Μαρμελάδα μανταρίνι

Στο πιάτο σου...

Σχετικά με τη συνταγή

Δυσκολία: Μέτρια
Σκεύος: Κατσαρόλα
Χρόνος ετοιμασίας: Περισσότερο από 90 λεπτά
Ποσότητα για: 3 - 4 βάζα των 250γρ.

Υλικά συνταγής

  • 1 ½ κιλό μανταρίνια
  • 800γρ. - 1 κιλό ζάχαρη
  • ½ λεμόνι (ο χυμός του)
  • 6 φλιτζ. νερό
  • 1 κ.σ. γκραν μαρνιέ (προαιρετικά)

Διαδικασία συνταγής

  1. Πλένουμε πολύ καλά τα μανταρίνια. Καθαρίζουμε από την φλούδα και στη συνέχεια καθαρίζουμε την φλούδα από το παχύ λευκό στρώμα. Ψιλοκόβουμε τις φλούδες σε λεπτές λωρίδες.
  2. Καθαρίζουμε τη σάρκα από τις χοντρές ίνες και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Δεν πετάμε τα κουκούτσια, τα βάζουμε σε τούλι και τα δένουμε καλά.
  3. Βάζουμε σε λεκάνη όλα τα μέρη του φρούτου(φλούδα,σάρκα, κουκούτσια) με το νερό, βάζουμε ένα πιάτο ανάποδα για να τα κρατάει βυθισμένα και τα αφήνουμε για μια νύχτα.Η διαδικασία αυτή γίνεται για να βγεί η πηκτίνη και να μαλακώσει ελαφρώς η φλούδα.
  4. Την επόμενη μέρα μεταφέρουμε σε κατσαρόλα το περιεχόμενο της λεκάνης. Σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση, τόσο όσο να μαλακώσουν οι φλούδες.
  5. Αφαιρούμε το τούλι με τα κουκούτσια και προσθέτουμε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη. Είναι καλύτερο να κλείσουμε το μάτι. Δεν θέλουμε να βράζει το μείγμα, ανακατεύουμε διαρκώς να διαλυθεί η ζάχαρη.
  6. Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη, σιγοβράζουμε ξεσκέπαστο το μείγμα μέχρι να δέσει η μαρμελάδα μας για περίπου 35-40 λεπτά.
  7. Μόλις δέσει προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το λικέρ, αν χρησιμοποιούμε. Ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε στην κατσαρόλα για μερικά λεπτά, ίσα ίσα να πάνε τα αρώματα παντού.
  8. Βάζουμε την μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα, σφραγίζουμε και γυρνάμε ανάποδα. Αφού κρυώσει τα αποθηκεύουμε σε σκιερό μέρος.
  9. Εναλλακτικά βάζουμε την μαρμελάδα ζεστή σε αποστειρωμένα βάζα, την αφήνουμε να κρυώσει και μετά σφραγίζουμε.

Αυτό το ήξερες;

Πώς αποστειρώνουμε τα βάζα;

Υπάρχουν δύο τρόποι για να αποστειρώσουμε τα βάζα μας:

1) Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει και τα βράζουμε για 20 λεπτά. Τα αφαιρούμε με μασιά ή γάντια και τα αφήνουμε  ανάποδα να στεγνώσουν. Με τον ίδιο τρόπο αποστείρωναν και οι μαμάδες μας τα μπιμπερό, όταν δεν υπήρχαν βραστήρες.

2) Πλένουμε πολύ καλά τα βάζα και τα βάζουμε στο φούρνο - στους 100 βαθμούς κελσίου, όπου τα αφήνουμε για 30 λεπτά. Τα βάζα μας πρέπει να είναι γυάλινα και καθαρά για να μην χαλάσει η μαρμελάδα μας. Τα πώματα πρέπει να είναι βιδωτά, γιατί αλλιώς θα πάρει αέρα το περιεχόμενο και θα χαλάσει.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του μανταρινιού.

Τα μανταρίνια ανήκουν στην οικογένεια των εσπεριδοειδών. Είναι ένα φρούτο πλούσιο σε κάλιο, φλαβονοειδή, βιταμίνη C, βιταμίνη Α και ειδικά σε κάποια καροτενοειδή, στα οποία οφείλεται και το έντονο πορτοκαλί τους χρώμα. Μετά από μελέτες έχει αποδειχθεί ότι το μανταρίνι, στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής και ζωής, βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου του ήπατος, του διαβήτη, των καρδιοπαθειών αλλά και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Επιπλέον, τα μανταρίνια είναι αποχρεμπτικά και ιδανικά για την αντιμετώπιση της πρωινής ναυτίας. Εξίσου πλούσιος και ευεργετικός με την σάρκα έχει αποδειχθεί και ο φλοιός των μανταρινιών, ο οποίος κάνει καλό στην πέψη και την κοιλιά αλλά χρειάζεται προσοχή γιατί μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες.

Βρες συνταγές της ίδιας κατηγορίας

Βρες συνταγές με τα ίδια συστατικά

Σχετικές συνταγές για να ετοιμάσεις...

Τίτλος συνταγής Λίστα υλικών συνταγής
Μαρμελάδα κουμ κουάτ Λεμόνι, Κουμ κουάτ, Άχνη - Ζάχαρη
Καρυδόπιτα Καρύδια, Φρυγανιά, Άχνη - Ζάχαρη, Γάλα, Αλεύρι, Μπέικιν πάουντερ, Αυγό, Βούτυρο, Γαρίφαλο, Κανέλα, Βανίλια, Πορτοκάλι, Μπράντι, Λεμόνι, Ξηροί καρποί (όλα τα είδη)
Σούπα φασολάδα άσπρη Φασόλια, Κρεμμύδι ξερό, Σέλινο, Καρότο, Μαϊντανός, Ελαιόλαδο - Λάδι, Λεμόνι, Ρίγανη, Άχνη - Ζάχαρη, Πιπέρι, Αλάτι
Γλυκό πορτοκάλι Πορτοκάλι, Άχνη - Ζάχαρη, Λεμόνι
Ντολμαδάκια γιαλαντζί Αμπελόφυλλο, Ρύζι, Κρεμμύδι ξερό, Κρεμμύδι φρέσκο, Ελαιόλαδο - Λάδι, Άνηθος, Δυόσμος, Λεμόνι, Άχνη - Ζάχαρη, Αλάτι, Πιπέρι
Γλυκό μανταρίνι (κλημεντίνες) Κλημεντίνες, Άχνη - Ζάχαρη, Λεμόνι, Γαρίφαλο
Μελιτζανάκι γλυκό Άχνη - Ζάχαρη, Αμύγδαλο, Γαρίφαλο, Κανέλα, Λεμόνι, Μελιτζανάκι, Ξηροί καρποί (όλα τα είδη)
Γλυκό κουταλιού φιρίκι Φιρίκια, Άχνη - Ζάχαρη, Βανίλια, Κανέλα, Αμύγδαλο, Λεμόνι, Αλάτι, Γαρίφαλο, Ξηροί καρποί (όλα τα είδη)
Γλυκό σταφύλι με τζίντζερ Σταφύλια, Τζίντζερ, Άχνη - Ζάχαρη, Λεμόνι, Αρμπαρόριζα
Παγωτό βανίλια Γάλα, Κρέμα γάλακτος, Αυγό, Άχνη - Ζάχαρη, Βανίλια, Λεμόνι