Τσι τσι με τσίπουρο

Τα πρώτα δύο τσι τσι είναι για το κρέας και το τελευταίο για το ποτό όπως πιθανώς να έχεις καταλάβει. Το σενάριο λοιπόν λέει ότι θα ετοιμάσεις τσιπουροκατάσταση με φιλαράκια και θες να ετοιμάσεις κάτι καλό.

Ο cooklos σου προτείνει να ετοιμάσεις κάτι πολύ καλό... Μπορεί να λερώσεις όλα σου τα σκεύη αλλά στο τέλος θα δεις ότι άξιζε τον κόπο ακόμα και δεν είχες πλυντήριο πιάτων... (που έχεις μάλλον).

Σου προτείνουμε μελιτζάνες στο ταψί, καυτερή πιπεριά ψητή (τα σπάει), για σαλάτα μπορείς να βγάλεις αντίδια βραστά με φέτα και ντομάτα. Επίσης θα πρέπει να ετοιμάσεις μπαρλίβα, φέτα στο πήλινο, μια πανδαισία με βινεγκρέτ πορτοκαλιού για να υπάρχει και φυσικά πατάτες φούρνου με τη φλούδα.

Και τώρα έρχεται το ιππικό και σου προτείνουμε μια τηγανιά με τσίπουρο, πανσέτες χοιρινές στο φούρνο και φιλετάκια κοτόπουλου με μανιτάρια και μπέικον συνοδευόμενα από .....χωριάτικα λουκάνικα τηγανιτά!

Τίνγκα στην χοληστερίνη στο κάναμε αλλά ... δεν κάνεις τσιπουροκατάσταση κάθε μέρα και μην ξεχνάς η ζωή είναι μικρή και πρέπει να τη γευόμαστε.

Α, να μην ξεχάσεις το γλυκό. Προτείνουμε να ετοιμάσεις κομπόστα ροδάκινο την οποία μπορείς να συνοδεύσεις με παγωτό βανίλια ή κρέμα.

Καλά να περάσετε!

Συνοπτικά οι συνταγές

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό αντίδια
  • 2 μεγάλες ντομάτες
  • 150γρ. φέτα
  • 1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1-2 λεμόνια (ο χυμός τους)
  • Αλάτι

Διαδικασία συνταγής

  1. Καθαρίζουμε καλά τα αντίδια από τα κοτσάνια τους και από ξερά φύλλα και τα πλένουμε πολύ καλά. Πλένουμε αρχικά σε τρεχούμενο νερό και έπειτα γεμίζουμε το νεροχύτη μας νερό και τα βυθίζουμε μέσα. Βγάζουμε τα χόρτα από το νεροχύτη και τα βάζουμε σε τρυπητό. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία έως ότου το νερό του νεροχύτη μείνει καθαρό χωρίς χώμα.
  2. Βάζουμε νερό σε κατσαρόλα (περίπου μέχρι τη μέση μιας μεγάλης κατσαρόλας) να βράσει. Βυθίζουμε στο νερό της κατσαρόλας τα αντίδια μας και τα βράζουμε για 20 λεπτά περίπου.
  3. Στραγγίζουμε τα χόρτα μας και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Σερβίρουμε σε μπολιέρα προσθέτοντας το ελαιόλαδο,το χυμό λεμονιού και το αλάτι. Τρίβουμε την φέτα πάνω από τα αντίδια και από πάνω την ντομάτα κομμένη σε μικρά κυβάκια. Σερβίρουμε την σαλάτα μας.

Δες ολόκληρη τη συνταγή εδώ...

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό χοιρινή τηγανιά
  • 1 κ.σ. πικάντικη μουστάρδα (καυτερή)
  • 1 ποτ. κρασ. τσίπουρο
  • 1 ποτ. κρασ. κρασί λευκό
  • ¾ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 κοφτή κ.σ. ρίγανη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Διαδικασία συνταγής

  1. Ανακατεύουμε το κρέας με τη μουστάρδα.
  2. Σοτάρουμε το κρέας στο ελαιόλαδο για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα απ' όλες τις πλευρές (προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε και ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο).
  3. Σβήνουμε με το τσίπουρο. Προσθέτουμε και το κρασί . Αφήνουμε μερικά λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  4. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε 2 φλιτζ. καυτό νερό.
  5. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα, μέχρι να μείνει στο τηγάνι το κρέας με το λάδι του.
  6. Λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη ρίγανη.
  7. Σερβίρουμε την τηγανιά με ρύζι ή πουρέ πατάτας.

