Τυρόπιτα με εύκολο σπιτικό φύλλο

Τυρόπιτα με εύκολο σπιτικό φύλλο

please share me:)

Βαθμολογία

Μέσος όρος: 5 (4 ψήφοι)

Υλικά συνταγής

για το φύλλο

  • 500γρ. αλεύρι περίπου
  • λίγο αλάτι
  • 1κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1κ.σ. ξύδι
  • νισεστές όσο χρειαστεί
  • νερό όσο πάρει να γίνει η ζύμη ούτε πολλή μαλακή ούτε σκληρή
  • 100γρ. περίπου μαργαρίνη σχεδόν λιωμένη

για τη γέμιση

  • 500γρ. λευκό τυρί ή φέτα απαλής και ήπιας γεύσης
  • 1-2 αυγά
  • πιπέρι
  • 1 κ.σ. ρίγανη (ή άλλο μυρωδικό ή μπαχαρικό της αρεσκείας σας)

Διαδικασία συνταγής

  1. Σε μια μπασίνα βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια τρύπα στο κέντρο και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το νισεστέ και τη μαργαρίνη. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό και ζυμώνουμε. Η ζύμη μας θέλουμε να γίνει εύπλαστη, αλλά όχι πολύ μαλακή.
  2. Ζυμώνουμε καλά. Μόλις είναι έτοιμο το ζυμάρι μας βάζουμε λίγο νισεστέ από πάνω και αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να ξεκουραστεί 45 λεπτά με 1 ώρα. Στη συνέχεια πιάνουμε τη ζύμη, τη ζυμώνουμε ελαφρώς και την κόβουμε σε δύο μπάλες.
  3. Έπειτα ανοίγουμε την μία μπάλα σε φύλλο απλώνοντας νισεστέ στην επιφάνεια εργασίας και πάνω στο ζυμάρι. Αφού ανοίξουμε το φύλλο, κόβουμε με μαχαίρι προσεκτικά ένα κομμάτι στο μέγεθος ενός πιάτου του κυρίως. Αλείφουμε το υπόλοιπο φύλλο με μαργαρίνη και χωρίζουμε σε κομμάτια που θα έχουν περίπου μέγεθος 10x15 εκατοστά. Βάζουμε σε πιάτο τα βουτυρωμένα κομμάτια, το ένα κομμάτι πάνω στο άλλο και καλύπτουμε με το φύλλο που δεν βουτυρώσαμε. Προσέχουμε να τυλίξουμε τα φύλλα και από κάτω. Βάζουμε το πακέτο με τα φύλλα στο ψυγείο.
  4. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με το δεύτερο κομμάτι της ζύμης. Μόλις τελειώσουμε και με το δεύτερο κομμάτι, βάζουμε το δεύτερο πακέτο φύλλα που φτιάξαμε στο ψυγείο και βγάζουμε τα προηγούμενα από το ψυγείο. Παίρνουμε το πακέτο φύλλα και το ανοίγουμε σε ένα μεγάλο φύλλο. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και βάζουμε το φύλλο. Προαιρετικά, λαδώνουμε λίγο το φύλλο από πάνω.
  5. Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Τρίβουμε το λευκό τυρί. Σπάμε το αυγό και το χτυπάμε ελαφρά με πιρούνι. Προσθέτουμε το αυγό, το πιπέρι και την ρίγανη (αν χρησιμοποιούμε) στο τυρί και ανακατεύουμε. Απλώνουμε την γέμιση στο φύλλο.
  6. Βγάζουμε από το ψυγείο το δεύτερο πακέτο φύλλα και το ανοίγουμε και αυτό σε ένα φύλλο. Καλύπτουμε τη γέμιση και τυλίγουμε περιμετρικά τα δύο φύλλα ώστε να κλείσουμε την πίτα. Βουτυρώνουμε από πάνω και κόβουμε σε κομμάτια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει. Όταν ροδίσει ελέγχουμε από κάτω την πίτα και αν θέλει κι άλλο ψήσιμο την ακουμπάμε κάτω κάτω στον φούρνο.
  7. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγουμε 2 φύλλα, 2 φορές όμως κατά το ψήσιμο χωρίζονται τα φύλλα που βουτυρώσαμε και βάλαμε το ένα πάνω στο άλλο κι έτσι έχουμε πολύ τραγανό αποτέλεσμα και πολλά φύλλα χωρίς να χρειαστεί να τα ανοίξουμε ένα-ένα.

