Τσιπουροκατάσταση μόνο αν δε δουλεύεις την επόμενη μέρα

Αυτή το τσιμπούσι που σου προτείνουμε είναι κουραστικό. Θα κουραστείς να μαζέψεις όλα τα υλικά, θα κουραστείς να τα μαγειρέψεις, θα κουραστείς να τα φας γιατί είναι πολλά αλλά πεντανόστιμα και τέλος θα κουραστείς να καθαρίσεις. Την επόμενη μέρα λοιπόν πρέπει να μη δουλεύεις.

Μια ακόμα προϋπόθεση είναι ότι ένας ψήνει στη σχάρα κι ένας κάνει τα ορεκτικά και τις σαλάτες!

 

Από σαλάτες και ορεκτικά προτείνουμε:

Μεζές ούζου (για να το σερβίρεις στον ψήστη και την παρέα του έτσι μέχρι να βγούν τα πρώτα κρέατα)

Ντοματοσαλάτα με μυρωδικά και βαλσάμικο

Πράσινη σαλάτα με σως μελιού

Λαχανικά με σος βαλσάμικου

Φέτα σαγανάκι με παπαρουνόσπορο

Κεφαλοτύρι τηγανητό

Πατατοσαλάτα με μαγιονέζα και μουστάρδα

 

Για κυρίως:

Μπιφτέκια μερακλίδικα στη σχάρα

Λουκάνικα Τζουμαγιάς στη σχάρα

Πανσέτες μαριναρισμένες στη σχάρα

Ολόκληρο κοτόπουλο στη σχάρα

 

Τέλος για επιδόρπιο:

Παγωτό μαστίχα με βάση κανταΐφι

 

Καλά να περάσετε και καλή όρεξη!

Συνοπτικά οι συνταγές

Υλικά συνταγής

για τη σαλάτα

  • 5-6 φύλλα μαρούλι μεγάλα ή 6-7 φύλλα σγουρή σαλάτα
  • ½ φλιτζ. ρόκα
  • 1 αγγούρι κομμένο σε ροδέλες
  • ½ φλιτζ. μαϊντανός
  • 2 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 3 κ.σ. βινεγκρέτ μελιού
  • αλάτι

για τη βινεγκρέτ μελιού

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 1 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • 1 πρέζα πιπέρι

Διαδικασία συνταγής

για τη σως

  1. Αναμειγνύουμε δυνατά όλα τα υλικά μαζί, ώστε να γίνει πηχτή η σως μας.

για τη σαλάτα

  1. Πλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά μας.
  2. Ανακατεύουμε σε μπολ όλα τα υλικά μας.
  3. Περιχύνουμε με τη σως μας και ανακατεύουμε.
  4. Σερβίρουμε.

Δες ολόκληρη τη συνταγή εδώ...

Υλικά συνταγής

  • 200γρ. κεφαλοτύρι
  • αλεύρι για το πανάρισμα
  • ελαιόλαδο για το τηγάνι

Διαδικασία συνταγής

  1. Κόβουμε το κεφαλοτύρι σε χοντρές φέτες. Το αλευρώνουμε, το τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι και το τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο που πρώτα έχουμε αφήσει να ζεσταθεί καλά στο τηγάνι.
  2. Όταν το προσθέσουμε στο τηγάνι χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια. Τηγανίζουμε για 2 λεπτά περίπου γιατί αλλιώς θα αρχίσει να λιώνει.
  3. Στο σερβίρισμα περιχύνουμε προαιρετικά με λεμόνι. Τέλειος μεζές για κάθε τραπέζι.

Δες ολόκληρη τη συνταγή εδώ...

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό κιμάς ανάμεικτος (500γρ. κιμάς μοσχαρίσιος και 500γρ. κιμάς χοιρινός)
  • 1 αυγό
  • 1 κρεμμύδι, μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 2 μεγάλες φέτες μπαγιάτικο ψωμί, μουλιασμένες σε νερό και κρασί και στραγγισμένες
  • ½ ποτήρι κρασιού κρασί κόκκινο
  • ½ φλιτζ. δυόσμος φρέσκος ή 1 κ.σ. δυόσμος ξερός
  • ½ φλιτζ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ελαιόλαδο για επάληψη
  • χυμός λεμόνι
  • 1 κοφτό κ.σ. αλάτι
  • 1 κοφτό κ.γ. πιπέρι