Δες ολόκληρη τη συνταγή εδώ...

Υλικά συνταγής

  • 8 κιλά ροδάκινα λευκόσαρκα σκληρά
  • 6 κρασοπότηρα ζάχαρη
  • 12 φύλλα αρμπαρόριζας
  • 3 λεμόνια (ο χυμός τους)

Διαδικασία συνταγής

  1. Πλένουμε και στεγνώνουμε τα βάζα που θα χρησιμοποιήσουμε. Τα καπάκια πρέπει να είναι οπωσδήποτε καινούργια και τα βάζα αν είναι κι άλλες φορές χρησιμοποιημένα να μην έχουν κανένα σπάσιμο στο στόμιο.
  2. Καθαρίζουμε τα ροδάκινα από το χνούδι και τα κόβουμε σε 4 κομμάτια. Όση ώρα καθαρίζουμε για να διατηρήσουν το χρώμα τους τα αφήνουμε σε λεκάνη με νερό και το χυμό λεμονιού.
  3. Τα μοιράζουμε στα βάζα και προσθέτουμε σε κάθε βάζο 1 κρασοπότηρο ζάχαρη. Βάζουμε τόσα ροδάκινα σε κάθε βάζο ώστε να μένει κενό 1 δάχτυλο. Ανάμεσα στα ροδάκινα βάζουμε 2 φύλλα αρμπαρόριζας σε κάθε βάζο.
  4. Γεμίζουμε με νερό τα βάζα και τα σφραγίζουμε. Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα στον πάτο ένα βετέξ κουζίνας και από πάνω τα βάζα (με το καπάκι προς τα κάτω). Συμπληρώνουμε με νερό τόσο όσο να σκεπάζει τα βάζα αλλά και να αφήνει από πάνω τους κενό χώρο στην κατσαρόλα για να βράζει το νερό. Αν τα βάζα έχουν μεγάλο κενό ανάμεσα τους βάζουμε πετσέτα για να μην χτυπήσουν μεταξύ τους.
  5. Από την ώρα που θα πάρει βράση το νερό, βράζουμε για 20 λεπτά. Αποσύρουμε από την φωτιά βγάζουμε σε πετσέτα τα βάζα. Αφήνουμε να κρυώσουν και αποθηκεύουμε σε σκιερό μέρος. Μετά το άνοιγμα διατηρούμε στο ψυγείο.

Δες ολόκληρη τη συνταγή εδώ...

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό πιπεριές πράσινες κέρατα
  • 3 ντομάτες κομμένες σε κύβους ή 1 κουτί κονκασέ εμπορίου 500γρ.
  • 1 κ.σ. ζάχαρη κοφτή
  • 1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα)
  • ρίγανη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Διαδικασία συνταγής

  1. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι στις πιπεριές και τις τρυπάμε με ένα πιρούνι για να μη σκάσουν στο τηγάνισμα.
  2. Τηγανίζουμε τις πιπεριές σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ξεφλουδίζουμε τις πιπεριές.
  4. Στο ίδιο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.
  5. Ρίχνουμε τις πιπεριές στο τηγάνι να πάρουν μία βράση με τη σάλτσα ντομάτας.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.

Δες ολόκληρη τη συνταγή εδώ...

