Χοιρινό με κυδώνια και δαμάσκηνα στη γάστρα

short url (for easy share)

Μέσος όρος: 4.8 (4 ψήφοι)

 

Υλικά συνταγής

για το μπούτι

  • 2 κιλά μπούτι χοιρινό (ολόκληρο)
  • 6 κυδώνια κομμένα στα 4
  • 15 δαμάσκηνα αποξηραμένα
  • 1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
  • 2 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη ή 1 κ.σ. αποξηραμένη
  • ½ κ.γ. κανέλα και γαρίφαλο
  • λίγο ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
  • αλάτι
  • πιπέρι

για τη μαρινάδα

  • 1 πορτοκάλι (ο χυμός του)
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 3 κ.σ. μουστάρδα
  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζ. κρασί λευκό
cooklathina
Ποσότητα: 8 άτομα

Διαδικασία συνταγής

  1. Χτυπάμε τα υλικά για τη μαρινάδα όλα μαζί και μαρινάρουμεΗ διαδικασία μαριναρίσματος. Σε υγρό βάζουμε τρόφιμα για να τα κάνουμε πιο τρυφερά και νόστιμα. Στις μαρινάδες χρησιμοποιούνται και αρωματικά λαχανικά και μπαχαρικά. από βραδύς το μπούτι.
  2. Δεν πετάμε την μαρινάδα, αλλά στραγγίζουμε το μπούτι.
  3. Σε μία κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμεΤηγανίζω ελαφρά σε λίγο λίπος, λαχανικά ή κρέας, έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα ομοιόμορφα. τα κυδώνια μέχρι να ροδίσουνΨήνω σε δυνατό φούρνο ή σοτάρω σε λιπαρή ουσία ένα υλικό, μέχρι να πάρει χρώμα ροδοκόκκινο. ελαφρά. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα με μία τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε μέσα στη γάστρα.
  4. Στην ίδια κατσαρόλα, σοτάρουμε και το κρέας και από τις δύο πλευρές, μέχρι να πάρει χρώμα απ' όλες τις πλευρές.
  5. Βάζουμε το μπούτι στη γάστρα και προσθέτουμε την πιπεριά, τη ρίγανη, την κανέλα, το γαρίφαλο, αλάτι και πιπέρι. Περιχύνουμε με την μαρινάδα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για περίπου 2 ώρες και έπειτα ανοίγουμε τη γάστρα για να ροδίσει.
  6. Πριν το σερβίρισμα αφήνουμε λίγο το κρέας σκεπασμένο για 15 λεπτά περίπου να ανακτήσει τους ζωμούς του και μετά το σερβίρουμε σε πιατέλα.

Αυτό το ήξερες

Το χοιρινό κρέας είναι η σημαντικότερη πηγή βιταμίνης B1 ή θειαμίνης, που είναι απαραίτητη για την παραγωγή ενέργειας και την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Το κυδώνι είναι καρπός του δέντρου κυδωνιά, κατάγεται από την περιοχή του Καυκάσου και είναι συγγενικό με τη μηλιά και την αχλαδιά. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και τανίνη και ωμό χρησιμοποιείται ως...
Φρέσκα ή αποξηραμένα τα δαμάσκηνα είναι πολύ ευεργετικά για τον οργανισμό. Κατ’αρχήν τα δαμάσκηνα βοηθούν όσους ενδιαφέρονται να χάσουν ή να διατηρήσουν το βάρος τους καθώς είναι πλούσια σε φυτικές...

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 3278 Εμφανίσεις σήμερα: 1