Ριζότο παπρικάτο

short url (for easy share)

Μέσος όρος: 5 (2 ψήφοι)

 

Υλικά συνταγής

  • 300γρ. ρύζι (αρμπόριο/νυχάκι/καρολίνα/καρναρόλι (σε ντελικατέσεν)/βιαλόνε νάνο (μόνο σε επιλεγμένα ντελικατέσεν))
  • 1 λίτρο ζωμός κότας ή λαχανικών
  • 2 ψιλοκομμένες πιπεριές φλωρίνης
  • 1 τσίλι ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 2 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος
  • 250ml κρασί λευκό ξηρό
  • 2 μέτρια κρεμμύδια
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 50γρ. βούτυρο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Διαδικασία συνταγής

  1. Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο, σε χαμηλή φωτιά, το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει (όχι να πάρει χρώμα).
  2. Προσθέτουμε το ρύζι μαζί με την πιπεριά και το τσίλι1) Πιπεριές καυτερές. Κυκλοφορούν καρποί φρέσκιοι και αποξηραμένοι, χτυπημένοι και αλεσμένοι. Οι καρποί μπορεί να έχουν κόκκινο, πράσινο αλλά και κίτρινο χρώμα. Το τσίλι ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, αλλά αν έχετε πληγές στο φάρυγγα στο γαστρεντερικό πεδίο ή στον οισοφάγο μην τις χρησιμοποιείτε. Όσο μικρότερο είναι το τσίλι τόσο πιο καυτερό είναι. Τα αποξηραμένα καίνε περισσότερο απο τα φρέσκα. 2) Η σκόνη κυκλοφορεί ευρέως στο εμπόριο και είναι μπαχαρικό με βάση την καυτερή πιπεριά. 3) Σάλτσα πολύ καυτερή. και σοτάρουμεΤηγανίζω ελαφρά σε λίγο λίπος, λαχανικά ή κρέας, έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα ομοιόμορφα. για 3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά (μέχρι να γυαλίσει).
  3. Σβήνουμε Σταματάω το σοτάρισμα, μαγείρεμα ή τσιγάρισμα ρίχνωντας στο φαγητό κρασί, ζωμό ή άλλο υγρό. με κρασί και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα (η ποσότητα του κρασιού θα πρέπει να είναι τόση ώστε να καλύπτει ίσα-ίσα το ρύζι). Μόλις απορροφηθεί το κρασί ανεβάζουμε το μάτι στο μισό.
  4. Ρίχνουμε σιγά-σιγά ζεστό ζωμόΥγρό στο οποίο έχουμε βράσει διάφορα υλικά κατά περίπτωση και το οποίο το χρησιμοποιούμε για να δώσουμε περισσότερη γεύση και άρωμα στα φαγητά. (και το υπόλοιπο κρασί) τόσο ώστε να μόλις να καλύπτει το ρύζι.
  5. Πριν ρίξουμε κι άλλο ζωμό θα πρέπει να έχει απορροφηθεί η προηγούμενη ποσότητα που ρίξαμε. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε ζωμό μόλις απορροφάται ο προηγούμενος που μπήκε και ανακατεύουμε.
  6. Αλατίζουμε και βάζουμε σταδιακά την τελευταία δόση του ζωμού ώστε να διαπιστώσουμε αν χρειάζεται όλη την ποσότητα. (Δοκιμάζουμε)
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά όσο έχει λίγο ακόμη υγρό γιατί θα το «πιει» μέχρι να σερβίρουμε.
  8. Προσθέτουμε το βούτυρο, το δυόσμο, την πάπρικα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
  9. Προσθέτουμε τριμμένη παρμεζάνα ή μια ελληνική πικάντικη γραβιέρα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Αυτό το ήξερες

Για να καταλάβουμε αν πρέπει να βάλουμε κι άλλο ζωμό στο τηγάνι μας σέρνουμε την κουτάλα μας στον πάτο του σκεύους. Αν το ρύζι αφήνει κενό και χρειάζεται κάποια δευτερόλεπτα για να ξανακαλύψει το...

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 3451 Εμφανίσεις σήμερα: 0