Θαλασσινές γεύσεις και τσιπουράκι

Τα θαλασσινά ενδείκνυνται στην χώρα μας και το τσίπουρο είναι εξαιρετικό συνοδευτικό ποτό. Με το φαγητό μπορείς να το παρακάνεις για ένα βράδυ, δεν τρέχει και τίποτα. Με το ποτό βέβαια θα πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί. Έχουμε και λένε:

Ο cooklos σου προτείνει να μαζέψεις του φίλους ή τις φίλες σου (ή και τις 2 ομάδες) και να οργανώσετε ένα εξαιρετικό παρεάκι τρώγοντας από τις γεύσεις που σου προτείνουμε.

Μπορείς να ετοιμάσεις ένα εξαιρετικό σουφλέ μανιταριών, ένα μπουγιουρντί για να βουτάς το ψωμί σου, μια παντζαροσαλάτα και μια ντοματοσαλάτα πολύχρωμη για να σπάει τη γεύση και από θαλασσινά προτείνουμε κολιούς στο φούρνο με ντοματούλα, γαύρο σαγανάκι και γαρίδες σαγανάκι. Στο τέλος ακολουθεί το γλυκό και επιμένουμε να είναι γλυκιά μπομπότα με γλυκό κυδώνι.

Καλή όρεξη!

Συνοπτικά οι συνταγές

Υλικά συνταγής

  • 6 αυγά
  • 4 κ.σ. αλεύρι κοσκινισμένο
  • 60γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 150γρ. μανιτάρια πορτομπέλο κομμένα σε φέτες
  • 15γρ. πορτσίνι μανιτάρια αποξηραμένα
  • 280-300ml γάλα χλιαρό
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • ½ φλιτζ. άνηθος ψιλοκομμένος
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 75γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία συνταγής

  1. Μουλιάζουμε σε 3 κουταλιές από το γάλα τα πορτσίνι να μαλακώσουν για περίπου 20 λεπτά. Μετά από 20 λεπτά τα στραγγίζουμε και τα ψιλοκόβουμε.
  2. Σε τηγάνι βάζουμε το ⅓ απο το βούτυρο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο. Αμέσως προσθέτουμε τα μανιτάρια (πορτσίνι και πορτομπέλο) τον άνηθο και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας που και που για 7-8 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το κρατάμε στην άκρη.
  3. Σε άλλο τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να διαλυθεί τελείως το αλεύρι χωρίς να κάνει σβόλους. Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα (250ml) και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει κρέμα. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο την κρέμα να κρυώσει.
  4. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε τους κρόκους με 1 κ.σ. νερό και σιγά-σιγά προσθέτουμε την κρέμα από το τηγάνι ανακατεύοντας διαρκώς.
  5. Έπειτα προσθέτουμε τα μανιτάρια, το τριμμένο τυρί, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Προσθέτουμε στην μαρέγκα το μείγμα με τα μανιτάρια και ανακατεύουμε απαλά από κάτω προς τα πάνω.
  7. Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα σκεύος σουφλέ και αν θέλουμε βάζουμε λαδόκολα περιμετρικά ώστε αν φουσκώσει πολύ το σουφλέ να μην χυθεί μέσα στον φούρνο. Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στο σκεύος και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά.
  8. Το σερβίρουμε αμέσως γιατί όπως όλα τα σουφλέ «ξεφουσκώνει». Θα είναι από τα πιο νόστιμα σουφλέ που έχετε δοκιμάσει ποτέ!

Δες ολόκληρη τη συνταγή εδώ...

Υλικά συνταγής

  • 2 κιλά παντζάρια
  • νερό (να σκεπαστούν τα παντζάρια)
  • αλάτι
  • 1 ποτήρι νερό (για τη συντήρηση)
  • 1 ποτήρι ξύδι
  • 2 κ.σ. ζάχαρη

Διαδικασία συνταγής

  1. Πλένουμε τα παντζάρια, κόβουμε το κοτσάνι κοντά στη ρίζα και το πετάμε. Κρατάμε τα κλαδιά, τα φύλλα και το βολβό και το υπόλοιπο το πετάμε.
  2. Βάζουμε σε κρύο νερό το βολβό, τα κλαδιά και αλάτι και τα βράζουμε. 20 λεπτά περίπου από την ώρα που πήραν βράση τα παντζάρια προσθέτουμε τα φύλλα και συνεχίζουμε το βράσιμο για 15-20 λεπτά. Αφαιρούμε τα φύλλα.
  3. Βγάζουμε τους βολβούς και τα κλαδιά, τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και ξεφλουδίζουμε τους βολβούς. Κόβουμε τους βολβούς σε κύβους, σε ροδέλες ή όπως τις ντομάτες στη χωριάτικη σαλάτα. Επίσης, κόβουμε τα κλαδάκια σε μπαστουνάκια.
  4. Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το ξύδι και τη ζάχαρη. Μόλις πάρουν βράση προσθέτουμε τα παντζάρια και βράζουμε για 2-3 λεπτά.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά τα παντζάρια και μόλις κρυώσουν τα βάζουμε σε τάπερ μαζί με το ζουμί τους. Τα τοποθετούμε στο ψυγείο. Έτσι μπορούμε να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο μας για 2 εβδομάδες. Σερβίρουμε με ελαιόλαδο και προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε λίγο σκόρδο.

Δες ολόκληρη τη συνταγή εδώ...

