Ιδανικές τσιπουροκαταστάσεις για τις γιορτές

Πλησιάζουν οι γιορτές και είναι ευκαιρία εφόσον έχεις 2-3 μέρες ρεπό από τις υποχρεώσεις σας να οργανώσετε μια σύναξη με φίλους στο σπίτι. Ίσως να χρειάζεται να σκεφθείς ποιους θα καλέσεις, τι μουσική να βάλεις και τι θα κάνετε.  Για το φαγητό (και το ποτό) μπορούμε σίγουρα να σε βοηθήσουμε.

Ο cooklos λοιπόν σου προτείνει να ετοιμάσεις μια  πατατοσαλάτα, μανιτάρια στο τηγάνι, κολοκυθοκεφτέδες, ντοματοσαλάτα με παξιμάδια ή φρυγανιές, γαύρος στο λάδι, σαρδέλες στο φούρνο και μυδοπίλαφο.

Με το ψαρικό να ξέρεις ότι πηγαίνει αυστηρά τσίπουρο. Αν φτάσεις ως εδώ, στο ποτό θα θέσουμε βέτο. Για επιδόρπιο τι καλύτερο από μια κρεμ καραμελέ.

Καλά να περάσετε και καλές γιορτές με καλούς φίλους.

Συνοπτικά οι συνταγές

Υλικά συνταγής

  • 25 μύδια με το κέλυφος
  • ¼ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 ποτηράκι κρασί λευκό
  • 1 φλιτζ. νερό
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • ½ πιπεριά καυτερή
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • 1 λεμόνι (ο χυμός του)
  • 1 φλιτζ. ρύζι κίτρινο
  • ½ φλιτζ. μαϊντανός ψιλοκομμένος ή σχοινόπρασο
  • αλάτι λίγο
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία συνταγής

  1. Αφαιρούμε τα μουστάκια από τα μύδια, καθαρίζουμε το κέλυφος με βουρτσάκι ή σφουγγαράκι και τα πλένουμε πολύ καλά. Όσα μύδια μείνουν ανοιχτά μετά το καθάρισμα τα πετάμε.
  2. Σε κατσαρόλα βάζουμε τα μύδια, το νερό, το κρασί, και σκεπάζουμε με το καπάκι. Τα αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για 3 με 4 λεπτά για να ανοίξουν κουνάμε την κατσαρόλα μια δυο φορές για να ανοίξουν πιο εύκολα. Όσα μύδια παραμείνουν κλειστά τα πετάμε.
  3. Σε άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, μέχρι να γυαλίσει όχι να πάρει χρώμα, προσθέτουμε το ρύζι κι ανακατεύουμε. Συμπληρώνουμε με 2 φλιτζ. ζουμί από τα αχνισμένα μύδια, μουστάρδα και την καυτερή πιπεριά. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μισό και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά, με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα.
  4. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε για άλλα 15 λεπτά.
  5. Βγάζουμε τη σάρκα απο το κέλυφος των μυδιών και την προσθέτουμε στο πιλάφι. Προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά να ζεσταθούν τα μύδια.
  6. Σερβίρουμε προσθέτωντας μερικά κελύφη για γαρνίρισμα.

Δες ολόκληρη τη συνταγή εδώ...

Υλικά συνταγής

  • 1½ κιλό σαρδέλες
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • χυμός από 2 λεμόνια
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Διαδικασία συνταγής

  1. Πλένουμε και καθαρίζουμε τις σαρδέλες μας.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC στο γκριλ.
  3. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί με τις σαρδέλες μέσα στο ταψί. Στρώνουμε τις σαρδέλες να είναι ομοιόμορφα απλωμένες στο ταψάκι μας και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για περίπου 30 λεπτά.

Δες ολόκληρη τη συνταγή εδώ...

