Πιροσκί με πατάτα της Ιωάννας

Στο πιάτο σου...

Σχετικά με τη συνταγή

Δυσκολία: Μέτρια
Σκεύος: Τηγάνι
Χρόνος ετοιμασίας: Λιγότερο από 90 λεπτά
Ποσότητα για: 25 τεμάχια
Προέλευση: Ποντιακές συνταγές (Γενικά)

Υλικά συνταγής

για τη ζύμη

  • 6 γιαούρτια αγελάδος παραδοσιακά
  • 1 κ.γ. σόδα φαγητού
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

για τη γέμιση

  • 8 μέτριες πατάτες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι φρέσκο κρεμμύδι
  • 4 κ.σ άνηθος ψιλοκομμένος (προαιρετικά)
  • αλάτι
  • πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Διαδικασία συνταγής

  1. Βράζουμε τις πατάτες και έπειτα τις λιώνουμε με πιρούνι.
  2. Παράλληλα ετοιμάζουμε τη ζύμη μας. Ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη σόδα και το αλάτι και προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά. Ζυμώνουμε το μείγμα μας μέχρι να γίνει η ζύμη μας μαλακή, ίσα ίσα να μην κολλάει στο χέρι (ίσως να μην χρειαστούμε όλο το αλεύρι).
  3. Σκεπάζουμε την ζύμη μας με μια καθαρή πετσέτα κα την αφήνουμε μια ώρα να ξεκουραστεί.
  4. Όσο ξεκουράζεται η ζύμη ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι (φρέσκο και ξερό) και το προσθέτουμε στις πατάτες που έχουμε ήδη λιώσει. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον άνηθο αν χρησιμοποιούμε.
  5. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μπάλες και τις ανοίγουμε σε δύο μπαστούνια. Κόβουμε μικρές μπάλες από κάθε μπαστούνι και τις ανοίγουμε με πλάστη ή με το χέρι. Θέλουμε να έχουν το μέγεθος μιας παλάμης.
  6. Βάζουμε σε κάθε ζυμαράκι μία-δύο γεμάτες κουταλιές από τη γέμιση και κλείνουμε καλά τις άκρες της ζύμης για να μην ανοίξουν στο τηγάνισμα.
  7. Τηγανίζουμε σε πολύ λάδι μέχρι τα πιροσκί να ροδίσουν και από τις δυό πλευρές και σερβίρουμε.

Αυτό το ήξερες;

Τα κρεμμύδια περιέχουν υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών ενώσεων

Τα κρεμμύδια περιέχουν υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών ενώσεων όπως η φλαβονοειδής ουσία quercetin.

Η πρώτη γνωριμία της Ευρώπης με την πατάτα έγινε τον 16ο αιώνα

Η πρώτη γνωριμία της Ευρώπης με την πατάτα έγινε τον 16ο αιώνα, όταν η πατάτα εισήχθη για πρώτη φορά από τη Νότιο Αμερική. Η πατάτα, όμως, έγινε δημοφιλής στην Ευρώπη 150 χρόνια περίπου μετά την πρώτη τους εισαγωγή.

Στην Ελλάδα, η εισαγωγή της πατάτας για καλλιέργεια αποδίδεται στον Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος, σύμφωνα με αστικούς μύθους, πρωτοεμφάνισε την πατάτα σαν είδος πολυτελείας για να τραβήξει την προσοχή των Eλλήνων.

Η ποντιακή κουζίνα

Στην Ποντιακή κουζίνα δεν συναντάμε συχνά τη χρήση κρέατος στις συνταγές, αντίθετα χρησιμοποιούνται σαν πρώτη ύλη κυρίως τα τυροκομικά που παρασκευάζονται αποκλειστικά από αγελαδινό γάλα. Ανάμεσα στα βασικά υλικά θα βρούμε πολύ γάλα, βούτυρο και τυροκομικά που χρησιμοποιούνται στα ζυμαρικά και τις πίτες. Έτσι, η αφθονία των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων οδήγησε τις νοικοκυρές του Πόντου στη δημιουργία συνταγών που προέκυψαν από την ανάμιξη γαλακτοκομικών προϊόντων με τα παράγωγα των σιτηρών, καλαμποκάλευρο, κριθάρι, σιτάρι, πλιγούρι, κορκότο.

