Πιροσκί με πατάτα της Ιωάννας

Υλικά συνταγής

για τη ζύμη

  • 6 γιαούρτια αγελάδος παραδοσιακά
  • 1 κ.γ. σόδα φαγητού
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

για τη γέμιση

  • 8 μέτριες πατάτες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι φρέσκο κρεμμύδι
  • 4 κ.σ άνηθος ψιλοκομμένος (προαιρετικά)
  • αλάτι
  • πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Διαδικασία συνταγής

  1. Βράζουμε τις πατάτες και έπειτα τις λιώνουμε με πιρούνι.
  2. Παράλληλα ετοιμάζουμε τη ζύμη μας. Ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη σόδα και το αλάτι και προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά. Ζυμώνουμε το μείγμα μας μέχρι να γίνει η ζύμη μας μαλακή, ίσα ίσα να μην κολλάει στο χέρι (ίσως να μην χρειαστούμε όλο το αλεύρι).
  3. Σκεπάζουμε την ζύμη μας με μια καθαρή πετσέτα κα την αφήνουμε μια ώρα να ξεκουραστεί.
  4. Όσο ξεκουράζεται η ζύμη ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι (φρέσκο και ξερό) και το προσθέτουμε στις πατάτες που έχουμε ήδη λιώσει. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον άνηθο αν χρησιμοποιούμε.
  5. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μπάλες και τις ανοίγουμε σε δύο μπαστούνια. Κόβουμε μικρές μπάλες από κάθε μπαστούνι και τις ανοίγουμε με πλάστη ή με το χέρι. Θέλουμε να έχουν το μέγεθος μιας παλάμης.
  6. Βάζουμε σε κάθε ζυμαράκι μία-δύο γεμάτες κουταλιές από τη γέμιση και κλείνουμε καλά τις άκρες της ζύμης για να μην ανοίξουν στο τηγάνισμα.
  7. Τηγανίζουμε σε πολύ λάδι μέχρι τα πιροσκί να ροδίσουν και από τις δυό πλευρές και σερβίρουμε.

Αυτό το ήξερες;

Σχετικά με τη συνταγή

Δυσκολία: Μέτρια
Σκεύος: Τηγάνι
Χρόνος ετοιμασίας: Λιγότερο από 90 λεπτά
Ποσότητα για: 25 τεμάχια
Προέλευση: Ποντιακές συνταγές (Γενικά)

Δες επίσης...

Πιροσκί με κιμά

Κατηγορία: Πίτες και Ζύμες, Πίτες
Δυσκολία: Μέτρια
Χρόνος ετοιμασίας: Λιγότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής για τη ζύμη 6 γιαούρτια αγελάδος παραδοσιακά 1 κ.γ. σόδα φαγητού 1 κ.γ. αλάτι 1 κιλό αλεύρι για όλες...

Πιροσκί με τυρί της Ιωάννας

Κατηγορία: Πίτες και Ζύμες, Πίτες
Δυσκολία: Μέτρια
Χρόνος ετοιμασίας: Λιγότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής για τη ζύμη 6 γιαούρτια αγελάδος παραδοσιακά 1 κ.γ. σόδα φαγητού 1 κ.γ. αλάτι 1 κιλό αλεύρι για όλες...

Χορτόπιτα μυρωδάτη

Κατηγορία: Πίτες και Ζύμες, Πίτες
Δυσκολία: Μέτρια
Χρόνος ετοιμασίας: Λιγότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής ζύμη για χωριάτικα φύλλα ή 1 πακέτο χωριάτικα φύλλα εμπορίου ½ κιλό σπανάκι ½ κιλό σέσκουλα 2 πράσα...

Σπανακόπιτα της μαμάς

Κατηγορία: Πίτες και Ζύμες, Πίτες
Δυσκολία: Μέτρια
Χρόνος ετοιμασίας: Λιγότερο από 60 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής για το φύλλο ¾ κιλό αλεύρι 1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι 1 ποτήρι του κρασιού λάδι 1 ποτήρι του...

Ποντιακή πίτα με σέσκουλα

Κατηγορία: Πίτες και Ζύμες, Πίτες
Δυσκολία: Μέτρια
Χρόνος ετοιμασίας: Λιγότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής για το φύλλο 1 κιλό αλεύρι 1 αυγό 1 φλιτζ. λευκό κρασί 1 φλιτζ. λάδι αλάτι για τη γέμιση...

Σεφουκλωτή

Κατηγορία: Πίτες και Ζύμες, Πίτες
Δυσκολία: Μέτρια
Χρόνος ετοιμασίας: Λιγότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής για το φύλλο ¾ κιλό αλεύρι 1½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι 1 ποτήρι του κρασιού λάδι 1 ποτήρι του νερού...