Ροξάκια της γιαγιάς

Ροξάκια της γιαγιάς

please share me:)

Βαθμολογία

Μέσος όρος: 5 (6 ψήφοι)

Υλικά συνταγής

για τη ζύμη

  • 1 ποτήρι σπορέλαιο
  • 2 αυγά
  • 1 ποτήρι γάλα χλιαρό
  • 1 πακετάκι νωπή μαγιά
  • 700-800γρ. (περίπου 6 φλιτζ.) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • ⅓ κ.γ. γαρύφαλλο και κανέλα σκόνη (στη μύτη)
  • 1 πορτοκάλι (το ξύσμα του)
  • 5 κ.σ. κακάο

για το σιρόπι

  • 1½ κιλό ζάχαρη
  • 4 ποτήρια νερό
  • ½-1 λεμόνι (ο χυμός του)

Διαδικασία συνταγής

  1. Προσθέτουμε τη μαγιά στο γάλα και την λιώνουμε.
  2. Ανακατεύουμε πρώτα τα υγρά υλικά μαζί, σπορέλαιο, γάλα, αυγά. Έπειτα προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε. Αλεύρι βάζουμε τόσο όσο η ζύμη μας να γίνει μαλακή, να μην κολλάει στο χέρι.
  3. Αφήνουμε την ζύμη μας να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
  4. Μοιράζουμε την ζύμη μας σε 4 μπάλες. 3 μπάλες θα αφήσουμε λευκές και στη μια θα προσθέσουμε κακάο.
  5. Στο ζυμάρι που θα κάνουμε σοκολατένιο προσθέτουμε το κανελογαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού και το κακάο (ανάλογα με την μάρκα και την ποιότητα, τόσο όσο να γίνει σκούρη η ζύμη μας). Αν χρειαστεί μπορούμε να προσθέσουμε και ελάχιστο γάλα. Χωρίζουμε την σοκολατένια ζύμη μας σε 3 μέρη.
  6. Ανοίγουμε με πλάστη τα λευκά κομμάτια ζύμης σε παραλληλόγραμο. Ανοίγουμε κάθε μέρος από την σοκολατένια ζύμη με τα χέρια σε φυτίλι.
  7. Στην άκρη κάθε παραλληλόγραμου λευκής ζύμης ακουμπάμε το σοκολατένιο φυτίλι. Τυλίγουμε σε ρολο και κόβουμε σε κομμάτια περίπου 2½ εκατοστών (1½ δάχτυλο περίπου).
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Λαδώνουμε ένα ταψάκι βάζουμε τα ροξάκια μέσα και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Αφήνουμε τα ροξάκια να κρυώσουν.
  9. Ετοιμάζουμε το σιρόπι, σε κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά μαζί ανακατεύουμε και αφήνουμε από την ώρα που θα πάρουν βράση για 5 λεπτά.
  10. Σιροπιάζουμε με ζεστό σιρόπι και κρύα τα ροξάκια. Αν θέλουμε τα ροξάκια μαλακά, τα απλώνουμε σε πιατέλα και στο ταψί και τα περιχύνουμε με το σιρόπι που περίσεψε. Ενδιάμεσα τα γυρνάμε για να σιροπιαστούν καλά και από τις δύο πλευρές.

Το βίντεο της συνταγής

Σχετικά με τη συνταγή

Από τον χρήστη: cookefi
Βαθμός δυσκολίας: μέτριας δυσκολίας
Σκεύος: ταψί
Χρόνος ετοιμασίας: περισσότερο από 90 λεπτά
Ποσότητα για: 35-40 τεμάχια
Προέλευση: Μακεδονία (Νάουσα)

Σχόλια

Δες επίσης...

Ροξάκια

Κατηγορία: Γλυκά, Ταψιού - Σιροπιαστά
Βαθμός δυσκολίας: μέτριας δυσκολίας
Χρόνος ετοιμασίας: περισσότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής 1 κιλό αλεύρι για πίτες και τσουρέκια 16γρ. μαγιά ξηρή 220ml γάλα φρέσκο 100ml ηλιέλαιο 3 αυγά...

Καρυδόπιτα

Κατηγορία: Γλυκά, Ταψιού - Σιροπιαστά
Βαθμός δυσκολίας: μέτριας δυσκολίας
Χρόνος ετοιμασίας: περισσότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής 4 φλιτζ. [qtip:καρυδόψιχα|Τα καρύδια αφού αφαιρεθεί το σκληρό εξωτερικό τους τσόφλι.] 1 ½ φλιτζ. φρυγανιά τριμμένη...

Μελομακάρονα

Κατηγορία: Νηστίσιμες, Γλυκά, Ταψιού - Σιροπιαστά
Βαθμός δυσκολίας: μέτριας δυσκολίας
Χρόνος ετοιμασίας: περισσότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής για τη ζύμη 1 ποτήρι άχνη ζάχαρη 1 ποτήρι ελαιόλαδο 1 ποτήρι σπορέλαιο 1 ποτήρι [qtip:μαργαρίνη|...

Εύκολα τσουρέκια με ζαχαρούχο γάλα

Κατηγορία: Πίτες και Ζύμες, Ζύμες, Ψωμί, Γλυκά, Κέικ
Βαθμός δυσκολίας: μέτριας δυσκολίας
Χρόνος ετοιμασίας: περισσότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα 220γρ. νωπή μαγιά 2½ κουτιά (χρησιμοποιούμε το κουτί του ζαχαρούχου για μεζούρα) ζάχαρη...

Μελομακάρονα Ξάνθης

Κατηγορία: Γλυκά, Ταψιού - Σιροπιαστά
Βαθμός δυσκολίας: μέτριας δυσκολίας
Χρόνος ετοιμασίας: περισσότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής για τη ζύμη 2 ποτήρια του νερού σπορέλαιο ¾ ποτήρι του νερού ζάχαρη ½ ποτήρι του νερού νερό 1 ποτ....

Μηλόπιτα με σοκολάτα

Κατηγορία: Γλυκά, Σοκολατοειδή
Βαθμός δυσκολίας: μέτριας δυσκολίας
Χρόνος ετοιμασίας: λιγότερο από 60 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής για τη μηλόπιτα 3 μήλα κομμένα σε κύβους 3 αυγά 1 ποτήρι ζάχαρη 1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο 1 ποτήρι...