Σύκο γλυκό

short url (for easy share)

Μέσος όρος: 3.8 (6 ψήφοι)

 

Υλικά συνταγής

 • 1 κιλό σύκα
 • 1 κιλό ζάχαρη
 • 750ml. νερό
 • 100γρ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
 • γαρίφαλο (όσα και τα σύκα)
 • 2 λεμόνια ζουμερά (ο χυμός τους)
cooklathina
Ποσότητα: 4-6 βάζα

'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!

MyPuzzleName.gr

Διαδικασία συνταγής

 1. Βάζουμε σε νερό με λίγο ξύδι τα σύκα και τα αφήνουμε για 15-20 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό. Κόβουμε το κοτσάνι (από την κάτω πλευρά του φρούτου) με κοφτερό μαχαιράκι. Κάνουμε 2-3 τρύπες με οδοντογλυφίδα σε κάθε συκαλάκι. Τα βράζουμεΜαγείρεμα σε υγρό που βρίσκεται πάνω από 100 °C. για 10 λεπτά και τα στραγγίζουμε. Προσέχουμε να καλύπτει το νερό τα σύκα.
 2. Μόλις κρυώσουν τα ξαναβάζουμε σε κρύο νερό και τα βράζουμε για 10 λεπτά ακόμη. Στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Κάνουμε άλλες 2-3 τρύπες με οδοντογλυφίδα. Τα βάζουμε σε κρύο νερό με το μισό χυμό λεμονιού και τα αφήνουμε για 3 ώρες.
 3. Στραγγίζουμε και προσθέτουμε σε κάθε συκαλάκι ένα αμύγδαλο και ένα γαρίφαλο στην πλευρά που κόψαμε με το μαχαιράκι. Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και 1 κουταλιά χυμό λεμονιού να βράσουν. Όταν λιώσει η ζάχαρη προσθέτουμε τα σύκα και όσα αμύγδαλα μας περίσσεψαν.
 4. Τα βράζουμε για 12-15 λεπτά σε μέτρια φωτιά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Τα αφήνουμε στο σιρόπι για 6 ώρες. Έπειτα βάζουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού στο γλυκό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσειΚάνω έναν ζωμό, σάλτσα, σούπα πιο πηχτό, είτε προσθέτοντας αλεύρι ή κορνφλάουρ διαλυμένο σε νερό είτε προσθέτοντας αυγά, κρέμα γάλακτος ή βούτυρο. το σιρόπι. Αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά.
 5. Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα το γλυκό μας, σφραγίζουμε τα βάζα και τα γυρίζουμε ανάποδα (με το καπάκι στον πάγκο) μέχρι να κρυώσουν. Διατηρούμε σε δροσερό μέρος όσο είναι κλειστά και μετά το άνοιγμα του βάζου στο ψυγείο.

Αυτό το ήξερες

Υπάρχουν δύο τρόποι για να αποστειρώσουμε τα βάζα μας: 1) Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει και τα βράζουμε για 20 λεπτά. Τα αφαιρούμε με μασιά ή γάντια και τα αφήνουμε  ανάποδα να...
Το σύκο δεν υπάρχει τυχαία στο διαιτολόγιο των Ελλήνων από την αρχαιότητα. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, προκαλεί δηλαδή έντονο το αίσθημα του κορεσμού και βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου. Ο...
Για να καταλάβουμε αν έδεσε το σιρόπι μας για ένα γλυκό του κουταλιού παίρνουμε μια κουταλιά και την αδειάζουμε σε πιατάκι. Αν το σιρόπι χύνεται σαν νερό δεν είναι έτοιμο. Όταν θα κυλάει...
Το συκαλάκι γλυκό το φτιάχνουμε τον Μάιο, που είναι άγουρα τα σύκα ακόμα. Είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα και αγαπητά γλυκά του κουταλιού.

Σχόλια

Νέο σχόλιο

CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Εμφανίσεις συνταγής: 14508 Εμφανίσεις σήμερα: 1