Ριζότο με μελιτζάνες και στραγγιστό γιαούρτι

Ριζότο με μελιτζάνες και στραγγιστό γιαούρτι

please share me:)

Βαθμολογία

Μέσος όρος: 5 (2 ψήφοι)

Υλικά συνταγής

  • 300γρ. ρύζι (αρμπόριο/νυχάκι/καρολίνα/καρναρόλι (σε ντελικατέσεν)/βιαλόνε νάνο (μόνο σε επιλεγμένα ντελικατέσεν))
  • 1 λίτρο ζωμός μυρωδικών
  • 1 μεγάλη μελιτζάνα φλάσκα κομμένη σε κύβους
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 2 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • 250ml κρασί λευκό ξηρό
  • 2 μέτρια κρεμμύδια
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 50γρ. βούτυρο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Διαδικασία συνταγής

  1. Βάζουμε τους κύβους μελιτζάνας σε νερό με αλάτι να φύγει πικρίλα.
  2. Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει (όχι να πάρει χρώμα). Προσθέτουμε το ρύζι και τη μελιτζάνα και σοτάρουμε για 3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά (μέχρι να γυαλίσει).
  3. Σβήνουμε με κρασί και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα (η ποσότητα του κρασιού θα πρέπει να είναι τόση ώστε να καλύπτει ίσα-ίσα το ρύζι). Μόλις απορροφηθεί το κρασί ανεβάζουμε το μάτι στο μισό.
  4. Ρίχνουμε σιγά-σιγά ζεστό ζωμό τόσο ώστε να μόλις να καλύπτει το ρύζι.
  5. Πριν ρίξουμε κι άλλο ζωμό θα πρέπει να έχει απορροφηθεί η προηγούμενη ποσότητα που ρίξαμε.
  6. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε ζωμό μόλις απορροφάται ο προηγούμενος που μπήκε και ανακατεύουμε.
  7. Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και βάζουμε σταδιακά την τελευταία δόση του ζωμού ώστε να διαπιστώσουμε αν χρειάζεται όλη την ποσότητα.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά όσο έχει λίγο ακόμη υγρό γιατί θα το «πιει» μέχρι να σερβίρουμε.
  9. Προσθέτουμε το βούτυρο, το στραγγιστό γιαούρτι, το μαϊντανό και τριμμένη παρμεζάνα ή μια ελληνική πικάντικη γραβιέρα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Αυτό το ήξερες;

  • Για να καταλάβουμε αν πρέπει να βάλουμε κι άλλο ζωμό στο τηγάνι μας σέρνουμε την κουτάλα μας στον πάτο του σκεύους. Αν το ρύζι αφήνει κενό και χρειάζεται κάποια δευτερόλεπτα για να ξανακαλύψει το...
  • Η μελιτζάνα με την χαρακτηριστική πικρή της γεύση είναι πηγή μαγνησίου και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Το μαγνήσιο βοηθάει στην καλη λειτουργία του εγκεφάλου. Η κατανάλωση μελιτζάνας προστατεύει τα...

Σχετικά με τη συνταγή

Από τον χρήστη: cooklila
Βαθμός δυσκολίας: μέτριας δυσκολίας
Χρόνος ετοιμασίας: λιγότερο από 30 λεπτά
Ποσότητα για: 4 άτομα

Δες επίσης...

Ριζότο με πέστο μανιταριών

Κατηγορία: Ζυμαρικά και ρύζια, Ρύζι, Ριζότο
Βαθμός δυσκολίας: μέτριας δυσκολίας
Χρόνος ετοιμασίας: λιγότερο από 30 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής για το ριζότο 300γρ. ρύζι (αρμπόριο/νυχάκι/καρολίνα/καρναρόλι (σε ντελικατέσεν)/βιαλόνε νάνο (μόνο σε επιλεγμένα...

Ριζότο με πέστο ρόκας

Κατηγορία: Ζυμαρικά και ρύζια, Ρύζι, Ριζότο
Βαθμός δυσκολίας: μέτριας δυσκολίας
Χρόνος ετοιμασίας: λιγότερο από 30 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής για το ριζότο 300γρ. ρύζι (αρμπόριο/νυχάκι/καρολίνα/καρναρόλι (σε ντελικατέσεν)/βιαλόνε νάνο (μόνο σε επιλεγμένα...

Ριζότο με πέστο τσουκνίδας

Κατηγορία: Ζυμαρικά και ρύζια, Ρύζι, Ριζότο
Βαθμός δυσκολίας: μέτριας δυσκολίας
Χρόνος ετοιμασίας: λιγότερο από 30 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής για το ριζότο 300γρ. ρύζι (αρμπόριο/νυχάκι/καρολίνα/καρναρόλι (σε ντελικατέσεν)/βιαλόνε νάνο (μόνο σε επιλεγμένα...

Ριζότο του Ποπάυ

Κατηγορία: Ζυμαρικά και ρύζια, Ρύζι, Ριζότο
Βαθμός δυσκολίας: μέτριας δυσκολίας
Χρόνος ετοιμασίας: λιγότερο από 30 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής 300γρ. ρύζι (αρμπόριο/νυχάκι/καρολίνα/καρναρόλι (σε ντελικατέσεν)/βιαλόνε νάνο (μόνο σε επιλεγμένα ντελικατέσεν)) 1...

Ριζότο απλό

Κατηγορία: Ζυμαρικά και ρύζια, Ρύζι, Ριζότο
Βαθμός δυσκολίας: μέτριας δυσκολίας
Χρόνος ετοιμασίας: λιγότερο από 30 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής 300γρ. ρύζι (αρμπόριο/νυχάκι/καρολίνα/καρναρόλι (σε ντελικατέσεν)/βιαλόνε νάνο (μόνο σε επιλεγμένα ντελικατέσεν)) 1...

Ριζότο πρασοσέλινο

Κατηγορία: Ζυμαρικά και ρύζια, Ρύζι, Ριζότο
Βαθμός δυσκολίας: μέτριας δυσκολίας
Χρόνος ετοιμασίας: λιγότερο από 30 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής 300γρ. ρύζι (αρμπόριο/νυχάκι/καρολίνα/καρναρόλι (σε ντελικατέσεν)/βιαλόνε νάνο (μόνο σε επιλεγμένα ντελικατέσεν)) 1...