Το βίντεο της συνταγής

Αυτό το ήξερες;

  • Η Ελλάδα έχει κατοχυρώσει 20 τυριά ως ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και αυτά είναι η Φέτα, που στην χώρα μας τη χρησιμοποιούμε για να συνοδεύσουμε σχεδόν όλα τα φαγητά. Ο μπάτζος,...

Σχετικά με τη συνταγή

Από τον χρήστη: cookefi
Βαθμός δυσκολίας: μέτριας δυσκολίας
Σκεύος: ταψί
Χρόνος ετοιμασίας: περισσότερο από 90 λεπτά
Ποσότητα για: 10 άτομα

Δες επίσης...

Κρουασάν με τυρί

Κατηγορία: Πίτες και Ζύμες, Πίτες, Ορεκτικά, Σάντουιτς - σνακ, Σνακ
Βαθμός δυσκολίας: μέτριας δυσκολίας
Χρόνος ετοιμασίας: περισσότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής για τη ζύμη κρουασάν 1 ποτήρι γάλα χλιαρό 1½ φλιτζ. (του ελληνικού καφέ) ελαιόλαδο 1 αυγό ολόκληρο και 1...

Κασιόπιτα

Κατηγορία: Πίτες και Ζύμες, Πίτες, Ορεκτικά, Ορεκτικά, Κρύα ορεκτικά, Ζεστά ορεκτικά, Σάντουιτς - σνακ, Σνακ
Βαθμός δυσκολίας: εύκολες
Χρόνος ετοιμασίας: λιγότερο από 60 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής 2 φλιτζ. αλεύρι 1 κεσεδάκι γιαούρτι 1 φλιτζ. κεφίρ ή ξινόγαλο 2 αυγά 1½ φλιτζ. φέτα τριμμένη...

Παραδοσιακή τυρόπιτα

Κατηγορία: Πίτες και Ζύμες, Πίτες, Ορεκτικά, Σάντουιτς - σνακ, Σνακ
Βαθμός δυσκολίας: μέτριας δυσκολίας
Χρόνος ετοιμασίας: περισσότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής για το φύλλο 750γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και επιπλέον για τα φύλλα 4 κ.σ. ελαιόλαδο 2 κ.σ. ξύδι...

Σπανακοτυρόπιτα με ωμό σπανάκι

Κατηγορία: Πίτες και Ζύμες, Πίτες
Βαθμός δυσκολίας: μέτριας δυσκολίας
Χρόνος ετοιμασίας: περισσότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής για τη φύλλο 500γρ. αλεύρι περίπου λίγη μαγιά λίγο αλάτι 1κ.σ. ελαιόλαδο 1κ.σ. ξύδι [qtip...

Πίτα με σέσκουλα και βλίτα

Κατηγορία: Πίτες και Ζύμες, Πίτες
Βαθμός δυσκολίας: μέτριας δυσκολίας
Χρόνος ετοιμασίας: περισσότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής για το φύλλο 500γρ. περίπου αλεύρι 1 φακελάκι μαγιά 1 πρέζα αλάτι 1 κ.σ. ελαιόλαδο 1 κ.σ. ξύδι...

Στρούκλι (strukli)

Κατηγορία: Πίτες και Ζύμες, Πίτες, Ορεκτικά, Σάντουιτς - σνακ, Σνακ
Βαθμός δυσκολίας: μέτριας δυσκολίας
Χρόνος ετοιμασίας: περισσότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής για τη ζύμη 500γρ. αλεύρι 1 κ.γ. αλάτι 1 αυγό 2 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο 1 κ. σ. ξύδι...