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό πατάτες μικρές σε μέγεθος
  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • αλάτι (χοντρό κατά προτίμηση)
  • πιπέρι

Διαδικασία συνταγής

  1. Βάζουμε νερό σε κατσαρόλα να βράσει και προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200οC. Πλένουμε πολύ καλά με σύρμα τις πατάτες για να έχουν λίγη από την φλούδα τους.
  2. Τις κόβουμε κυδωνάτες. Μόλις πάρει βράση το νερό αλατίζουμε ελαφρώς και βάζουμε μέσα τις πατάτες. Τις βράζουμε για 8-10 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος και τις στραγγίζουμε.
  3. Απλώνουμε τις πατάτες σε ταψί περιχύνουμε με το ελαιόλαδο το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και τις στρώνουμε στο ταψί. Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.
  4. Ταιριάζουν υπέροχα με μπάρμπεκιου σως.

Δες ολόκληρη τη συνταγή εδώ...

Υλικά συνταγής

  • 2 χωριάτικα λουκάνικα

Διαδικασία συνταγής

  1. Χαράζουμε τα λουκάνικα ή τα κόβουμε σε ροδέλες και τα τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και από τις δύο πλευρές, για περίπου 8 λεπτά.
  2. Δεν είναι απαραίτητο να προσθέσουμε ελαιόλαδο, αφού βγάζουν το δικό τους λίπος. Αν πάλι θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο.

Δες ολόκληρη τη συνταγή εδώ...

Υλικά συνταγής

  • 10 πανσέτες
  • αλάτι

για τη μαρινάδα

  • 3 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζ. λευκό κρασί
  • 2 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη (ή 2 κ.σ. αποξηραμένη) ή 2 κλαδάκια φρέσκο λεμονοθύμαρο ή θυμάρι (ή 2 κ.σ. αποξηραμένο)
  • 1 λεμόνι (ο χυμός του)
  • πιπέρι φρεσκοτριμένο

Διαδικασία συνταγής

  1. Ανακατεύουμε τα υλικά για την μαρινάδα και περιχύνουμε τις πανσετούλες μας, αφού τις πλύνουμε καλά.
  2. Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον ένα βράδυ. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200οC στο γκριλ. Αφαιρούμε από την μαρινάδα τις πανσέτες, καρυκεύουμε με αλάτι και τις τοποθετούμε σε ταψάκι με λαδόκολλα ή στη σχάρα του φούρνου.
  3. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν απο την μια πλευρά, τις γυρνάμε και αφήνουμε να ροδίσουν και από τις άλλη. Ψήνουμε συνολικά για περίπου μισή ώρα.

Δες ολόκληρη τη συνταγή εδώ...

Υλικά συνταγής

  • 2 φιλέτα κοτόπουλο κομμένα σε μπουκιές
  • 5 μανιτάρια κομμένα σε φέτες
  • 4 φέτες μπέικον κομμένες σε κομμάτια
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι (ο χυμός του)
  • 1 φλιτζ. ζωμός κοτόπουλου ή νερό
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία συνταγής

  1. Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κοτόπουλο και μετά από 3 λεπτά προσθέτουμε το μπέικον και τα μανιτάρια. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα οι μπουκιές του κοτόπουλου.
  2. Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού και προσθέτουμε το ζωμό και αλατοπίπερο. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να ρουφήξει το φαγητό τα υγρά και να μείνει με την σάλτσα του.
  3. Σερβίρουμε σαν ορεκτικό σε ένα τραπέζι ή με ρύζι μπασμάτι αν το σερβίρουμε σαν κυρίως.

Δες ολόκληρη τη συνταγή εδώ...

Υλικά συνταγής

  • 300γρ. φέτα
  • ½ κ.γ. μπούκοβο
  • ⅓ φλιτζ. ελαιόλαδο

Διαδικασία συνταγής

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 °C.
  2. Τρίβουμε τη φέτα και την ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Αν θέλουμε, μπορούμε να βάλουμε λιγότερο ελαιόλαδο.
  3. Ψήνουμε τη φέτα σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο για 15 λεπτά.

Δες ολόκληρη τη συνταγή εδώ...

