Ριζότο πρασοσέλινο

Στο πιάτο σου...

Σχετικά με τη συνταγή

Δυσκολία: Μέτρια
Χρόνος ετοιμασίας: Λιγότερο από 30 λεπτά
Ποσότητα για: 4 άτομα

Υλικά συνταγής

  • 300γρ. ρύζι (αρμπόριο/νυχάκι/καρολίνα/καρναρόλι (σε ντελικατέσεν)/βιαλόνε νάνο (μόνο σε επιλεγμένα ντελικατέσεν))
  • 1 λίτρο ζωμός κότας ή λαχανικών
  • 1 ψιλοκομμένο πράσο
  • 3 κλωναράκια ψιλοκομμένο σέλινο
  • χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 250ml κρασί λευκό ξηρό
  • 2 μέτρια κρεμμύδια
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 50γρ. βούτυρο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Διαδικασία συνταγής

  1. Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το πράσο και το σέλινο μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά (μέχρι να γυαλίσει).
  3. Σβήνουμε με κρασί και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα (η ποσότητα του κρασιού θα πρέπει να είναι τόση ώστε να καλύπτει ίσα-ίσα το ρύζι). Μόλις απορροφηθεί το κρασί ανεβάζουμε το μάτι στο μισό.
  4. Ρίχνουμε σιγά-σιγά ζεστό ζωμό τόσο ώστε να μόλις να καλύπτει το ρύζι.
  5. Πριν ρίξουμε κι άλλο ζωμό θα πρέπει να έχει απορροφηθεί η προηγούμενη ποσότητα που ρίξαμε.
  6. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε ζωμό μόλις απορροφάται ο προηγούμενος που μπήκε και ανακατεύουμε.
  7. Αλατίζουμε και βάζουμε σταδιακά την τελευταία δόση του ζωμού ώστε να διαπιστώσουμε αν χρειάζεται όλη την ποσότητα. (Δοκιμάζουμε)
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά όσο έχει λίγο ακόμη υγρό γιατί θα το «πιει» μέχρι να σερβίρουμε.
  9. Προσθέτουμε το βούτυρο, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τριμμένη παρμεζάνα ή μια ελληνική πικάντικη γραβιέρα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Αυτό το ήξερες;

Συμβουλή για ριζότο

Για να καταλάβουμε αν πρέπει να βάλουμε κι άλλο ζωμό στο τηγάνι μας σέρνουμε την κουτάλα μας στον πάτο του σκεύους. Αν το ρύζι αφήνει κενό και χρειάζεται κάποια δευτερόλεπτα για να ξανακαλύψει το σημείο που περάσαμε την κουτάλα τότε χρειάζεται ζωμό.

Τι ιδιότητες έχει το σέλινο;

Το σέλινο είναι ένα από τα πιο γνωστά αρωματικά βότανα που συναντάμε στην κουζίνα. Υπάρχουν δύο ποικιλίες: η μία με τη μεγάλη ρίζα, η γνωστή σελινόριζα που τρώγεται σε σαλάτες, σούπες και σε διάφορους συνδυασμούς (για παράδειγμα με κρέας) και η δεύτερη με μεγάλους μίσχους, που καλλιεργείται για τα φύλλα της και γίνεται τουρσί ή χρησιμοποιείται σαν καρύκευμα.

Εξαιτίας της βιταμίνης C και των φλαβονοειδών που περιέχει, το σέλινο θεωρείται εξαιρετικό αντιοξειδωτικό. Επίσης, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει διουρητική δράση, που οφείλεται στο κάλιο που περιέχει. Τέλος, το σέλινο είναι τροφή που συστήνεται σε δίαιτες αδυνατίσματος, καθώς έχει πολύ μικρή θερμιδική αξία.

Βρες συνταγές της ίδιας κατηγορίας

Σχετικές συνταγές για να ετοιμάσεις...

Τίτλος συνταγής Λίστα υλικών συνταγής
Ριζότο του Ποπάυ Ρύζι, Ζωμός, Σπανάκι, Κρεμμύδι φρέσκο, Άνηθος, Λεμόνι, Κρασί λευκό, Κρεμμύδι ξερό, Ελαιόλαδο - Λάδι, Βούτυρο, Αλάτι, Πιπέρι
Ριζότο με μελιτζάνες και στραγγιστό γιαούρτι Ρύζι, Ζωμός, Μελιτζάνα, Μαϊντανός, Γιαούρτι, Άχνη - Ζάχαρη, Κρασί λευκό, Κρεμμύδι ξερό, Ελαιόλαδο - Λάδι, Βούτυρο, Αλάτι, Πιπέρι
Ριζότο απλό Ρύζι, Ζωμός, Κρασί λευκό, Κρεμμύδι ξερό, Ελαιόλαδο - Λάδι, Βούτυρο, Αλάτι, Πιπέρι
Ριζότο με μπέικον Ρύζι, Ζωμός, Μπέικον, Κρασί λευκό, Κρεμμύδι ξερό, Ελαιόλαδο - Λάδι, Βούτυρο, Αλάτι, Πιπέρι, Αλλαντικά (όλα τα είδη)
Ριζότο με εστραγκόν και μανιτάρια Ρύζι, Ζωμός, Εστραγκόν, Μανιτάρια πορτομπέλο, Κρεμμύδι φρέσκο, Κρεμμύδι ξερό, Ελαιόλαδο - Λάδι, Βούτυρο, Κρασί λευκό, Αλάτι, Πιπέρι, Μανιτάρια (όλα τα είδη)
Ριζότο με δυόσμο και λάιμ Ρύζι, Ζωμός, Δυόσμος, Γλυκολέμονο - Λάιμ, Κρασί λευκό, Κρεμμύδι ξερό, Ελαιόλαδο - Λάδι, Βούτυρο, Αλάτι, Πιπέρι
Ριζότο παπρικάτο Ρύζι, Ζωμός, Πιπεριά, Πιπεριά καυτερή - Τσίλι, Πάπρικα, Δυόσμος, Κρασί λευκό, Κρεμμύδι ξερό, Ελαιόλαδο - Λάδι, Βούτυρο, Αλάτι, Πιπέρι
Ριζότο με πέστο μανιταριών Μανιτάρια λευκά, Μανιτάρια πορτσίνι, Καρύδια, Σκόρδο, Μαϊντανός, Ελαιόλαδο - Λάδι, Παρμεζάνα, Ζωμός, Κρασί λευκό, Κρεμμύδι ξερό, Βούτυρο, Αλάτι, Πιπέρι, Μανιτάρια (όλα τα είδη), Τυρί (όλα τα είδη), Ρύζι, Ξηροί καρποί (όλα τα είδη)
Ριζότο με πέστο ρόκας Ρόκα, Σκόρδο, Παρμεζάνα, Ελαιόλαδο - Λάδι, Ρύζι, Ζωμός, Κρασί λευκό, Κρεμμύδι ξερό, Βούτυρο, Αλάτι, Πιπέρι, Τυρί (όλα τα είδη)
Ριζότο με πέστο τσουκνίδας Τσουκνίδα, Κουκουνάρι, Σκόρδο, Παρμεζάνα, Ελαιόλαδο - Λάδι, Ρύζι, Ζωμός, Κρασί λευκό, Κρεμμύδι ξερό, Βούτυρο, Αλάτι, Πιπέρι, Τυρί (όλα τα είδη), Ξηροί καρποί (όλα τα είδη)