Γλυκό μανταρίνι (κλημεντίνες)

Στο πιάτο σου...

Σχετικά με τη συνταγή

Δυσκολία: Μέτρια
Σκεύος: Κατσαρόλα
Χρόνος ετοιμασίας: Περισσότερο από 90 λεπτά
Ποσότητα για: 4-5 βάζα

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό κλημεντίνες (ώριμες κ σφιχτές)
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 3 ποτήρια νερό
  • 5 γαρύφαλλα
  • 1 λεμόνι (ο χυμός του)

Διαδικασία συνταγής

  1. Πλένουμε πολύ καλά τις κλημεντίνες και βγάζουμε το κοτσάνι εξωτερικά και με τη βοήθεια ενός μαχαιριού, την άσπρη ίνα που έχουν στο κέντρο.
  2. Μπλανσάρουμε τα μανταρίνια. Κάνουμε την διαδικασία 3 φορές, με καθαρό νερό κάθε φορά, ώστε να ξεπικρίσουν. Τα αφήνουμε σε πετσέτα να στραγγίξουν και να κρυώσουν για 4 ώρες περίπου. Τα πιέζουμε ελαφρώς να φύγει το νερό.
  3. Σε κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά (από την ώρα που θα πάρουν βράση). Προσθέτουμε τα μανταρίνια και τα γαρύφαλλα και αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να σταθούν μέχρι την επόμενη μέρα σκεπασμένα με πετσέτα (τουλάχιστον για 12 ώρες).
  5. Βγάζουμε τα μανταρίνια σε μια βαθιά λεκάνη και βράζουμε το σιρόπι μέχρι σχεδόν να δέσει, προσθέτουμε ξανά τα μανταρίνια και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα πέντε λεπτά από την ώρα που θα πάρουν βράση.
  6. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να σταθεί για 15 λεπτά. Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα τα μανταρίνια μας και καλύπτουμε με το σιρόπι. Σφραγίζουμε τα βάζα και τα γυρίζουμε ανάποδα (με το καπάκι στον πάγκο) μέχρι να κρυώσουν.
  7. Διατηρούμε σε δροσερό μέρος και μετά το άνοιγμα του βάζου στο ψυγείο.

Αυτό το ήξερες;

Πώς αποστειρώνουμε τα βάζα;

Υπάρχουν δύο τρόποι για να αποστειρώσουμε τα βάζα μας:

1) Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει και τα βράζουμε για 20 λεπτά. Τα αφαιρούμε με μασιά ή γάντια και τα αφήνουμε  ανάποδα να στεγνώσουν. Με τον ίδιο τρόπο αποστείρωναν και οι μαμάδες μας τα μπιμπερό, όταν δεν υπήρχαν βραστήρες.

2) Πλένουμε πολύ καλά τα βάζα και τα βάζουμε στο φούρνο - στους 100 βαθμούς κελσίου, όπου τα αφήνουμε για 30 λεπτά. Τα βάζα μας πρέπει να είναι γυάλινα και καθαρά για να μην χαλάσει η μαρμελάδα μας. Τα πώματα πρέπει να είναι βιδωτά, γιατί αλλιώς θα πάρει αέρα το περιεχόμενο και θα χαλάσει.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του μανταρινιού.

Τα μανταρίνια ανήκουν στην οικογένεια των εσπεριδοειδών. Είναι ένα φρούτο πλούσιο σε κάλιο, φλαβονοειδή, βιταμίνη C, βιταμίνη Α και ειδικά σε κάποια καροτενοειδή, στα οποία οφείλεται και το έντονο πορτοκαλί τους χρώμα. Μετά από μελέτες έχει αποδειχθεί ότι το μανταρίνι, στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής και ζωής, βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου του ήπατος, του διαβήτη, των καρδιοπαθειών αλλά και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Επιπλέον, τα μανταρίνια είναι αποχρεμπτικά και ιδανικά για την αντιμετώπιση της πρωινής ναυτίας. Εξίσου πλούσιος και ευεργετικός με την σάρκα έχει αποδειχθεί και ο φλοιός των μανταρινιών, ο οποίος κάνει καλό στην πέψη και την κοιλιά αλλά χρειάζεται προσοχή γιατί μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες.

Βρες συνταγές της ίδιας κατηγορίας

Tips - Μην ξεχνάτε ότι:

Η καλύτερη περίοδος για να φτιάξετε γλυκό μανταρίνι είναι ο Δεκέμβρης και ο Ιανουάριος που είναι τα μανταρίνια στην καλύτερη εποχή τους.

Βρες συνταγές με τα ίδια συστατικά

Σχετικές συνταγές για να ετοιμάσεις...

Τίτλος συνταγής Λίστα υλικών συνταγής
Γλυκό κουταλιού φιρίκι Φιρίκια, Άχνη - Ζάχαρη, Βανίλια, Κανέλα, Αμύγδαλο, Λεμόνι, Αλάτι, Γαρίφαλο, Ξηροί καρποί (όλα τα είδη)
Μελιτζανάκι γλυκό Άχνη - Ζάχαρη, Αμύγδαλο, Γαρίφαλο, Κανέλα, Λεμόνι, Μελιτζανάκι, Ξηροί καρποί (όλα τα είδη)
Γλυκό σταφύλι με τζίντζερ Σταφύλια, Τζίντζερ, Άχνη - Ζάχαρη, Λεμόνι, Αρμπαρόριζα
Γλυκό κεράσι Κεράσια, Άχνη - Ζάχαρη, Λεμόνι
Καρυδόπιτα Καρύδια, Φρυγανιά, Άχνη - Ζάχαρη, Γάλα, Αλεύρι, Μπέικιν πάουντερ, Αυγό, Βούτυρο, Γαρίφαλο, Κανέλα, Βανίλια, Πορτοκάλι, Μπράντι, Λεμόνι, Ξηροί καρποί (όλα τα είδη)
Γλυκό βύσσινο Βύσσινα, Άχνη - Ζάχαρη
Μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας Άχνη - Ζάχαρη, Ελαιόλαδο - Λάδι, Μαργαρίνη, Πορτοκάλι, Λεμόνι, Κονιάκ, Αλεύρι, Μπέικιν πάουντερ, Κανέλα, Γαρίφαλο, Σόδα μαγειρικής, Καρύδια, Μέλι, Κουβερτούρα, Ξηροί καρποί (όλα τα είδη)
Γλυκό πορτοκάλι Πορτοκάλι, Άχνη - Ζάχαρη, Λεμόνι
Γλυκό κυδώνι Κυδώνι, Άχνη - Ζάχαρη, Αρμπαρόριζα, Λεμόνι, Αμύγδαλο, Ξηροί καρποί (όλα τα είδη)
Ροξάκια Ελαιόλαδο - Λάδι, Αυγό, Γάλα, Μαγιά, Αλεύρι, Γαρίφαλο, Πορτοκάλι, Κακάο, Άχνη - Ζάχαρη, Λεμόνι