Διαδικασία συνταγής

  1. Σε μπολ βάζουμε τον κιμά μας και όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί.
  2. Ζυμώνουμε καλά για αρκετά λεπτά, ώστε το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο και να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί.
  3. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί στο ψυγείο, για τουλάχιστον 1 ώρα.
  4. Πλάθουμε με βρεγμένα χέρια, ισόπαχα, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να δώσουμε στα μπιφτέκια μας. Έτσι θα ψηθούν ομοιόμορφα.
  5. Ψήνουμε σε σχάρα, σε μέτρια φωτιά, αφού πρώτα επαλήψουμε τα μπιφτέκια μας με ελαιόλαδο. Ενδιάμεσα του ψησίματος επαλήφουμε τα μπιφτέκια μας με χυμό λεμονιού.
  6. Εναλλακτικά, μπορούμε να ψήσουμε τα μπιφτέκια στη σχάρα του φούρνου μας. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 °C. Λαδώνουμε καλά τη σχάρα μας και τοποθετούμε τα μπιφτέκια πάνω στη σχάρα. Κάτω από τη σχάρα τοποθετούμε ταψάκι με νερό ώστε να τρέχουν μέσα τα ζουμιά από τα μπιφτέκια. Ψήνουμε στους 180 °C.
  7. Μπιφτέκια μεσαίου μεγέθους χρειάζονται περίπου 7 λεπτά ψησίματος.
  8. Σερβίρουμε τα μπιφτέκια μας ζεστά.

Δες ολόκληρη τη συνταγή εδώ...

Υλικά συνταγής

  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο ανοιγμένο στη μέση
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.σ. κοφτή πάπρικα καπνιστή
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 3 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο ή κρέμα βαλσαμικού
  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία συνταγής

  1. Πλένουμε καλά τα κοτόπουλα και αφού στραγγίσουν, τα ανοίγουμε στην μέση και τα πιέζουμε να για να απλώσουν καλά. Καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι και από τις δύο πλευρές, και μαρινάρουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Τα αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
  2. Λίγο πριν ανάψουμε την φωτιά στην ψησταριά, βγάζουμε από το ψυγείο το κοτόπουλο για να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
  3. Τα κοτόπουλα θέλουν αργό ψήσιμο άρα και χαμηλή ένταση φωτιάς. Τοποθετούμε το κοτόπουλα στην σχάρα της ψησταριάς, πρώτα με την κοιλιά προς τα κάτω. Χρειάζεται πολλές φορές γύρισμα, για να έχουμε σωστό ψήσιμο και να μην καεί. Το γυρίζουμε ενδιάμεσα αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Αν θέλουμε την πέτσα ξεροψημένη το αφήνουμε από την εξωτερική πλευρά παραπάνω ώρα. Θα χρειαστεί 30 με 40 λεπτά ψήσιμο.

Δες ολόκληρη τη συνταγή εδώ...

Υλικά συνταγής

  • 2 σειρές λουκάνικα Τζουμαγιάς
  • 2 λεμόνια

Διαδικασία συνταγής

  1. Κόβουμε τα λουκάνικα σε κομμάτια μήκους περίπου 15 εκατοστών. Τα αφήνουμε τουλάχιστον για 1 ώρα εκτός ψυγείου για να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Τρυπάμε ελαφρά κάθε λουκάνικο για να μην «σκάσει» στο ψήσιμο.
  2. Ψήνουμε στα κάρβουνα μέχρι να πάρουν ωραίο ροδαλό χρώμα απ' όλες τις πλευρές. Σερβίρουμε με λεμόνι.

Δες ολόκληρη τη συνταγή εδώ...

Υλικά συνταγής

8 πανσέτες χοιρινές

για τη μαρινάδα

  • 4-5 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 ξερό κρεμμύδι λιωμένο
  • ½ πράσο λιωμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • θυμάρι
  • πιπέρι
  • αλάτι

Διαδικασία συνταγής

  1. Πλένουμε τις πανσέτες και τις στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.
  2. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά για την μαρινάδα και τρίβουμε με αυτή τις πανσέτες. Τις τυλίγουμε σε λαδόκολα και τις αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
  3. Βγάζουμε από το ψυγείο μία ώρα πριν τις βάλουμε στα κάρβουνα. Ψήνουμε στα κάρβουνα. Ο χρόνος είναι ανάλογος του μεγέθους του κρέατος και του πόσο δυνατή είναι η φωτιά. Η φωτιά δεν θέλουμε να είναι πάρα πολύ δυνατή.
  4. Σερβίρουμε με φρεσκοκομμένα λεμόνια προαιρετικά.

Δες ολόκληρη τη συνταγή εδώ...

