Κέικ με περγαμόντο και γλυκό κιτρόμηλο

please share me:)

Βαθμολογία

No votes yet

Υλικά συνταγής

για το κέικ

  • 1 ποτήρι μαργαρίνη λιωμένη
  • 1 ποτήρι ζάχαρη μαύρη ή καστανή
  • 5 αυγά
  • 2½ ποτήρια αλεύρι
  • ¼ ποτηριού κονιάκ
  • 1 κ.γ σόδα φαγητού
  • ¼ κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
  • ¼ κ.γ. κανέλα σκόνη
  • 1 λεμόνι ξύσμα
  • 1 πορτοκάλι ξύσμα και χυμό
  • 8 κιτρόμηλα (γλυκό του κουταλιού)
  • 5 κομμάτια περγαμόντο γλυκό
  • 20 κερασάκια φρουί γλασέ
  • 500γρ. φοινίκια χωρίς το κουκούτσι
  • 2 φλιτζ. σταφίδες
  • 350γρ. καρύδια
  • 250γρ. αμύγδαλα
  • 1 ποτήρι κονιάκ

για το αμυγδαλωτό

  • 3 ποτήρια αμύγδαλα άσπρα, αλεσμένα
  • ¾ ποτηριού ζάχαρη άχνη
  • 9 κουταλιές ανθόνερο
  • 2 κ.σ. από το σιρόπι του γλυκού κιτρόμηλου

για το γλάσο

  • 750γρ. ζάχαρη άχνη
  • ½ ποτήρι μαργαρίνη
  • ½ ποτήρι χυμός λεμονιού
  • 5-6 κουταλιές νερό

Διαδικασία συνταγής

  1. Στραγγίζουμε τα γλυκά και τα κόβουμε σε κομματάκια. Τα βάζουμε σε ένα μπολ. Ψιλοκόβουμε τα φρούτα και τα προσθέτουμε μαζί με τις σταφίδες στο μπόλ.
  2. Προσθέτουμε 1 ποτήρι κονιάκ, τα ανακατεύουμε και τα σκεπάζουμε με πετσέτα. Τα αφήνουμε έτσι για 2 μέρες. Κάθε μέρα προσθέτουμε 3 κουταλιές κονιάκ και τα ανακατεύουμε.
  3. Σε μίξερ ή σε γουδί σπάμε ελαφρώς τα αμύγδαλα και τα καρύδια.
  4. Χτυπάμε σε μίξερ τη μαργαρίνη, και προσθέτουμε τη ζάχαρη, ένα ένα τα αυγά, λίγο-λίγο το αλεύρι (κοσκινισμένο), τη σόδα διαλυμένη στο ¼ ποτηριού κονιάκ, την κανέλα, τα γαρίφαλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, και το χυμό πορτοκαλιού.
  5. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε στα γλυκά 2 κουταλιές αλεύρι και τα αλευρώνουμε. Τα προσθέτουμε στο κέικ. Προσθέτουμε και τα αμύγδαλα και τα καρύδια και τα ανακατεύετε καλά.
  6. Βάζουμε λαδόκολλα σε μια φόρμα για τούρτα την λαδώνουμε και την αλευρώνουμε. Ρίχνουμε μέσα το μίγμα και το απλώνουμε.
  7. Ψήνουμε στους 170οC, σε μέτριο και ήδη προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου. Αφού ψηθεί, το αφήνουμε να κρυωσει. Όταν κρυώσει το τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη.
  8. Την επόμενη μέρα κάνουμε το αμυγδαλωτό. Προσθέτουμε πάνω στα αμύγδαλα τη ζάχαρη κοσκινίζοντας την, και ανακατεύουμε να ενωθούν. Πρόσθετουμε σ 'αυτά το ανθόνερο λίγο-λίγο, τόσο όσο για να γίνει πάστα σφικτή που μόλις πλάθεται. Αλείφουμε το κέικ με τοσιρόπι και τοποθετούμε από πάνω το αμυγδαλωτό. Το βάζουμε λίγο λίγο και το πιέζουμε με το χέρι μας να απλώσει και να καλύψει την επιφάνεια και τα πλευρά του κέικ.
  9. Αφού περάσει 1½ μέρα περίπου ετοιμάζουμε το γλάσο. Σε μπολ βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη, το χυμό λεμονιού και 2-3 κουταλιές νερό. Τα ανακατεύετε αργά μέχρι να ενωθούν καλά.
  10. Προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά ακόμα λίγο νερό, τόσο όσο για να γίνει ένα γλάσο σφικτό. Το βάζουμε με κουτάλι λίγο-λίγο πάνω στο αμυγδαλωτό, και με τη βοήθεια μιας σπάτουλας το απλώνουμε πάνω και στα πλευρά του κέικ.
  11. Το αφήνουμε να στεγνώσει και έπειτα είναι έτοιμο για σερβίρισμα!