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό γαύρος
  • χοντρό αλάτι
  • ξύδι
  • αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο
  • ρίγανη

Διαδικασία συνταγής

  1. Καθαρίζουμε το γαύρο από τα εντόσθια. Σε γυάλινο σκεύος βάζουμε αλάτι στον πάτο, γαύρους τον ένα δίπλα στον άλλο, αλάτι και συνεχίζουμε εναλλάξ τις στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα ψάρια μας. Στο τέλος καλύπτουμε με χοντρό αλάτι.
  2. Αφήνουμε έτσι τα ψάρια για 12 ώρες. Μετά από 12 ώρες βγάζουμε τα γαυράκια από το αλάτι, τα τινάζουμε ελαφρά και τα βάζουμε σε άλλο σκεύος. Τα καλύπτουμε με ξύδι. Τα αφήνουμε για άλλες 12 ώρες.
  3. Μετά το πέρας των δώδεκα ωρών, ξεπλένουμε μέσα στο ξύδι τα ψάρια, ένα ένα και βγάζουμε το κόκκαλο.
  4. Τοποθετούμε σε γυάλινο τάπερ, καλύπτουμε με αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο και πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη.
  5. Στο σερβίρισμα μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ξύδι αν θέλουμε. Είναι τέλειος μεζές για το τσίπουρο των μερακλήδων.

Δες ολόκληρη τη συνταγή εδώ...

Υλικά συνταγής

  • 2 κολοκύθια μεγάλα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • ½ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
  • 1 αυγό
  • 100γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι ή φέτα
  • 2-3 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (περίπου)
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Διαδικασία συνταγής

  1. Πλένουμε καλά τα κολοκύθια, τα τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη, τα αλατίζουμε ελαφρώς και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι «πιέζοντας» τα, που και που, για να βγάλουν τα υγρά τους. Τα αφήνουμε για περίπου 20 λεπτά έως ότου ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά.
  2. Χτυπάμε το αυγό ελαφρώς με πιρούνι και σε μπολ βάζουμε όλα τα υλικά μαζί. Ζυμώνουμε καλά το μείγμα. Θα πρέπει το μείγμα μας να είναι ένας αραιός χυλός ώστε οι κολοκυθοκεφτέδες μας να είναι τραγανοί από έξω και ζουμεροί από μέσα.
  3. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε σε μέτρια θερμοκρασία βάζοντας κουταλιά κουταλιά από το μείγμα στο τηγάνι. Τους αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε ζεστούς ή κρύους.

Δες ολόκληρη τη συνταγή εδώ...

Υλικά συνταγής

  • 1 ½ κιλό πατάτες μετρίου μεγέθους
  • 1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε λεπτές φετούλες
  • 3 κ.σ. φύλλα μαϊντανό ψιλοκομμένα
  • 2 αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι (ο χυμός του)
  • 1 φλιτζ. μαγιονέζα
  • 2 κ.σ. ηλιέλαιο
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • αλάτι

Διαδικασία συνταγής

  1. Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες, τις τοποθετούμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό. Το νερό πρέπει να σκεπάζει καλά τις πατάτες.
  2. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα λίγο αλάτι και βράζουμε για 30-40 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση το νερό, μέχρι να μαλακώσουν (τρυπάμε με πιρούνι για να ελέγξουμε αν μαλάκωσαν).
  3. Στραγγίζουμε τις πατάτες και τις κρυώνουμε με κρύο, τρεχούμενο νερό. Τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε κύβους.
  4. Σε μπολ ετοιμάζουμε μείγμα με τα υπόλοιπα υλικά μας, ανακατεύοντάς τα όλα μαζί. Στο ίδιο μπολ προσθέτουμε τις πατάτες, αφού πρώτα κρυώσουν εντελώς και ανακατεύουμε καλά.
  5. Τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα και έπειτα σερβίρουμε.

Δες ολόκληρη τη συνταγή εδώ...

Υλικά συνταγής

  • 1 ½ κιλό μανιτάρια άσπρα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζ. μαϊντανός ψιλοκομμένος (περίπου μία χούφτα)
  • 1 πρέζα κόλιανδρο
  • ½ ποτήρι λευκό κρασί ή χυμός από ένα λεμόνι
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Διαδικασία συνταγής

  1. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φετούλες.
  2. Σοτάρουμε το κρεμμύδι σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
  3. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, τον κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι.
  4. Αφού μαραθούν τα μανιτάρια, σβήνουμε με το κρασί ή το χυμό λεμονιού και προσθέτουμε το μαϊντανό.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.

