Κατιμέρια

Στο πιάτο σου...

Σχετικά με τη συνταγή

Δυσκολία: Μέτρια
Σκεύος: Τηγάνι
Χρόνος ετοιμασίας: Λιγότερο από 60 λεπτά
Ποσότητα για: 8 άτομα
Προέλευση: Δωδεκάνησα (Κως)

Υλικά συνταγής

για τη ζύμη

  • ½ κιλό αλεύρι
  • 4 αυγά
  • ⅓ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. βούτυρο φρέσκο λιωμένο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα ζάχαρη

για τη γέμιση

  • 1 κιλό ανθότυρος
  • 2 αυγά

για το σιρόπι

  • ½ κιλό ζάχαρη
  • 1 ½ ποτήρι νερό
  • 1 κ.γ. μέλι
  • ½ λεμόνι (ο χυμός του)
  • 1 κανέλα (ξύλο)

Διαδικασία συνταγής

  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Ζυμώνουμε το αλεύρι με τα αυγά, το αλάτι και τη ζάχαρη.
  2. Προσθέτουμε σιγά σιγά το βούτυρο και το λάδι. Αφήνουμε την ζύμη μας να ξεκουραστεί μέχρι να τρίψουμε τον ανθότυρο και να τον ανακατέψουμε με τα αυγά.
  3. Ανοίγουμε την ζύμη σε λεπτό φύλλο (με τον λεπτό πλάστη) και κόβουμε σε λωρίδες περίπου 7 εκατοστά. Βάζουμε κατά μήκος της λωρίδας μια κουταλιά γέμιση και τυλίγουμε σε ρολά όπως κάνουμε τα ντολμαδάκια.
  4. Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας όλα τα υλικά για το σιρόπι σε κατσαρόλα.
  5. Τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά. Στο τέλος, τα περιχύνουμε με το σιρόπι.

Αυτό το ήξερες;

Η διατροφική αξία του αυγού

Το αυγό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, λουτεϊνη, πηγή σεληνίου, ιωδίου, βιταμινών Β2, Β12 και D.

Προφυλάσσει τα μάτια από τον καταρράκτη.

Στην δίαιτα είναι ωφέλιμο γιατί προκαλεί κορεσμό και βραστό έχει μόνο 70-80 kcal.

Πληροφορίες για το(ν) ανθότυρο

Ο ανθότυρος είναι παραδοσιακό ελληνικό τυρί που παρασκευάζεται από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα. Υπάρχει ο φρέσκος και ο ξηρός ανθότυρος. Ο φρέσκος είναι μαλακό τυρί, με ελαφριά γεύση, ενώ ο ξηρός είναι σκληρό, αλμυρό τυρί, με πλούσιο άρωμα και συχνά καταναλώνεται ως τριμμένο τυρί.

Βρες συνταγές της ίδιας κατηγορίας

Tips - Μην ξεχνάτε ότι:

Αν καθυστερήσουμε να τηγανίσουμε τα κατιμέρια, η ζύμη θα αρχίσει να κολλάει.

Σχετικές συνταγές για να ετοιμάσεις...

Τίτλος συνταγής Λίστα υλικών συνταγής
Μυζηθροπιτάκια με μέλι Αλεύρι, Ρακή, Ελαιόλαδο - Λάδι, Λεμόνι, Μυζήθρα, Κανέλα, Άχνη - Ζάχαρη, Αυγό, Μέλι, Τυρί (όλα τα είδη)
Τσιριχτά Αλεύρι, Αλάτι, Άχνη - Ζάχαρη, Μπυρομαγιά, Ελαιόλαδο - Λάδι, Μέλι, Κανέλα
Μελομακάρονα Άχνη - Ζάχαρη, Ελαιόλαδο - Λάδι, Μαργαρίνη, Πορτοκάλι, Λεμόνι, Κονιάκ, Αλεύρι, Μπέικιν πάουντερ, Κανέλα, Γαρίφαλο, Σόδα μαγειρικής, Καρύδια, Μέλι, Ξηροί καρποί (όλα τα είδη)
Κρέπες με ροκφόρ και μανιτάρια Αλεύρι, Γάλα, Ελαιόλαδο - Λάδι, Αυγό, Αλάτι, Άχνη - Ζάχαρη, Βανίλια, Ροκφόρ, Κρασί λευκό, Κρεμμύδι φρέσκο, Κρέμα γάλακτος, Κεφαλοτύρι, Βούτυρο, Πιπέρι, Μανιτάρια λευκά, Μανιτάρια (όλα τα είδη), Τυρί (όλα τα είδη)
Μελομακάρονα από την Σμύρνη Ελαιόλαδο - Λάδι, Άχνη - Ζάχαρη, Μπύρα, Αλάτι, Κονιάκ, Γαρίφαλο, Κανέλα, Μοσχοκάρυδο, Σόδα μαγειρικής, Μπέικιν πάουντερ, Αλεύρι, Πορτοκάλι, Μέλι, Καρύδια, Ξηροί καρποί (όλα τα είδη)
Γαλακτομπούρεκο Φύλλο για πίτα, Βούτυρο, Κανέλα, Γάλα, Σιμιγδάλι, Αυγό, Βανίλια, Αλάτι, Άχνη - Ζάχαρη, Λεμόνι
Μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας Άχνη - Ζάχαρη, Ελαιόλαδο - Λάδι, Μαργαρίνη, Πορτοκάλι, Λεμόνι, Κονιάκ, Αλεύρι, Μπέικιν πάουντερ, Κανέλα, Γαρίφαλο, Σόδα μαγειρικής, Καρύδια, Μέλι, Κουβερτούρα, Ξηροί καρποί (όλα τα είδη)
Δάχτυλα Αλεύρι, Αλάτι, Ελαιόλαδο - Λάδι, Αμύγδαλο, Άχνη - Ζάχαρη, Κανέλα, Ροδόνερο, Λεμόνι, Ξηροί καρποί (όλα τα είδη)
Μουσακάς με μανιτάρια Μελιτζάνα, Μανιτάρια (όλα τα είδη), Μανιτάρια αγάρικα, Μανιτάρια πλευρώτους, Ελαιόλαδο - Λάδι, Σκόρδο, Τυρί (όλα τα είδη), Κεφαλοτύρι, Βούτυρο, Κιμάς, Κρεμμύδι ξερό, Ντομάτα - Ντοματίνια, Κανέλα, Άχνη - Ζάχαρη, Δάφνη, Αλάτι, Πιπέρι, Αλεύρι, Γάλα, Μοσχοκάρυδο, Αυγό
Μηλόπιτα με σοκολάτα Μήλο, Αυγό, Άχνη - Ζάχαρη, Ελαιόλαδο - Λάδι, Αλεύρι, Καρύδια, Μπέικιν πάουντερ, Σόδα μαγειρικής, Λεμόνι, Κανέλα, Γαρίφαλο, Κακάο, Μαργαρίνη, Πραλίνα φουντουκιού, Μπράντι, Ξηροί καρποί (όλα τα είδη)