Αυτό το ήξερες;

Σχετικά με τη συνταγή

Από τον χρήστη: cooklila
Βαθμός δυσκολίας: δύσκολες
Χρόνος ετοιμασίας: περισσότερο από 90 λεπτά
Ποσότητα για: 12 άτομα
Προέλευση: Κυπριακές συνταγές (Γενικά)

Δες επίσης...

Νηστίσιμο κέικ με ταχίνι

Κατηγορία: Νηστίσιμες, Γλυκά, Κέικ
Βαθμός δυσκολίας: εύκολες
Χρόνος ετοιμασίας: λιγότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής 1 φαρίνα ½ φλιτζ. ταχίνι 1 ½ φλιτζ.ζάχαρη 1 ξέχειλο ποτήρι χυμός πορτοκάλι 1 σφηνοπότηρο μπράντι...

Βιενέζικη βασιλόπιτα

Κατηγορία: Γλυκά, Κέικ
Βαθμός δυσκολίας: εύκολες
Χρόνος ετοιμασίας: λιγότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής 250γρ. [qtip:μαργαρίνη|Φυτικό λίπος, το οποίο κυκλοφορεί ευρέως στο εμπόριο.] 3 αυγά 2 κούπες ζάχαρη 3...

Κέικ με καρότο

Κατηγορία: Γλυκά, Κέικ
Βαθμός δυσκολίας: εύκολες
Χρόνος ετοιμασίας: λιγότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής για το κέικ 4 ϕλιτζ. τριμμένο καρότο ½ ϕλιτζ. σταϕίδα ½ ϕλιτζ. καρύδια τριμμενα 4 αυγά 1½ ϕλιτζ...

Μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας

Κατηγορία: Νηστίσιμες, Γλυκά, Ταψιού - Σιροπιαστά
Βαθμός δυσκολίας: μέτριας δυσκολίας
Χρόνος ετοιμασίας: περισσότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής για τη ζύμη ½ ποτήρι άχνη ζάχαρη ½ ποτήρι ελαιόλαδο ½ ποτήρι σπορέλαιο ½ ποτήρι [qtip:μαργαρίνη|...

Μελομακάρονα

Κατηγορία: Νηστίσιμες, Γλυκά, Ταψιού - Σιροπιαστά
Βαθμός δυσκολίας: μέτριας δυσκολίας
Χρόνος ετοιμασίας: περισσότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής για τη ζύμη 1 ποτήρι άχνη ζάχαρη 1 ποτήρι ελαιόλαδο 1 ποτήρι σπορέλαιο 1 ποτήρι [qtip:μαργαρίνη|...

Κέικ με λιναρόσπορο και κράνμπερι

Κατηγορία: Νηστίσιμες, Γλυκά, Κέικ
Βαθμός δυσκολίας: εύκολες
Χρόνος ετοιμασίας: λιγότερο από 60 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής 600γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 2½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ ½ φλιτζ. ελαιόλαδο ½ φλιτζ. μαργαρίνη...