Πιροσκί με πατάτα της Ιωάννας

Στο πιάτο σου...

Υλικά συνταγής

για τη ζύμη

  • 6 γιαούρτια αγελάδος παραδοσιακά
  • 1 κ.γ. σόδα φαγητού
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

για τη γέμιση

  • 8 μέτριες πατάτες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι φρέσκο κρεμμύδι
  • 4 κ.σ άνηθος ψιλοκομμένος (προαιρετικά)
  • αλάτι
  • πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Διαδικασία συνταγής

  1. Βράζουμε τις πατάτες και έπειτα τις λιώνουμε με πιρούνι.
  2. Παράλληλα ετοιμάζουμε τη ζύμη μας. Ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη σόδα και το αλάτι και προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά. Ζυμώνουμε το μείγμα μας μέχρι να γίνει η ζύμη μας μαλακή, ίσα ίσα να μην κολλάει στο χέρι (ίσως να μην χρειαστούμε όλο το αλεύρι).
  3. Σκεπάζουμε την ζύμη μας με μια καθαρή πετσέτα κα την αφήνουμε μια ώρα να ξεκουραστεί.
  4. Όσο ξεκουράζεται η ζύμη ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι (φρέσκο και ξερό) και το προσθέτουμε στις πατάτες που έχουμε ήδη λιώσει. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον άνηθο αν χρησιμοποιούμε.
  5. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μπάλες και τις ανοίγουμε σε δύο μπαστούνια. Κόβουμε μικρές μπάλες από κάθε μπαστούνι και τις ανοίγουμε με πλάστη ή με το χέρι. Θέλουμε να έχουν το μέγεθος μιας παλάμης.
  6. Βάζουμε σε κάθε ζυμαράκι μία-δύο γεμάτες κουταλιές από τη γέμιση και κλείνουμε καλά τις άκρες της ζύμης για να μην ανοίξουν στο τηγάνισμα.
  7. Τηγανίζουμε σε πολύ λάδι μέχρι τα πιροσκί να ροδίσουν και από τις δυό πλευρές και σερβίρουμε.

Αυτό το ήξερες;

Σχετικά με τη συνταγή

Δυσκολία: Μέτρια
Σκεύος: Τηγάνι
Χρόνος ετοιμασίας: Λιγότερο από 90 λεπτά
Ποσότητα για: 25 τεμάχια
Προέλευση: Ποντιακές συνταγές (Γενικά)

Βρες συνταγές της ίδιας κατηγορίας