Υλικά συνταγής

  • 2 ντομάτες σφιχτές, ώριμες
  • 1 κρεμμύδι μετρίου μεγέθους κομμένο σε ψιλές φέτες
  • ⅓ αγγούρι κομμένο σε ροδέλες
  • ½ κούπα ελιές καλαμών
  • 1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε ψιλές φέτες
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • ¼ φλιτζ. ελαιόλαδο εξαιρετικά παρθένο
  • ρίγανη
  • πιπέρι
  • αλάτι

Διαδικασία συνταγής

  1. Πλένουμε τα λαχανικά.
  2. Κόβουμε τις ντομάτες σε μικρά, καρέ κομμάτια (μπουκίτσες).
  3. Καθαρίζουμε τις ελιές από το κουκούτσι.
  4. Σε μπολ ανακατεύουμε ξύδι, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι ώστε να ετοιμάσουμε το dressing.
  5. Αναμειγνύουμε τα υπόλοιπα υλικά με το dressing και σερβίρουμε.

Δες ολόκληρη τη συνταγή εδώ...

Υλικά συνταγής

  • 200γρ.φέτα
  • 1 ντομάτα ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη
  • 5 φέτες πιπεριά κόκκινη (προαιρετικά)
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. μπούκοβο
  • 1 κ.γ.ρίγανη
  • ½ κ.γ. πιπέρι

Διαδικασία συνταγής

  1. Τρίβουμε την φέτα και την ανακατέβουμε με τα υπόλοιπα υλικά σε μικρό πυρεξάκι ή πήλινο σκεύος.
  2. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 20 λεπτά σε δυνατό φούρνο.
  3. Σερβίρουμε ζεστό.

Δες ολόκληρη τη συνταγή εδώ...

Υλικά συνταγής

  • 1 ½ κιλό κολιοί (4 ψάρια)
  • 1 κιλό κρεμμύδι
  • 2 ντομάτες κομμένες κονκασέ
  • 1 πιπεριά
  • ½ ποτήρι λευκό κρασί
  • ½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι

Διαδικασία συνταγής

  1. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες και τα σοτάρουμε σε μέτρια θερμοκρασία με το ελαιόλαδο. Σβήνουμε με κρασί μόλις το κρεμμύδι γυαλίσει κι αρχίσει να παίρνει ελαφρύ χρώμα.
  2. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τους κολιούς και το νερό. Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC, στρώνουμε τα ψάρια σε ταψάκι και ρίχνουμε από πάνω τα σοταρισμένα υλικά. Προσθέτουμε το νερό και ψήνουμε στο φούρνο για 1 ώρα.
  4. Σερβίρουμε ζεστά.

Δες ολόκληρη τη συνταγή εδώ...

Υλικά συνταγής

  • 15-20 γαρίδες
  • ⅓ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3-4 ντομάτες φρέσκιες ή
  • 2 φλιτζ. σάλτσα από φρέσκιες ντομάτες
  • 1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
  • 100γρ. φέτα τριμμένη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ρίγανη

Διαδικασία συνταγής

  1. Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και την πιπεριά (αν χρησιμοποιούμε). Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τις ντομάτες κονκασέ. Τις προσθέτουμε στο τηγάνι μαζί με τα μπαχαρικά και λίγο νεράκι.
  2. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 15 λεπτά και προσθέτουμε τις γαρίδες. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 6 λεπτά, μέχρι να γίνουν κόκκινες οι γαρίδες.
  3. Προσθέτουμε την φέτα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Δες ολόκληρη τη συνταγή εδώ...

Υλικά συνταγής

  • 1½ κιλό γαύρος
  • 2 πιπεριές πράσινες κομμένες σε φέτες
  • ¼ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ντομάτα τριμμένη (προαιρετικά)
  • λίγη καυτερή πιπεριά (κατά προτίμηση)
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 ποτήρι νερό
  • ⅓ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • ½ λεμόνι (σε φέτες)
  • αλάτι

Διαδικασία συνταγής

  1. Σε κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τον γαύρο και το νερό.
  2. Μόλις πάρουν βράση τα υλικά μας, προσθέτουμε το νερό. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 5 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε τον γαύρο, αφού τον έχουμε καθαρίσει και σιγοβράζουμε για άλλα 5 λεπτά. Προς το τέλος, απλώνουμε πάνω από τον γαύρο τις φέτες λεμονιού.
  4. Σερβίρουμε.

Δες ολόκληρη τη συνταγή εδώ...

Περισσότερα μενού της κατηγορίας

Τσι τσι με τσίπουρο
Κατηγορία: Τσιπουροκαταστάσεις και άλλα...

Μενού

  • Μελιτζάνες στο ταψί
  • Καυτερή πιπεριά ψητή
  • Αντίδια βραστά με φέτα και ντομάτα
  • Μπαρλίβα
  • Φέτα στο πήλινο
  • Πανδαισία με βινεγκρέτ πορτοκαλιού
  • Πατάτες φούρνου με τη φλούδα
  • Τηγανιά με τσίπουρο
  • Πανσέτες χοιρινές στο φούρνο
  • Φιλετάκια κοτόπουλου με μανιτάρια και μπέικον
  • Χωριάτικα λουκάνικα τηγανητά
  • Κομπόστα ροδάκινο
Ιδανικές τσιπουροκαταστάσεις για τις γιορτές
Κατηγορία: Τσιπουροκαταστάσεις και άλλα...

Μενού

  • Πατατοσαλάτα
  • Μανιτάρια στο τηγάνι
  • Κολοκυθοκεφτέδες
  • Ντοματοσαλάτα με παξιμαδάκια ή φρυγανιές
  • Γαύρος στο λάδι
  • Σαρδέλες φούρνου
  • Μυδοπίλαφο
  • Κρεμ καραμελέ