Υλικά συνταγής

  • 1-2 πιπεριές πράσινες καυτερές
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξύδι

Διαδικασία συνταγής

  1. Πλένουμε και σκουπίζουμε τη πιπεριά. Ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου, στους 200οC μέχρι να μαυρίσει η φλούδα.
  2. Αν έχουμε ψησταριά ψήνουμε την πιπεριά μέχρι να μαυρίσει η φλούδα.
  3. Βάζουμε σε πλαστική σακκούλα για να καθαριστεί πιο εύκολα. Ξεφλουδίζουμε και βάζουμε σε πιάτο με ελαιόλαδο και ξύδι.

Δες ολόκληρη τη συνταγή εδώ...

Υλικά συνταγής

για τη σαλάτα

  • 5-6 φύλλα μαρούλι μεγάλα ή 6-7 φύλλα σγουρή σαλάτα
  • 2 φύλλα λάχανο κόκκινο, ψιλοκομμένα
  • 3 φύλλα μαρούλι γαλλικό κομμένα με το χέρι
  • 10 καρύδια
  • 5-6 φιλέτα πορτοκαλιού
  • αλάτι

για τη σως

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ πορτοκάλι (ο χυμός του)
  • 1 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • 1 πρέζα πιπέρι

Διαδικασία συνταγής

  1. Πλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά μας.
  2. Ανακατεύουμε σε μπολ όλα τα υλικά για τη σαλάτα μας.
  3. Σε μπολ, αναμειγνύουμε δυνατά όλα τα υλικά για τη σως, μαζί, ώστε να γίνει πηχτή η σως μας.
  4. Περιχύνουμε με τη σως μας και ανακατεύουμε.
  5. Σερβίρουμε.

Δες ολόκληρη τη συνταγή εδώ...

Υλικά συνταγής

  • 2½ κιλά μελιτζάνες
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 150ml ξύδι
  • 350ml νερό
  • λίγο αλεύρι
  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. κοφτή κόκκινο πιπέρι γλυκό
  • 2 κ.σ. κοφτές ρίγανη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 φλιτζ. καρύδια (προαιρετικά)

Διαδικασία συνταγής

  1. Κόβουμε τις μελιτζάνες φέτες και τις αλατίζουμε. Τις αφήνουμε στον ήλιο για 2 ώρες. Έπειτα τις πιέζουμε να βγάλουν τα υγρά τους και τις ξεπλένουμε.
  2. Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ταψί. Αλευρώνουμε τις μελιτζάνες και τις βάζουμε «σκάρπα» (να καλύπτει η μια μελιτζάνα την άλλη μισή). Από πάνω ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, πιπέρι κόκκινο και ρίγανη.
  3. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC.
  4. Ετοιμάζουμε την σάλτσα που θα περιχύσουμε τις μελιτζάνες: σε μούλτι χτυπάμε το σκόρδο με αλάτι και με το ξύδι. Έπειτα αραιώνουμε με νερό.
  5. Περιχύνουμε το φαγητό με τη σάλτσα 10 με 15 λεπτά πριν το βγάλουμε από τον φούρνο. Αν χρησιμοποιούμε καρύδια τα προσθέτουμε μαζί με την σάλτσα.
  6. Είναι ο πιο νόστιμος μεζές για ούζο και τσίπουρο.

Δες ολόκληρη τη συνταγή εδώ...

Περισσότερα μενού της κατηγορίας

Τσιπουράκι μεζεδάκι και καλή παρέα
Κατηγορία: Τσιπουροκαταστάσεις και άλλα...

Μενού

  • Γρήγορα και ελαφριά μελιτζανομπουρεκάκια
  • Σπετζοφάι μανιταριών
  • Μπαρλίβα
  • Πατατοσαλάτα με καρότο
  • Εύκολο μπουγιουρντί στο γκρίλ
Ιδανικές τσιπουροκαταστάσεις για τις γιορτές
Κατηγορία: Τσιπουροκαταστάσεις και άλλα...

Μενού

  • Πατατοσαλάτα
  • Μανιτάρια στο τηγάνι
  • Κολοκυθοκεφτέδες
  • Ντοματοσαλάτα με παξιμαδάκια ή φρυγανιές
  • Γαύρος στο λάδι
  • Σαρδέλες φούρνου
  • Μυδοπίλαφο
  • Κρεμ καραμελέ