Γλυκό κυδώνι

Στο πιάτο σου...

Σχετικά με τη συνταγή

Δυσκολία: Εύκολη
Σκεύος: Κατσαρόλα
Χρόνος ετοιμασίας: Λιγότερο από 90 λεπτά
Ποσότητα για: 1-2 βάζα

Υλικά συνταγής

  • ½ κιλό κυδώνια (αφού καθαριστούν από κουκούτσια & φλούδα)
  • ½ κιλό ζάχαρη
  • 200γρ. αμυγδαλόψυχα
  • 1 ποτήρι νερό
  • 2-3 φύλλα αμπαρόριζας
  • ½ λεμόνι (ο χυμός του)

Διαδικασία συνταγής

  1. Κόβουμε τα κυδώνια σε μπαστουνάκια, τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με το νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 10 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε την ζάχαρη και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει το γλυκό για περίπου 40 λεπτά.
  3. Τέλος, προσθέτουμε τα φύλλα αμπαρόριζας και το χυμό λεμονιού, αφήνουμε να πάρει μια βράση το γλυκό και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα ζεστό το γλυκό, τα σφραγίζουμε και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν.
  5. Έπειτα, διατηρούμε σε δροσερό μέρος και μετά το άνοιγμα του βάζου, στο ψυγείο.

Αυτό το ήξερες;

Πώς αποστειρώνουμε τα βάζα;

Υπάρχουν δύο τρόποι για να αποστειρώσουμε τα βάζα μας:

1) Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει και τα βράζουμε για 20 λεπτά. Τα αφαιρούμε με μασιά ή γάντια και τα αφήνουμε  ανάποδα να στεγνώσουν. Με τον ίδιο τρόπο αποστείρωναν και οι μαμάδες μας τα μπιμπερό, όταν δεν υπήρχαν βραστήρες.

2) Πλένουμε πολύ καλά τα βάζα και τα βάζουμε στο φούρνο - στους 100 βαθμούς κελσίου, όπου τα αφήνουμε για 30 λεπτά. Τα βάζα μας πρέπει να είναι γυάλινα και καθαρά για να μην χαλάσει η μαρμελάδα μας. Τα πώματα πρέπει να είναι βιδωτά, γιατί αλλιώς θα πάρει αέρα το περιεχόμενο και θα χαλάσει.

Κυδώνι

Το κυδώνι είναι καρπός του δέντρου κυδωνιά, κατάγεται από την περιοχή του Καυκάσου και είναι συγγενικό με τη μηλιά και την αχλαδιά. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και τανίνη και ωμό χρησιμοποιείται ως βότανο κατά της διάρροιας. Η κύρια χρήση του είναι στη ζαχαροπλαστική.

Βρες συνταγές της ίδιας κατηγορίας

Συμμετέχεις και εσύ...

Tips - Μην ξεχνάτε ότι:

Η καλύτερη περίοδος για να φτιάξετε αυτό το γλυκό είναι τον Δεκέμβρη που είναι η εποχή των κυδωνιών.

Βρες συνταγές με τα ίδια συστατικά

Σχετικές συνταγές για να ετοιμάσεις...

Τίτλος συνταγής Λίστα υλικών συνταγής
Γλυκό σταφύλι με τζίντζερ Σταφύλια, Τζίντζερ, Άχνη - Ζάχαρη, Λεμόνι, Αρμπαρόριζα
Γλυκό κουταλιού φιρίκι Φιρίκια, Άχνη - Ζάχαρη, Βανίλια, Κανέλα, Αμύγδαλο, Λεμόνι, Αλάτι, Γαρίφαλο
Μελιτζανάκι γλυκό Άχνη - Ζάχαρη, Αμύγδαλο, Γαρίφαλο, Κανέλα, Λεμόνι, Μελιτζανάκι
Κυδώνια στο φούρνο Κυδώνι, Άχνη - Ζάχαρη, Λεμόνι, Κανέλα, Μπράντι
Δάχτυλα Αλεύρι, Αλάτι, Ελαιόλαδο - Λάδι, Αμύγδαλο, Άχνη - Ζάχαρη, Κανέλα, Ροδόνερο, Λεμόνι
Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας Αλεύρι, Σόδα μαγειρικής, Άχνη - Ζάχαρη, Κακάο, Λεμόνι, Ελαιόλαδο - Λάδι, Βανίλια, Πορτοκάλι
Ζελέ με φρέσκα φρούτα και αφρώδη οίνο Αφρώδης Οίνος, Άχνη - Ζάχαρη, Ζελατίνη, Λεμόνι, Φράουλες, Νεκταρίνι, Κεράσια, Ελαιόλαδο - Λάδι, Βερίκοκο
Σορμπέ πορτοκαλιού Πορτοκάλι, Λεμόνι, Άχνη - Ζάχαρη
Μαρμελάδα κεράσι με κομμάτια φρούτου Κεράσια, Άχνη - Ζάχαρη, Λεμόνι
Μαρμελάδα σύκο Σύκα, Πορτοκάλι, Λεμόνι, Άχνη - Ζάχαρη, Κρασί κόκκινο, Κρασί λευκό