Μελιτζανάκι γλυκό

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό μελιτζανάκια
  • 800γρ. ζάχαρη
  • 35-40 (όσα και τα μελιτζανάκια) αμύδαλα λευκά
  • 35-40 (όσα και τα μελιτζανάκια) γαρύφαλλο καρφί
  • 2 ξύλα κανέλας
  • 3 λεμόνια (ο χυμός τους)
  • 1 λεμόνι (η φλούδα του)
  • 2 φλιτζ. νερό

Διαδικασία συνταγής

  1. Καθαρίζουμε τα μελιτζανάκια να μείνει μόνο η σάρκα, τα κόβουμε ελαφρώς κατά μήκος και τα βυθίζουμε σε λεκάνη με νερό και το χυμό των 2 ½ λεμονιών.
  2. Σκεπάζουμε τα μελιτζανάκια με ένα πιάτο ώστε να μένουν βυθισμένα στο νερό της λεκάνης. Τα αφήνουμε για 1 βράδυ.
  3. Την επόμενη μέρα, στραγγίζουμε τα μελιτζανάκια σφίγγοντας τα ελαφρά να φύγουν τα πολλά υγρά και τα σκουπίζουμε με καθαρή πετσέτα. Μπίγουμε σε κάθε μελιτζανάκι γαρύφαλλο και στην σχισμή ένα αμύγδαλο.
  4. Σε κατσαρόλα βάζουμε τα μελιτζανάκια, το νερό, τη ζάχαρη, τη φλούδα λεμονιού, την κανέλα και τα βράζουμε για περίπου 5 λεπτά. Αποσύρουμε από την φωτιά και τα αφήνουμε στην κατσαρόλα αφού πρώτα αποσύρουμε την φλούδα λεμονιού.
  5. Την επόμενη μέρα τα ξαναβράζουμε για περίπου 10 λεπτά ακόμη (μέχρι να δέσει το σιρόπι μας). Προς το τέλος προσθέτουμε το χυμό ½ λεμονιού και αποσύρουμε από την φωτιά.
  6. Βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα, αφήνουμε να κρυώσουν και έπειτα σφραγίζουμε τα βάζα.

Tips - Μην ξεχνάτε ότι:

Το σιρόπι δεν πρέπει να είναι ούτε αραιό ούτε πολύ δεμένο. Αν είναι αραιό, βράζουμε για περισσότερη ώρα. Αν είναι πολύ πηχτό, ξαναβράζουμε προσθέτοντας λίγο νεράκι.

Σχετικά με τη συνταγή

Δυσκολία: Μέτρια
Σκεύος: Κατσαρόλα
Χρόνος ετοιμασίας: Περισσότερο από 90 λεπτά
Ποσότητα για: 4 βάζα

Δες επίσης...

Γλυκό κουταλιού φιρίκι

Κατηγορία: Γλυκά, Γλυκά του κουταλιού
Δυσκολία: Μέτρια
Χρόνος ετοιμασίας: Περισσότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής για το γλυκό 25 μήλα φιρίκια 1 κιλό ζάχαρη 5 φλιτζ. νερό 2 βανίλιες 1 ξύλο κανέλας 6...

Γλυκό μανταρίνι (κλημεντίνες)

Κατηγορία: Γλυκά, Γλυκά του κουταλιού
Δυσκολία: Μέτρια
Χρόνος ετοιμασίας: Περισσότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής 1 κιλό κλημεντίνες (ώριμες κ σφιχτές) 1 κιλό ζάχαρη 3 ποτήρια νερό 5 γαρύφαλλα 1 λεμόνι (ο χυμός...

Καρυδόπιτα

Κατηγορία: Γλυκά, Ταψιού - Σιροπιαστά
Δυσκολία: Μέτρια
Χρόνος ετοιμασίας: Περισσότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής 4 φλιτζ. [qtip:καρυδόψιχα|Τα καρύδια αφού αφαιρεθεί το σκληρό εξωτερικό τους τσόφλι.] 1 ½ φλιτζ. φρυγανιά τριμμένη...

Μπακλαβάς με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς

Κατηγορία: Νηστίσιμες, Γλυκά, Ταψιού - Σιροπιαστά
Δυσκολία: Εύκολη
Χρόνος ετοιμασίας: Περισσότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής για το μπακλαβά 500γρ. φύλλα κρούστας 1 φλιτζ. χουρμάδες ψιλοκομμένοι 1 φλιτζ. δαμάσκηνα ψιλοκομμένα...

Κέικ με περγαμόντο και γλυκό κιτρόμηλο

Κατηγορία: Γλυκά, Κέικ
Δυσκολία: Δύσκολη
Χρόνος ετοιμασίας: Περισσότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής για το κέικ 1 ποτήρι μαργαρίνη λιωμένη 1 ποτήρι ζάχαρη μαύρη 5 αυγά 2½ ποτήρια αλεύρι ¼...

Δάχτυλα

Κατηγορία: Νηστίσιμες, Πίτες και Ζύμες, Πίτες, Γλυκά, Ταψιού - Σιροπιαστά
Δυσκολία: Μέτρια
Χρόνος ετοιμασίας: Λιγότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής για τη ζύμη 1 ½ ποτήρι αλεύρι μαλακό ½ κ.γ. αλάτι ¼ ποτήρι ελαιόλαδο ⅓ ποτήρι νερό χλιαρό για...