Σπανακόπιτα της μαμάς

short url (for easy share)

Μέσος όρος: 4.5 (4 ψήφοι)

 

Υλικά συνταγής

για το φύλλο

  • ¾ κιλό αλεύρι
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 ποτήρι του κρασιού λάδι
  • 1 ποτήρι του νερού χλιαρό νερό

για την γέμιση

  • 1 κιλό σπανάκι (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
  • 500γρ. κρεμμυδάκια φρέσκα (ή πράσο ή κρεμμύδι) ψιλοκομμένα
  • 3-4 κλωναράκια άνηθο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • 4 αυγά
  • 400γρ. φέτα
  • ½ ποτήρι του κρασιού λάδι
  • ⅓ φλιτζ. τραχανά (προαιρετικά)
  • πιπέρι
eftychia
Ποσότητα: 1 ταψί (16 μεγάλα κομμάτια)

'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!

MyPuzzleName.gr

Διαδικασία συνταγής

  1. Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το σπανάκι, στημένο χωρίς νερά, τον άνηθο και ανακατεύουμε.
  2. Μόλις μαραθείΜαλακώνουμε λαχανικά (χρησιμοποιείται κυρίως για το κρεμμύδι), μαγειρεύοντας τα ελαφρά, ώστε να βγάλουν τους χυμούς τους, αλλά να μην τσιγαριστούν και πάρουν χρώμα. το σπανάκι προσθέτουμε πιπέρι, τραχανά, ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Τρίβουμε την φέταΠΟΠ τυρί της Ελλάδας. Τυρί που διατηρείται σε άλμη. Έχει ελαφρά, υπόξινη και αλμυρή γεύση. Παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή από αιγοπρόβειο. Μπορούμε να την βρούμε από σκληρή έως και σε πολύ μαλακή μορφή. και την ανακατεύουμε με τα αυγά. Όταν το μείγμα της κατσαρόλας κρυώσει, προσθέτουμε τη φέτα με τα αυγά και ανακατεύουμε μαλακά.
  3. Εάν δεν χρησιμοποιήσουμε κρεμμύδια, δεν χρειάζεται το τσιγάρισμα.
  4. Ετοιμάζουμε το φύλλο. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, αλάτι και στη μέση το λάδι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το χλιαρό νερό σιγά σιγά. Ζυμώνουμε και το χωρίζουμε σε δυο μπαλίτσες.
  5. Πασπαλίζουμε τον πάγκο με λίγο αλεύρι, και ανοίγουμε με τον πλάστη την κάθε μπαλίτσα, ώσπου να γίνει ένα φύλλο όσο το ταψί μας. Αλείφουμε το ταψί με λάδι, απλώνουμε το πρώτο φύλλο, ρίχνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας, σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και κλείνουμε τις άκρες στην περιφέρεια.
  6. Με το πινέλο αλείφουμε το φύλλο μας με λάδι και ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο για μια ώρα στους 200οC.

Αυτό το ήξερες

Το σπανάκι είναι πλούσια πηγή φυλλικού οξέος, μαγνήσιου, σιδήρου και βιταμινών Α και Κ. Τα αντιοξειδωτικά του προφυλάσσουν την καρδιά και τα μάτια, ενώ η βιταμίνη Κ συμβάλλει στην ενδυνάμωση των...

Σχόλια

Νέο σχόλιο

CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Εμφανίσεις συνταγής: 16496 Εμφανίσεις σήμερα: 4