Δες ολόκληρη τη συνταγή εδώ...

Υλικά συνταγής

  • 4 ντομάτες μεγάλες, σφιχτές, ώριμες
  • 8 παξιμαδάκια μικρά ή 4 φρυγανιές σπασμένες με το χέρι
  • 1 κ.γ. κάπαρη
  • 2 κρεμμύδια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο εξαιρετικά παρθένο
  • ⅓ κ.γ. μπούκοβο
  • 1 κ.γ. ρίγανη ή 1 κ.γ. θυμάρι
  • πιπέρι
  • αλάτι

Διαδικασία συνταγής

  1. Πλένουμε τα λαχανικά.
  2. Κόβουμε τις ντομάτες σε μεγάλα, καρέ κομμάτια.
  3. Ανακατεύουμε σε μπολ λάδι, ξύδι, μπούκοβο και αλατοπίπερο.
  4. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός της ρίγανης και των παξιμαδιών.
  5. Ρίχνουμε από πάνω τα παξιμαδάκια ή τη σπασμένη φρυγανιά και τη ρίγανη και σερβίρουμε.

Δες ολόκληρη τη συνταγή εδώ...

Υλικά συνταγής

για την κρέμα

  • 600γρ. γάλα
  • 1 κρόκος
  • 2 αυγά
  • 180γρ. ζάχαρη
  • 1 βανίλια
  • 1 λεμόνι (ξύσμα)
  • 1 κανέλα ξύλο

για την καραμέλα

  • 90γρ. ζάχαρη
  • 120γρ. νερό

Διαδικασία συνταγής

για την καραμέλα

  1. Σε κατσαρόλα λιώνουμε τη ζάχαρη στο νερό και τα βάζουμε να βράσουν γρήγορα. Αφού αρχίσει το βράσιμο δεν ανακατεύουμε. Μόλις αρχίσει να παίρνει χρυσαφί χρώμα αδειάζουμε την καραμέλα σε 6 στρογγυλά πορσελάνινα μπολάκια και τα γέρνουμε να πάει η καραμέλα και στα πλαϊνά.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC.

για την κρέμα

  1. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, τη βανίλια, την κανέλα, το ξύσμα λεμονιού, να ζεσταθεί καλά αλλά όχι να βράσει.
  2. Χτυπάμε με σύρμα τα αυγά και τον κρόκο μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε μέσα το γάλα σιγά-σιγά σε «κλωστή» να μην κόψει, ανακατεύοντας συνεχώς.
  3. Αδειάζουμε την κρέμα μέσα στα μπολάκια. Βάζουμε σε ταψί νεράκι (να είναι μισογεμάτο) και τοποθετούμε μέσα τα μπολάκια.
  4. Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν η κρέμα μας είναι έτοιμη, τρυπάμε με τη μύτη ενός μαχαιριού μια από τις κρέμες αν κάνει κόψιμο εμφανές, είναι έτοιμη.

Δες ολόκληρη τη συνταγή εδώ...

Περισσότερα μενού της κατηγορίας

Σαββατόβραδο με τσιπουράκι και φίλους
Κατηγορία: Τσιπουροκαταστάσεις και άλλα...

Μενού

  • Φάβα
  • Πατατοκροκέτες
  • Κολοκυθάκια τηγανητά
  • Τηγανητές μελιτζάνες
  • Ντιπ γιαουρτιού
  • Πιπερονάτη
  • Χτυπητή Μακεδονίας
  • Τηγανιά Θεσσαλονίκης
  • Κεφτεδάκια τηγανιτά
  • Τρουφάκια
Τσιπουράκι μεζεδάκι και καλή παρέα
Κατηγορία: Τσιπουροκαταστάσεις και άλλα...

Μενού

  • Γρήγορα και ελαφριά μελιτζανομπουρεκάκια
  • Σπετζοφάι μανιταριών
  • Μπαρλίβα
  • Πατατοσαλάτα με καρότο
  • Εύκολο μπουγιουρντί στο γκρίλ