Γλυκό βερίκοκο

Γλυκό βερίκοκο

please share me:)

Βαθμολογία

No votes yet

Υλικά συνταγής

  • 1½ κιλό βερίκοκα μπεμπέκου (σφιχτά)
  • 1200γρ. ζάχαρη
  • 360ml νερό
  • 2 λεμόνια (ο χυμός τους)
  • αμύγδαλα λευκά καβουρδισμένα (προαιρετικά)
  • ασβεστόνερο

Διαδικασία συνταγής

  1. Πλένουμε τα βερίκοκα και αφαιρούμε τα κοτσάνια τους. Με ένα βελονάκι ή ένα μικρό μαχαιράκι αφαιρούμε τα κουκούτσια αλλά δεν τα πετάμε. (Τα χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε λικέρ βερίκοκο ή για να τα προσθέσουμε σε κάποια μαρμελάδα που φτιάχνουμε για να πήξει πιο εύκολα.)
  2. Καθαρίζουμε τα βερίκοκα από τη φλούδα και τα βάζουμε στο ασβεστόνερο για 2 ώρες. Ξεπλένουμε πάρα πολύ καλά τα φρούτα και τα σκουπίζουμε καλά με πετσέτα. Αν θέλουμε μπορούμε σε αυτή τη φάση να βάλουμε στη θέση του κουκουτσιού ένα αμυγδαλάκι.
  3. Βάζουμε τη ζάχαρη να βράσει μαζί με το νερό για 5 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση. Προσθέτουμε τα βερίκοκα και βράζουμε για 4 λεπτά αυστηρά από την ώρα που θα πάρει βράση. Όση ώρα βράζουν αφαιρούμε τυχόν αφρούς από την επιφάνεια. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε μια νύχτα (ή 7 ώρες).
  4. Την επόμενη μέρα, αφαιρούμε τα βερίκοκα από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Ξαναβράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά περίπου από την ώρα που θα πάρει βράση. Όταν δέσει το σιρόπι προσθέτουμε τα βερίκοκα. Δίνουμε μια βράση 1 λεπτό και αποσύρουμε από την φωτιά.
  5. Βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Γεμίζουμε εντελώς τα βάζα, τα σφραγίζουμε και τα γυρνάμε ανάποδα. Όταν κρυώσουν διατηρούμε σε σκιερό μέρος και μετά το άνοιγμα στο ψυγείο. Αν περισσέψει σιρόπι το βάζουμε κι αυτό σε βάζο και το διατηρούμε για να αρωματίσουμε γλυκά, τσάι ή ένα παγωτό βανίλια το καλοκαίρι.

Σχετικά με τη συνταγή

Από τον χρήστη: cookefi
Βαθμός δυσκολίας: εύκολες
Σκεύος: κατσαρόλα
Χρόνος ετοιμασίας: λιγότερο από 60 λεπτά
Ποσότητα για: 1-2 βάζα

Σχόλια

Δες επίσης...

Σύκο γλυκό

Κατηγορία: Νηστίσιμες, Γλυκά, Γλυκά του κουταλιού
Βαθμός δυσκολίας: μέτριας δυσκολίας
Χρόνος ετοιμασίας: περισσότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής 1 κιλό σύκα 1 κιλό ζάχαρη 750ml. νερό 100γρ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα γαρίφαλο (όσα και τα σύκα...

Γλυκό κυδώνι

Κατηγορία: Νηστίσιμες, Γλυκά, Γλυκά του κουταλιού
Βαθμός δυσκολίας: εύκολες
Χρόνος ετοιμασίας: λιγότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής ½ κιλό κυδώνια (αφού καθαριστούν από κουκούτσια & φλούδα) ½ κιλό ζάχαρη 200γρ. αμυγδαλόψιχα 1 ποτήρι...

Γλυκό σταφύλι με καρύδι

Κατηγορία: Νηστίσιμες, Γλυκά, Γλυκά του κουταλιού
Βαθμός δυσκολίας: μέτριας δυσκολίας
Χρόνος ετοιμασίας: λιγότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής 1½ κιλό σταφύλια σουλτανίνα 2 φλιτζ. καρύδια σπασμένα χοντρά 750γρ. ζάχαρη 1 ½ φλιτζ. νερό 1 λεμόνι...

Δάχτυλα

Κατηγορία: Νηστίσιμες, Πίτες και Ζύμες, Πίτες, Γλυκά, Ταψιού - Σιροπιαστά
Βαθμός δυσκολίας: μέτριας δυσκολίας
Χρόνος ετοιμασίας: λιγότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής για τη ζύμη 1 ½ ποτήρι αλεύρι μαλακό ½ κ.γ. αλάτι ¼ ποτήρι ελαιόλαδο ⅓ ποτήρι νερό χλιαρό για...

Γλυκό κουταλιού φιρίκι

Κατηγορία: Γλυκά, Γλυκά του κουταλιού
Βαθμός δυσκολίας: μέτριας δυσκολίας
Χρόνος ετοιμασίας: περισσότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής για το γλυκό 25 μήλα φιρίκια 1 κιλό ζάχαρη 5 φλιτζ. νερό 2 βανίλιες 1 ξύλο κανέλας 6...

Μπακλαβάς με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς

Κατηγορία: Νηστίσιμες, Γλυκά, Ταψιού - Σιροπιαστά
Βαθμός δυσκολίας: εύκολες
Χρόνος ετοιμασίας: περισσότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής για το μπακλαβά 500γρ. φύλλα κρούστας 1 φλιτζ. χουρμάδες ψιλοκομμένοι 1 φλιτζ. δαμάσκηνα ψιλοκομμένα...