Στην Ποντιακή κουζίνα θα συναντήσουμε έντονες Ρωσικές επιρροές. Τα πιροσκία (πιτάκια από πατάτα και κιμά, τα πλινία και η σούπα μπορτς είναι μερικές από τις ρώσικες συνταγές που καθιερώθηκαν. Η Ποντιακή κουζίνα διαμορφώθηκε και από τις γηγενείς εθνότητες των Ελλήνων και των Αρμενίων αλλά και από τους Τούρκους. Στις πιο διαδεδομένες συνταγές συγκαταλέγονται το κεσκέσι ή κορκότα ή χερσές και το φούστρον. Ιδιαίτερα, προς το νότο, συναντάμε σε παραλλαγές κρεατόπιτες και κεμπάπια. Τέλος, οι Πόντιοι έδειχναν ιδιαίτερη προτίμηση στις σούπες οι οποίες είχαν ως κύριο συστατικό το αλεύρι, το καλαμπόκι, το σιτάρι και το κριθάρι. Ο τανωμένον σιρβάς (με ταν ή πακιστάν), ξυγαλένεν σιρβάς (με γιαούρτι και κορκότο), το αλευρομάλεζον κυριαρχούσαν στην καθημερινή διατροφή των Ποντίων.

Βρες συνταγές της ίδιας κατηγορίας

Συμμετέχεις και εσύ...

Σχετικές συνταγές για να ετοιμάσεις...

Τίτλος συνταγής Λίστα υλικών συνταγής
Πιροσκί με κιμά Γιαούρτι, Σόδα μαγειρικής, Αλάτι, Αλεύρι, Κιμάς, Ντομάτα - Ντοματίνια, Κρεμμύδι ξερό, Μαϊντανός, Πιπέρι, Ελαιόλαδο - Λάδι
Πιροσκί με τυρί της Ιωάννας Γιαούρτι, Σόδα μαγειρικής, Αλάτι, Αλεύρι, Φέτα, Τυρί (όλα τα είδη), Αυγό, Πιπέρι, Ελαιόλαδο - Λάδι
Τζιγεροσαμάδες Σερρών Συκωταριά, Σκέπη - Μπόλια, Κρεμμύδι φρέσκο, Κρεμμύδι ξερό, Άνηθος, Μαϊντανός, Δυόσμος, Ρύζι, Κουκουνάρι, Αυγό, Ελαιόλαδο - Λάδι, Ρίγανη, Αλάτι, Πιπέρι, Γιαούρτι, Ξηροί καρποί (όλα τα είδη)
Ωτία ποντιακά Αυγό, Μπέικιν πάουντερ, Γιαούρτι, Άχνη - Ζάχαρη, Αλάτι, Αλεύρι, Ελαιόλαδο - Λάδι
Ποντιακή πίτα με σέσκουλα Αλεύρι, Αυγό, Κρασί λευκό, Ελαιόλαδο - Λάδι, Αλάτι, Σέσκουλα, Σπανάκι, Πράσο, Σέλινο, Μαϊντανός, Άνηθος, Κρεμμύδι ξερό, Σκόρδο, Ντομάτα - Ντοματίνια, Βούτυρο
Σεφουκλωτή Αλεύρι, Αλάτι, Ελαιόλαδο - Λάδι, Σέσκουλα, Ρύζι, Μαϊντανός, Μάραθος, Δυόσμος, Κρεμμύδι ξερό, Κρεμμύδι φρέσκο, Πιπέρι
Σπανακόπιτα της μαμάς Αλεύρι, Αλάτι, Ελαιόλαδο - Λάδι, Σπανάκι, Κρεμμύδι φρέσκο, Πράσο, Κρεμμύδι ξερό, Άνηθος, Αυγό, Φέτα, Τραχανάς, Πιπέρι, Τυρί (όλα τα είδη)
Σπανακοτυρόπιτα με ωμό σπανάκι Σπανάκι, Τσουκνίδα, Κρεμμύδι φρέσκο, Άνηθος, Αλεύρι, Ελαιόλαδο - Λάδι, Τυρί (όλα τα είδη), Φέτα, Αυγό, Αλάτι, Πιπέρι, Μαγιά, Ξύδι - Βαλσάμικο, Κορνφλάουρ - Νισεστέ
Πίτα με σέσκουλα και βλίτα Αλεύρι, Μαγιά, Αλάτι, Ελαιόλαδο - Λάδι, Ξύδι - Βαλσάμικο, Κορνφλάουρ - Νισεστέ, Σέσκουλα, Βλίτα, Κρεμμύδι φρέσκο, Άνηθος, Δυόσμος, Τυρί (όλα τα είδη), Φέτα, Αυγό, Πιπέρι, Μοσχοκάρυδο
Ρολό πατάτας Φύλλο για πίτα, Πατάτες, Πράσο, Κρεμμύδι ξερό, Κρεμμύδι φρέσκο, Καρότο, Βούτυρο, Γάλα, Μοσχοκάρυδο, Αλάτι, Πιπέρι