Υλικά συνταγής

  • 200γρ. κολοκυθάκια
  • 200γρ. μελιτζάνες
  • 200γρ. μανιτάρια πλευρώτους
  • 1 ντομάτα σε φέτες
  • 2 πιπεριές κίτρινες
  • 2 πιπεριές πράσινες
  • 2 πιπεριές κόκκινες
  • εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο 
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Διαδικασία συνταγής

  1. Κόβουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια σε ροδέλες και τις πιπεριές σε κομμάτια.
  2. Μαρινάρουμε τα λαχανικά σε ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και ρίγανη. Ψήνουμε σε σχάρα τα λαχανικά ή σχαροτήγανο μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Ετοιμάζουμε σε κατσαρολάκι τη σος. Βάζουμε το βαλσάμικο και το μέλι σε μέτρια θερμοκρασία και το γλασάρουμε μέχρι να βγάλει σε όλη του την επιφάνεια χοντρές φουσκάλες.
  4. Βάζουμε σε πιάτο και περιχύνουμε με τη σος. Προαιρετικά, μπορούμε να συνοδεύσουμε και με γιαούρτι.

Δες ολόκληρη τη συνταγή εδώ...

Υλικά συνταγής

Διαδικασία συνταγής

  1. Ετοιμάζουμε τη ντοματοσαλάτα και το dressing σκόρδου. Βάζουμε σε πιατέλα τη ντοματοσαλάτα. Δίπλα προσθέτουμε την πράσινη σαλάτα και περιχύνουμε με το dressing.
  2. Προσθέτουμε στο πιάτο τις ελιές, το αγγούρι και τα τυριά. Σερβίρουμε με παγωμένο ούζο ή τσίπουρο και αν θέλουμε μεγαλύτερη ποικιλία ετοιμάζουμε αυγά γεμιστά, πατατοκροκέτες ή γαύρο στο λάδι.

Δες ολόκληρη τη συνταγή εδώ...

Υλικά συνταγής

για το παγωτό

  • 100ml φυτική σαντιγί
  • 70γρ. ζαχαρούχο γάλα
  • 250γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2% λιπαρά
  • 4 κουταλιές σούπας από λικέρ μαστίχα
  • 1 κουταλάκι κοφτό κοπανισμένη μαστίχα

για τη βάση

  • 120γρ. κανταΐφι
  • 50γρ. βούτυρο
  • 30γρ. αμύγδαλα κοπανισμένα η ψιλοκομμένα

για το σιρόπι

  • ½ φλιτζάνι νερό
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 2 κουταλιές λεμόνι

για τη διακόσμηση

  • 20γρ. αμύγδαλα κοπανισμένα ή ψιλοκομμένα
  • γλυκό του κουταλιού βύσσινο

Διαδικασία συνταγής

  1. Ετοιμάζουμε πρώτα το παγωτό. Χτυπάμε στο μίξερ την σαντιγί μέχρι να φουσκώσει και μετά προσθέτουμε, σταδιακά, ένα-ένα τα υπόλοιπα υλικά, καθώς το μίξερ συνεχίζει να χτυπάει. Μόλις τα υλικά ενοποιηθούν, βάζουμε το μείγμα στην κατάψυξη.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς και ετοιμάζουμε το κανταΐφι. Ντύνουμε το αποσπώμενο ταψάκι διαμέτρου 16εκ. με χαρτί φούρνου (και τα πλαϊνά). Τοποθετούμε μέσα το μισό κανταΐφι ενώ το έχουμε ήδη ξεμπερδέψει και κόψει σε μικρότερο μήκος. Το καταβρέχουμε με το λιωμένο βούτυρο. Μετά βάζουμε τα αμύγδαλα και τα σκεπάζουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι. Τέλος, περιχύνουμε το κανταΐφι με το υπόλοιπο βούτυρο λιωμένο. Βάζουμε το ταψάκι στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα το κανταΐφι.
  3. Έπειτα, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε κατσαρόλα, βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη κανέλα. Το αφήνουμε να βράσει περίπου 10 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να σιροπιάζει. Τέλος, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το αφήνουμε να κρυώσει. Βγάζουμε το κανταΐφι από το φούρνο και το περιχύνουμε με το σιρόπι, λίγο-λίγο, ώστε να πάει παντού και να έχει το χρόνο να το απορροφήσει σταδιακά. Περιμένουμε να κρυώσει καλά το ταψάκι και το σιροπιασμένο κανταΐφι για να βάλουμε από πάνω το παγωτό. Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα αμύγδαλα και βάζουμε το γλυκό στην κατάψυξη μερικές ώρες να παγώσει καλά. Πριν το σερβίρισμα, βγάζουμε το γλυκό από την κατάψυξη και αφαιρούμε το ταψάκι και το χαρτί φούρνου. Τέλος, το διακοσμούμε με γλυκό βύσσινο. Καλύτερα να μείνει 15 λεπτά εκτός κατάψυξης πριν το σερβίρισμα, ώστε να μην είναι πολύ παγωμένο.

