Πατατοσαλάτα

Στο πιάτο σου...

Σχετικά με τη συνταγή

Δυσκολία: Εύκολη
Σκεύος: Κατσαρόλα
Χρόνος ετοιμασίας: Λιγότερο από 60 λεπτά
Ποσότητα για: 8 άτομα

Υλικά συνταγής

  • 1 ½ κιλό πατάτες μετρίου μεγέθους
  • 1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε λεπτές φετούλες
  • 3 κ.σ. φύλλα μαϊντανό ψιλοκομμένα
  • 2 αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι (ο χυμός του)
  • 1 φλιτζ. μαγιονέζα
  • 2 κ.σ. ηλιέλαιο
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • αλάτι

Διαδικασία συνταγής

  1. Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες, τις τοποθετούμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό. Το νερό πρέπει να σκεπάζει καλά τις πατάτες.
  2. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα λίγο αλάτι και βράζουμε για 30-40 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση το νερό, μέχρι να μαλακώσουν (τρυπάμε με πιρούνι για να ελέγξουμε αν μαλάκωσαν).
  3. Στραγγίζουμε τις πατάτες και τις κρυώνουμε με κρύο, τρεχούμενο νερό. Τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε κύβους.
  4. Σε μπολ ετοιμάζουμε μείγμα με τα υπόλοιπα υλικά μας, ανακατεύοντάς τα όλα μαζί. Στο ίδιο μπολ προσθέτουμε τις πατάτες, αφού πρώτα κρυώσουν εντελώς και ανακατεύουμε καλά.
  5. Τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα και έπειτα σερβίρουμε.

Αυτό το ήξερες;

Η ιστορία της πατάτας στην Ελλάδα

Η εισαγωγή της πατάτας στην Ελλάδα για καλλιέργεια αποδίδεται στον Ιωάννη Καποδίστρια. Σύμφωνα με τον αστικό μύθο, ο Καποδίστριας, επειδή αρχικά οι πατάτες είχαν αντιμετωπιστεί με αδιαφορία από τον ελληνικό λαό, διέταξε να ξεφορτώνονται επιδεικτικά τα φορτία με πατάτες στην αποβάθρα του Ναυπλίου κι έπειτα να φρουρούνται αυστηρά. Έτσι, ο λαός θεώρησε πως η πατάτα ήταν κάτι πολύ σημαντικό. Σιγά σιγά ο κόσμος επιχειρούσε να τις κλέψει υπό την ανοχή των φρουρών, οι οποίοι είχαν διαταγές να κάνουν τα στραβά μάτια. Σύντομα όλο το φορτίο είχε κλαπεί και η εισαγωγή είχε πετύχει.

Βρες συνταγές της ίδιας κατηγορίας

Συμμετέχεις και εσύ...

Σχετικές συνταγές για να ετοιμάσεις...

Τίτλος συνταγής Λίστα υλικών συνταγής
Πατατοσαλάτα με καρότο Πατάτες, Κρεμμύδι ξερό, Καρότο, Αγγουράκι τουρσί, Πιπεριά καυτερή - Τσίλι, Ελαιόλαδο - Λάδι, Λεμόνι, Μαγιονέζα, Μουστάρδα, Πιπέρι, Κόλιανδρος, Αλάτι
Πατατοσαλάτα νηστίσιμη Πατάτες, Κρεμμύδι ξερό, Μαϊντανός, Αγγουράκι τουρσί, Ελαιόλαδο - Λάδι, Λεμόνι, Κόλιανδρος, Μπαχάρι, Αλάτι, Πιπέρι
Πατατοσαλάτα ζεστή Πατάτες, Μπέικον, Αυγό, Κρεμμύδι ξερό, Μαγιονέζα, Μουστάρδα, Αγγουράκι τουρσί, Μαϊντανός, Ελαιόλαδο - Λάδι, Αλάτι, Πιπέρι, Αλλαντικά (όλα τα είδη)
Πατατοσαλάτα με μαγιονέζα και μουστάρδα Πατάτες, Κρεμμύδι ξερό, Κρεμμύδι φρέσκο, Αγγουράκι τουρσί, Μαγιονέζα, Μουστάρδα, Ελαιόλαδο - Λάδι, Λεμόνι, Κόλιανδρος, Ζωμός, Αλάτι, Πιπέρι
Πατατοσαλάτα με κάσιους και παπαρουνόσπορο Πατάτες, Κρεμμύδι ξερό, Μαγιονέζα, Ελαιόλαδο - Λάδι, Μουστάρδα, Λεμόνι, Κόλιανδρος, Ζωμός, Πιπεριά καυτερή - Τσίλι, Πιπεριά, Ξηροί καρποί (όλα τα είδη), Φυστίκια, Παπαρουνόσπορος, Αλάτι, Πιπέρι
Πατατοσαλάτα ζεστή ελαφριά Πατάτες, Κεφαλοτύρι, Μαϊντανός, Λεμόνι, Ελαιόλαδο - Λάδι, Πιπέρι, Αλάτι, Τυρί (όλα τα είδη)
Πατατοσαλάτα με ελιές και κρεμμύδι Πατάτες, Καρότο, Ελιές, Κρεμμύδι ξερό, Μαϊντανός, Λεμόνι, Ξύδι - Βαλσάμικο, Μουστάρδα, Ελαιόλαδο - Λάδι
Πατατοσαλάτα της Λίλας Πατάτες, Κρεμμύδι ξερό, Κρεμμύδι φρέσκο, Άνηθος, Αγγουράκι τουρσί, Μαγιονέζα
Τηγανιτά κρεμμύδια με ντιπ με αγγουράκι τουρσί Κρεμμύδι ξερό, Ελαιόλαδο - Λάδι, Αλάτι, Πιπέρι, Αλεύρι, Μπύρα, Μαγιονέζα, Μουστάρδα, Αγγουράκι τουρσί, Λεμόνι, Ξύδι - Βαλσάμικο
Κουκιά λαδερά (με φρέσκα κουκιά) Κουκιά, Πατάτες, Ελαιόλαδο - Λάδι, Κρεμμύδι ξερό, Σκόρδο, Ντομάτα - Ντοματίνια, Μαϊντανός, Αλάτι, Πιπέρι