Γλυκό κυδώνι

Στο πιάτο σου...

Σχετικά με τη συνταγή

Δυσκολία: Εύκολη
Σκεύος: Κατσαρόλα
Χρόνος ετοιμασίας: Λιγότερο από 90 λεπτά
Ποσότητα για: 1-2 βάζα

Υλικά συνταγής

  • ½ κιλό κυδώνια (αφού καθαριστούν από κουκούτσια & φλούδα)
  • ½ κιλό ζάχαρη
  • 200γρ. αμυγδαλόψυχα
  • 1 ποτήρι νερό
  • 2-3 φύλλα αμπαρόριζας
  • ½ λεμόνι (ο χυμός του)

Διαδικασία συνταγής

  1. Κόβουμε τα κυδώνια σε μπαστουνάκια, τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με το νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 10 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε την ζάχαρη και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει το γλυκό για περίπου 40 λεπτά.
  3. Τέλος, προσθέτουμε τα φύλλα αμπαρόριζας και το χυμό λεμονιού, αφήνουμε να πάρει μια βράση το γλυκό και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα ζεστό το γλυκό, τα σφραγίζουμε και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν.
  5. Έπειτα, διατηρούμε σε δροσερό μέρος και μετά το άνοιγμα του βάζου, στο ψυγείο.

Αυτό το ήξερες;

Πώς αποστειρώνουμε τα βάζα;

Υπάρχουν δύο τρόποι για να αποστειρώσουμε τα βάζα μας:

1) Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει και τα βράζουμε για 20 λεπτά. Τα αφαιρούμε με μασιά ή γάντια και τα αφήνουμε  ανάποδα να στεγνώσουν. Με τον ίδιο τρόπο αποστείρωναν και οι μαμάδες μας τα μπιμπερό, όταν δεν υπήρχαν βραστήρες.

2) Πλένουμε πολύ καλά τα βάζα και τα βάζουμε στο φούρνο - στους 100 βαθμούς κελσίου, όπου τα αφήνουμε για 30 λεπτά. Τα βάζα μας πρέπει να είναι γυάλινα και καθαρά για να μην χαλάσει η μαρμελάδα μας. Τα πώματα πρέπει να είναι βιδωτά, γιατί αλλιώς θα πάρει αέρα το περιεχόμενο και θα χαλάσει.

Κυδώνι

Το κυδώνι είναι καρπός του δέντρου κυδωνιά, κατάγεται από την περιοχή του Καυκάσου και είναι συγγενικό με τη μηλιά και την αχλαδιά. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και τανίνη και ωμό χρησιμοποιείται ως βότανο κατά της διάρροιας. Η κύρια χρήση του είναι στη ζαχαροπλαστική.

Βρες συνταγές της ίδιας κατηγορίας

Συμμετέχεις και εσύ...

Tips - Μην ξεχνάτε ότι:

Η καλύτερη περίοδος για να φτιάξετε αυτό το γλυκό είναι τον Δεκέμβρη που είναι η εποχή των κυδωνιών.

Σχετικές συνταγές για να ετοιμάσεις...

Τίτλος συνταγής Λίστα υλικών συνταγής
Δάχτυλα Αλεύρι, Αλάτι, Ελαιόλαδο - Λάδι, Αμύγδαλο, Άχνη - Ζάχαρη, Κανέλα, Ροδόνερο, Λεμόνι, Ξηροί καρποί (όλα τα είδη)
Μελιτζανάκι γλυκό Άχνη - Ζάχαρη, Αμύγδαλο, Γαρίφαλο, Κανέλα, Λεμόνι, Μελιτζανάκι, Ξηροί καρποί (όλα τα είδη)
Γλυκό σταφύλι με τζίντζερ Σταφύλια, Τζίντζερ, Άχνη - Ζάχαρη, Λεμόνι, Αρμπαρόριζα
Γλυκό κουταλιού φιρίκι Φιρίκια, Άχνη - Ζάχαρη, Βανίλια, Κανέλα, Αμύγδαλο, Λεμόνι, Αλάτι, Γαρίφαλο, Ξηροί καρποί (όλα τα είδη)
Κυδώνια στο φούρνο Κυδώνι, Άχνη - Ζάχαρη, Λεμόνι, Κανέλα, Μπράντι
Γλυκό κεράσι Κεράσια, Άχνη - Ζάχαρη, Λεμόνι
Χαλβάς σιμιγδαλένιος με αμύγδαλα Ελαιόλαδο - Λάδι, Βούτυρο, Σιμιγδάλι, Αμύγδαλο, Άχνη - Ζάχαρη, Λεμόνι, Κανέλα, Ξηροί καρποί (όλα τα είδη)
Γλυκιά πίτα με ταχίνι Ταχίνι, Πορτοκάλι, Λεμόνι, Άχνη - Ζάχαρη, Σιμιγδάλι, Κανέλα, Γαρίφαλο, Αμύγδαλο, Ξηροί καρποί (όλα τα είδη)
Χαλβάς πολίτικος νηστίσιμος Σιμιγδάλι, Ελαιόλαδο - Λάδι, Άχνη - Ζάχαρη, Κουκουνάρι, Σταφίδες, Κανέλα, Μέλι, Λεμόνι, Καρύδια, Ξηροί καρποί (όλα τα είδη)
Μαρμελάδα κυδώνι Κυδώνι, Άχνη - Ζάχαρη, Λεμόνι