Δες ολόκληρη τη συνταγή εδώ...

Υλικά συνταγής

  • 4 φέτες τυρί φέτα (περίπου 2 εκ. πάχος)
  • 1 φλιτζ. αλεύρι
  • 1 φλιτζ. φρυγανιά
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • 2 κ.σ. παπαρουνόσπορο
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Διαδικασία συνταγής

  1. Στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας τη φέτα και την πανάρουμε με αλεύρι. Την βουτάμε στο αυγό και έπειτα στο μείγμα με τη φρυγανιά και τον παπαρουνόσπορο.
  2. Τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσει από κάθε πλευρά η φέτα. Βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί για να κρατήσει τα πολλά λάδια και σερβίρουμε.
  3. Προαιρετικά μπορούμε να στύψουμε κι ένα λεμόνι από πάνω.

Δες ολόκληρη τη συνταγή εδώ...

Υλικά συνταγής

  • 1 ½ κιλό πατάτες
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζ. μαγιονέζα
  • 4 κ.σ. μουστάρδα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι (ο χυμός του)
  • 1 κ.σ. κόλιανδρο σκόνη
  • 1 ζωμό λαχανικών
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία συνταγής

  1. Βάζουμε τις πατάτες να βράσουν με τον ζωμό λαχανικών και τον κόλιανδρο,  για περίπου 40 λεπτά. Τις στραγγίζουμε, τις ξεφλουδίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Όταν κρυώσουν τις κόβουμε σε ζάρια.
  2. Σε σαλατιέρα ανακατεύουμε την μαγιονέζα με την μουστάρδα, το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι (φρέσκο και ξερό) και το αγγουράκι τουρσί και ανακατεύουμε. Καρυκεύουμε με πιπέρι, αλάτι και προσθέτουμε τις πατάτες. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  3. Σερβίρουμε την πατατοσαλάτα κρύα.

Δες ολόκληρη τη συνταγή εδώ...

Υλικά συνταγής

  • 3 ντομάτες
  • ½ φλιτζ. μαϊντανός ψιλοκομμένα φύλλα
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • βινεγκρέτ μελιού
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 πρέζα πάπρικα καυτερή

Διαδικασία συνταγής

  1. Κόβουμε τις ντομάτες σε μικρά ζάρια και προσθέτουμε τα μυρωδικά. Καρυκεύουμε με αλάτι, πιπέρι και πάπρικα και περιχύνουμε με βινεγκρέτ μελιού.
  2. Ανακατεύουμε πολύ καλά και σερβίρουμε σε μπολ. Είναι ιδανικό συνοδευτικό για κρέατα, ψάρια ή για μια πιατέλα τυριών.

Δες ολόκληρη τη συνταγή εδώ...

Περισσότερα μενού της κατηγορίας

Τσι τσι με τσίπουρο
Κατηγορία: Τσιπουροκαταστάσεις και άλλα...

Μενού

  • Μελιτζάνες στο ταψί
  • Καυτερή πιπεριά ψητή
  • Αντίδια βραστά με φέτα και ντομάτα
  • Μπαρλίβα
  • Φέτα στο πήλινο
  • Πανδαισία με βινεγκρέτ πορτοκαλιού
  • Πατάτες φούρνου με τη φλούδα
  • Τηγανιά με τσίπουρο
  • Πανσέτες χοιρινές στο φούρνο
  • Φιλετάκια κοτόπουλου με μανιτάρια και μπέικον
  • Χωριάτικα λουκάνικα τηγανητά
  • Κομπόστα ροδάκινο
Σαββατόβραδο με τσιπουράκι και φίλους
Κατηγορία: Τσιπουροκαταστάσεις και άλλα...

Μενού

  • Φάβα
  • Πατατοκροκέτες
  • Κολοκυθάκια τηγανιτά
  • Τηγανητές μελιτζάνες
  • Ντιπ γιαουρτιού
  • Πιπερονάτη
  • Χτυπητή Μακεδονίας
  • Τηγανιά Θεσσαλονίκης
  • Κεφτεδάκια τηγανιτά
  • Τρουφάκια