγχουμε αν έδεσε η μαρμελάδα.
  5. Βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα τη μαρμελάδα ζεστή και κλείνουμε τα βάζα όταν κρυώσει.

Αυτό το ήξερες;

Πώς καταλαβαίνουμε ότι έδεσε η μαρμελάδα;

Για να δούμε αν έδεσε η μαρμελάδα βγάζουμε μια πολύ μικρή ποσότητα σε ένα πιατάκι και την αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Δεν πρέπει να είναι πολύ συμπαγής, αλλά αν γείρουμε το πιατάκι προς το πλάι να μην χύνεται, να είναι τόσο σφιχτή, όσο για να αλείφεται.

Για να δουμε αν εδεσε η μαρμελαδα, όταν την κάνουμε σε κατσαρόλα παίρνουμε με μια ξύλινη κουτάλα μια μικρή ποσότητα, γέρνουμε τη κουτάλα λίγο για να ρίξουμε τη μαρμελάδα ξανά μέσα στην κατσαρόλα και εάν στο τέλος ενώνονται οι σταγόνες στην άκρη της κουτάλας σε πηχτή μάζα τότε είναι έτοιμη!

Πώς αποστειρώνουμε τα βάζα;

Υπάρχουν δύο τρόποι για να αποστειρώσουμε τα βάζα μας:

1) Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει και τα βράζουμε για 20 λεπτά. Τα αφαιρούμε με μασιά ή γάντια και τα αφήνουμε  ανάποδα να στεγνώσουν. Με τον ίδιο τρόπο αποστείρωναν και οι μαμάδες μας τα μπιμπερό, όταν δεν υπήρχαν βραστήρες.

2) Πλένουμε πολύ καλά τα βάζα και τα βάζουμε στο φούρνο - στους 100 βαθμούς κελσίου, όπου τα αφήνουμε για 30 λεπτά. Τα βάζα μας πρέπει να είναι γυάλινα και καθαρά για να μην χαλάσει η μαρμελάδα μας. Τα πώματα πρέπει να είναι βιδωτά, γιατί αλλιώς θα πάρει αέρα το περιεχόμενο και θα χαλάσει.

Βερίκοκο

Το βερίκοκο είναι ο καρπός της ασιατικής προέλευσης βερικοκιάς. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, αλλά και στις βιταμίνες A, B1, B2 και C. Καταναλώνεται ολόκληρο ως φρούτο ή ο χυμός του, αλλά και αποξηραμένο, γίνεται μαρμελάδα, κομπόστα και λικέρ.

Βρες συνταγές της ίδιας κατηγορίας

Συμμετέχεις και εσύ...

Tips - Μην ξεχνάτε ότι:

Οι σπιτικές μαρμελάδες διατηρούνται σε σκιερό και δροσερό μέρος και όταν ανοιχτούν, στο ψυγείο.

Βρες συνταγές με τα ίδια συστατικά

Σχετικές συνταγές για να ετοιμάσεις...

Τίτλος συνταγής Λίστα υλικών συνταγής
Μαρμελάδα ροδάκινο Ροδάκινο, Άχνη - Ζάχαρη, Λεμόνι
Μαρμελάδα ροδάκινο με τζίντζερ Ροδάκινο, Τζίντζερ, Άχνη - Ζάχαρη, Λεμόνι
Μαρμελάδα φράουλα για αρχάριους Φράουλες, Άχνη - Ζάχαρη, Λεμόνι
Κυδώνια στο φούρνο Κυδώνι, Άχνη - Ζάχαρη, Λεμόνι, Κανέλα, Μπράντι
Μαρμελάδα κυδώνι Κυδώνι, Άχνη - Ζάχαρη, Λεμόνι
Μαρμελάδα αχλάδι Αχλάδι, Άχνη - Ζάχαρη, Λεμόνι
Μαρμελάδα βανίλια Βανίλια - φρούτο, Άχνη - Ζάχαρη, Λεμόνι
Μαρμελάδα σύκο Σύκα, Πορτοκάλι, Λεμόνι, Άχνη - Ζάχαρη, Κρασί κόκκινο, Κρασί λευκό
Μαρμελάδα κεράσι με κομμάτια φρούτου Κεράσια, Άχνη - Ζάχαρη, Λεμόνι
Σορμπέ πορτοκαλιού Πορτοκάλι, Λεμόνι, Άχνη - Ζάχαρη