Ριζότο πρασοσέλινο

Στο πιάτο σου...

Υλικά συνταγής

  • 300γρ. ρύζι (αρμπόριο/νυχάκι/καρολίνα/καρναρόλι (σε ντελικατέσεν)/βιαλόνε νάνο (μόνο σε επιλεγμένα ντελικατέσεν))
  • 1 λίτρο ζωμός κότας ή λαχανικών
  • 1 ψιλοκομμένο πράσο
  • 3 κλωναράκια ψιλοκομμένο σέλινο
  • χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 250ml κρασί λευκό ξηρό
  • 2 μέτρια κρεμμύδια
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 50γρ. βούτυρο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Διαδικασία συνταγής

  1. Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το πράσο και το σέλινο μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά (μέχρι να γυαλίσει).
  3. Σβήνουμε με κρασί και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα (η ποσότητα του κρασιού θα πρέπει να είναι τόση ώστε να καλύπτει ίσα-ίσα το ρύζι). Μόλις απορροφηθεί το κρασί ανεβάζουμε το μάτι στο μισό.
  4. Ρίχνουμε σιγά-σιγά ζεστό ζωμό τόσο ώστε να μόλις να καλύπτει το ρύζι.
  5. Πριν ρίξουμε κι άλλο ζωμό θα πρέπει να έχει απορροφηθεί η προηγούμενη ποσότητα που ρίξαμε.
  6. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε ζωμό μόλις απορροφάται ο προηγούμενος που μπήκε και ανακατεύουμε.
  7. Αλατίζουμε και βάζουμε σταδιακά την τελευταία δόση του ζωμού ώστε να διαπιστώσουμε αν χρειάζεται όλη την ποσότητα. (Δοκιμάζουμε)
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά όσο έχει λίγο ακόμη υγρό γιατί θα το «πιει» μέχρι να σερβίρουμε.
  9. Προσθέτουμε το βούτυρο, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τριμμένη παρμεζάνα ή μια ελληνική πικάντικη γραβιέρα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Αυτό το ήξερες;

  • Για να καταλάβουμε αν πρέπει να βάλουμε κι άλλο ζωμό στο τηγάνι μας σέρνουμε την κουτάλα μας στον πάτο του σκεύους. Αν το ρύζι αφήνει κενό και χρειάζεται κάποια...

  • Το σέλινο είναι ένα από τα πιο γνωστά αρωματικά βότανα που συναντάμε στην κουζίνα. Υπάρχουν δύο ποικιλίες: η μία με τη μεγάλη ρίζα, η γνωστή σελινόριζα που τρώγεται σε σαλάτες, σούπες και σε...

Σχετικά με τη συνταγή

Δυσκολία: Μέτρια
Χρόνος ετοιμασίας: Λιγότερο από 30 λεπτά
Ποσότητα για: 4 άτομα

Βρες συνταγές της ίδιας κατηγορίας