Ποντιακή πίτα με σέσκουλα

short url (for easy share)

Μέσος όρος: 4.1 (8 ψήφοι)

 

Υλικά συνταγής

για το φύλλο

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1 αυγό
  • 1 φλιτζ. λευκό κρασί
  • 1 φλιτζ. λάδι
  • αλάτι

για τη γέμιση

  • 1 κιλό σέσκουλα
  • ½ κιλό σπανάκι
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 4 μέτριες ντομάτες τριμμένες
  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λίγο βούτυρο για να βουτυρώσουμε το ταψί και τα φύλλα
cooklila
Ποσότητα: 1 πίτα

'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!

MyPuzzleName.gr

Διαδικασία συνταγής

  1. Πλένουμε και κόβουμε όλα τα χορταρικά. Σε κατσαρόλα τσιγαρίζουμεΣε δυνατή φωτιά, δίνω χρώμα σε κάποιο τρόφιμο, π.χ. τσιγαρίζω το κρεμμύδι. στο ελαιόλαδο το σκόρδο.
  2. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός απο τις ντομάτες. Αφού μαραθούν τα χορταρικά, προσθέτουμε την ντομάτα.
  3. Ετοιμάζουμε το φύλλο. Βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο σε ένα λεκανάκι, ανοίγουμε στο κέντρο μια τρύπα (σαν ηφαίστειο) και προσθέτουμε τα υγρά. Ζυμώνουμε και έπειτα ανοίγουμε με πλάστη, 7 φύλλα λεπτά. Στρώνουμε τα δύο στο πάτο του ταψιού, ρίχνουμε τη μισή γέμιση, άλλα δύο φύλλα, προσθέτουμε την υπόλοιπη γέμιση και καλύπτουμε με 3 φύλλα. Τα φύλλα τα βουτυρώνουμε όλα ένα-ένα.
  4. Κόβουμε σε κομμάτια την πίτα και ψήνουμε σε φούρνο, στους 180οC μέχρι να ροδίσειΨήνω σε δυνατό φούρνο ή σοτάρω σε λιπαρή ουσία ένα υλικό μέχρι να πάρει χρώμα ροδοκόκκινο., για περίπου 1 ώρα.
Γενικά
Ποντιακές συνταγές

Αυτό το ήξερες

Μην ξεχνάτε να συνοδεύετε το σπανάκι με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως για παράδειγμα λεμόνι, πιπεριά η ντομάτα, ώστε να γίνεται καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.
Τα σέσκουλα όπως όλα τα σκούρα πράσινα λαχανικά είναι πλούσια σε β-καροτένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη τα οποία είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Τα φύλλα τρώγονται κυρίως βρασμένα.   
Κάποτε, στα χωριά, με τον πολτό απο άβραστα σέσκουλα θεράπευαν την πυτιρίδα, την κασσίδα και τις ψείρες. Επιπλέον, πίνανε το ζωμό από τα βραστά σέσκουλα μαζί με λίγο λάδι καθώς θεωρείτω καθαρκτικός...

Σχόλια

Νέο σχόλιο

CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Εμφανίσεις συνταγής: 27833 Εμφανίσεις σήμερα: 0