Μπούτι χοιρινό με κυδώνια και δαμάσκηνα

Μπούτι χοιρινό με κυδώνια και δαμάσκηνα

please share me:)

Βαθμολογία

Μέσος όρος: 4.5 (2 ψήφοι)

Υλικά συνταγής

  • 2½ κιλά μπούτι χοιρινό
  • 3 κυδώνια
  • 10 πατάτες
  • 1 φλιτζ. δαμάσκηνα αποξηραμένα
  • 2 πορτοκάλια (ο χυμός)
  • 2 λεμόνια (ο χυμός)
  • 2 ακτινίδια
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη
  • 2 κλαδάκια δενδρολίβανο
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • ¾ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Διαδικασία συνταγής

  1. Πολτοποιούμε το ακτινίδιο και αλείφουμε με αυτό το κρέας. Χτυπάμε σε μίξερ το χυμό λεμονιού, πορτοκαλιού, τη μουστάρδα, το πιπέρι και το ελαιόλαδο. Μαρινάρουμε για 3-4 ώρες το κρέας περιχύνοντας το με το μείγμα του μίξερ. Το γυρνάμε ενδιάμεσα 1-2 φορές.
  2. Δεν πετάμε την μαρινάδα, αλλά στραγγίζουμε το μπούτι.
  3. Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο το μπούτι να πάρει χρώμα απ' όλες τις πλευρές. Τοποθετούμε τις πατάτες και τα κυδώνια κομμένα κυδωνάτα σε γάστρα και από πάνω βάζουμε το μπούτι, το δεντρολίβανο, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Περιχύνουμε με την μαρινάδα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για περίπου 2½ ώρες και έπειτα ανοίγουμε τη γάστρα για να ροδίσει και προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 λεπτά.
  4. Πριν το σερβίρισμα αφήνουμε λίγο το κρέας σκεπασμένο για 15 λεπτά περίπου και μετά το σερβίρουμε σε πιατέλα.

Αυτό το ήξερες;

  • Το κυδώνι είναι καρπός του δέντρου κυδωνιά, κατάγεται από την περιοχή του Καυκάσου και είναι συγγενικό με τη μηλιά και την αχλαδιά. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και τανίνη και ωμό χρησιμοποιείται ως...

Σχετικά με τη συνταγή

Από τον χρήστη: cooklila
Βαθμός δυσκολίας: μέτριας δυσκολίας
Σκεύος: γάστρα
Χρόνος ετοιμασίας: περισσότερο από 90 λεπτά
Ποσότητα για: 6 άτομα

Δες επίσης...

Μπούτι χοιρινό με πορτοκάλι και πατάτες

Κατηγορία: Κρέας, Χοιρινό
Βαθμός δυσκολίας: εύκολες
Χρόνος ετοιμασίας: περισσότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής για το χοιρινό μπούτι 2 κιλά μπούτι χοιρινό (ολόκληρο) 1½ κιλό πατάτες 1 κλαδάκι δεντρολίβανο 2...

Χοιρινό με κυδώνια και δαμάσκηνα στη γάστρα

Κατηγορία: Κρέας, Χοιρινό
Βαθμός δυσκολίας: μέτριας δυσκολίας
Χρόνος ετοιμασίας: περισσότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής για το μπούτι 2 κιλά μπούτι χοιρινό (ολόκληρο) 6 κυδώνια κομμένα στα 4 15 δαμάσκηνα αποξηραμένα 1...

Χοιρινό με πορτοκάλι στη γάστρα

Κατηγορία: Κρέας, Χοιρινό
Βαθμός δυσκολίας: μέτριας δυσκολίας
Χρόνος ετοιμασίας: περισσότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής 1 κιλό χοιρινό κομμένο σε μερίδες (μπούτι, ωμοπλάτη) 1 κιλό πατάτες κυδωνάτες 1 κρεμμύδι μεγάλο,...

Χοιρινό ρολό με πατατούλες στη γάστρα

Κατηγορία: Κρέας, Χοιρινό
Βαθμός δυσκολίας: μέτριας δυσκολίας
Χρόνος ετοιμασίας: περισσότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής για το ρολό 2½ κιλά χοιρινή σπάλα 2 κ.σ. μουστάρδα 1 καρότο κομμένο κατά μήκος 4 φέτες μπέικον...

Κότσια σιγομαγειρεμένα στη γάστρα

Κατηγορία: Κρέας, Χοιρινό
Βαθμός δυσκολίας: εύκολες
Χρόνος ετοιμασίας: περισσότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής 6 κότσια χοιρινά 1½ κιλό πατάτες 1 λεμόνι (ο χυμός του) 1 κ.σ. μουστάρδα για τη μαρινάδα 2...

Κότσι χοιρινό στο φούρνο

Κατηγορία: Κρέας, Χοιρινό
Βαθμός δυσκολίας: εύκολες
Χρόνος ετοιμασίας: περισσότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής 4 κότσια χοιρινά (περίπου 1500γρ. το ένα) 3-4 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη ή [qtip:θυμάρι|Αρωματικό φυτό με ισχυρό άρωμα....