Γλυκό κουταλιού φιρίκι

short url (for easy share)

No votes yet

 

Υλικά συνταγής

για το γλυκό

  • 25 μήλα φιρίκια
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 5 φλιτζ. νερό
  • 2 βανίλιες
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 6 γαρύφαλλα
  • 50 άσπρα αμύγδαλα

για το διάλυμα

  • ½ φλιτζ. λεμόνι (ο χυμός του)
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 6 φλιτζ. νερό
cooklila
Ποσότητα: 25 μερίδες

Διαδικασία συνταγής

  1. Φτιάχνουμε το διάλυμα, ανακατεύοντας τα υλικά όλα μαζί σε ένα λεκανάκι.
  2. Καθαρίζουμε τα φιρίκια από τη φλούδα και με εργαλείο τα σποράκια στο κέντρο.
  3. Με οδοντογλυφίδα κάνουμε μερικές τρυπίτσες εξωτερικά. Τα ρίχνουμε μέσα στο διάλυμα.
  4. Όταν τελειώσουμε το καθάρισμα και έχουμε βάλει όλα τα φρούτα μέσα στο διάλυμα, τα καλύπτουμε με ένα πιάτο ανάποδα ή κάτι άλλο βαρύ ώστε να μην είναι κανένα έξω από το νερό. Τα αφήνουμε για 20 λεπτά.
  5. Σε κατσαρόλα, βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να ζεσταθούν και να λιώσει η ζάχαρη (όχι να βράσουν). Ξεπλένουμε τα φιρίκια και τα βάζουμε μέσα στο νερό με τη ζάχαρη. Μόλις πάρουν να βράζουνΜαγείρεμα σε υγρό που βρίσκεται πάνω από 100οC. χαμηλώνουμε την θερμοκρασία σε μέτρια και σιγοβράζουμεΒράσιμο σχεδόν στο σημείο του βρασμού, έτσι ώστε να τρεμουλιάζει σταθερά το υγρό έχουμε στην κατσαρόλα. για περίπου 50 λεπτά με 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν τα φιρίκια. Αποσύρουμε από την φωτιά.
  6. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τα φιρίκια στο σιρόπι για 24 ώρες.
  7. Την επόμενη μέρα, προσθέτουμε στην κατσαρόλα το γαρύφαλλο, την κανέλα και την βανίλια και βάζουμε το γλυκό μας να ξαναβράσει για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να δέσειΚάνω εναν ζωμό, σάλτσα, σούπα πιο πηχτό, είτε προσθέτοντας αλεύρι ή κορνφλάουρ διαλυμένο σε νερό είτε προσθέτοντας αυγά, κρέμα γάλακτος ή βούτυρο. το σιρόπι.
  8. Αποστειρώνουμε τα βάζα μας. Λίγο πριν αφαιρέσουμε από τη φωτιά το γλυκό προσθέτουμε τα αμύγδαλα. Βάζουμε ζεστό το γλυκό σε ζεστά βάζα, τα σφραγίζουμε και τα γυρνάμε ανάποδα με το καπάκι προς τα κάτω. Τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
  9. Φυλάσουμε το γλυκό μας σε σκιερό και δροσερό μέρος.

Αυτό το ήξερες

Υπάρχουν δύο τρόποι για να αποστειρώσουμε τα βάζα μας: 1) Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει και τα βράζουμε για 20 λεπτά. Τα αφαιρούμε με μασιά ή γάντια και τα αφήνουμε  ανάποδα να...
Για να καταλάβουμε αν έδεσε το σιρόπι μας για ένα γλυκό του κουταλιού παίρνουμε μια κουταλιά και την αδειάζουμε σε πιατάκι. Αν το σιρόπι χύνεται σαν νερό δεν είναι έτοιμο. Όταν θα κυλάει...

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 4116 Εμφανίσεις σήμερα: 0