Κολοκυθάκια τηγανητά με ντιπ γιαουρτιού

Στο πιάτο σου...

Σχετικά με τη συνταγή

Δυσκολία: Εύκολη
Σκεύος: Τηγάνι
Χρόνος ετοιμασίας: Λιγότερο από 90 λεπτά
Ποσότητα για: 4 - 6 άτομα (σαν ορεκτικό)

Υλικά συνταγής

για τα κολοκυθάκια

  • 1 κιλό κολοκυθάκια
  • 1 κούπα ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα)
  • αλάτι
  • πιπέρι

για το "κουρκούτι της γιαγιάς"

  • 125γρ. αλεύρι
  • 1 αυγό
  • 1 κ.σ. βούτυρο λιωμένο (όχι ζεστό)
  • 1 κοφτή κ.γ. αλάτι
  • νερό

για το ντιπ γιαουρτιού

  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
  • 3 κ.σ. κρέμα γάλακτος ή γάλα εβαπορέ
  • 2-3 τεμ. αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμένα
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Διαδικασία συνταγής

  1. Για το ντιπ γιουρτιού: ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, μέχρι να πάρει απαλή υφή το μίγμα.
  2. Κάνουμε το κουρκούτι: βάζουμε σ' ένα μπολ όλα τα υλικά εκτός από το νερό. Ρίχνουμε το νερό σιγά σιγά και ανακατεύουμε μέχρις ότου η ζύμη να γίνει διαυγής. Αφήνουμε το μίγμα μία ώρα να ξεκουραστεί.
  3. Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε ροδέλες, τα αφήνουμε ελαφρώς αλατισμένα σε τρυπητό να βγάλουν τα υγρά τους για μισή ώρα και στραγγίζουμε. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιπέρι και τα περνάμε από το κουρκούτι.
  4. Τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τοποθετούμε τα κολοκυθάκια σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.
  6. Σερβίρουμε τα κολοκυθάκια με το ντιπ στην ίδια πιατέλα ή ξεχωριστά.

Αυτό το ήξερες;

Πληροφορίες για τα κολοκυθάκια και τους ανθούς τους

Τα κολοκυθάκια είναι οι καρποί της κολοκυθιάς και συλλέγονται όταν είναι ακόμα μικρά σε μέγεθος. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, κάλιο και βιταμίνη C. Πέρα από τους καρπούς της κολοκυθιάς, τρώγονται και οι ανθοί της, οι λεγόμενοι κολοκυθοανθοί ή κολοκυθοκορφάδες, συνήθως γεμιστοί με ρύζι.

Σχετικές συνταγές για να ετοιμάσεις...

Τίτλος συνταγής Λίστα υλικών συνταγής
Τηγανιτά κολοκυθάκια με ντιπ σκόρδου Κολοκυθάκι, Ελαιόλαδο - Λάδι, Αλάτι, Πιπέρι, Αλεύρι, Αυγό, Βούτυρο, Γιαούρτι, Σκόρδο, Κρέμα γάλακτος, Γάλα
Κεφτεδάκια λαχανικών Κολοκυθάκι, Μελιτζάνα, Πατάτες, Ντομάτα - Ντοματίνια, Κρεμμύδι ξερό, Μαϊντανός, Δυόσμος, Φρυγανιά, Αυγό, Αλεύρι, Ρίγανη, Άχνη - Ζάχαρη, Ελαιόλαδο - Λάδι, Αλάτι, Πιπέρι
Κολοκυθάκια τηγανιτά με ντιπ γκοργκοτζόλας Κολοκυθάκι, Ελαιόλαδο - Λάδι, Αλάτι, Πιπέρι, Αλεύρι, Μπύρα, Γκοργκοντζόλα, Τυρί κρέμα, Καρύδια, Κρέμα γάλακτος, Τυρί (όλα τα είδη), Ξηροί καρποί (όλα τα είδη)
Τηγανιτά κρεμμύδια με ντιπ με αγγουράκι τουρσί Κρεμμύδι ξερό, Ελαιόλαδο - Λάδι, Αλάτι, Πιπέρι, Αλεύρι, Μπύρα, Μαγιονέζα, Μουστάρδα, Αγγουράκι τουρσί, Λεμόνι, Ξύδι - Βαλσάμικο
Κολοκυθοκεφτέδες Κολοκυθάκι, Κρεμμύδι ξερό, Κρεμμύδι φρέσκο, Δυόσμος, Άνηθος, Αυγό, Κεφαλοτύρι, Αλεύρι, Αλάτι, Πιπέρι, Ελαιόλαδο - Λάδι, Τυρί (όλα τα είδη)
Κολοκυθάκια τηγανιτά Κολοκυθάκι, Ελαιόλαδο - Λάδι, Αλάτι, Πιπέρι, Μπύρα, Αλεύρι
Τηγανιτές μελιτζάνες σε κουρκούτι με ντιπ πάπρικας Μελιτζάνα, Ελαιόλαδο - Λάδι, Αλάτι, Πιπέρι, Αλεύρι, Μπύρα, Ντομάτα - Ντοματίνια, Πιπεριά, Πιπεριά καυτερή - Τσίλι, Σκόρδο, Μαϊντανός, Κάπαρη, Λεμόνι, Ξύδι - Βαλσάμικο
Κουνουπίδι τηγανιτό Κουνουπίδι, Αυγό, Γιαούρτι, Κεφαλοτύρι, Αλεύρι, Ελαιόλαδο - Λάδι, Αλάτι, Πιπέρι, Τυρί (όλα τα είδη)
Κρεμμύδια Τηγανιτά Κρεμμύδι ξερό, Γάλα, Αλεύρι, Ελαιόλαδο - Λάδι, Αλάτι, Πιπέρι
Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης Ντομάτα - Ντοματίνια, Κρεμμύδι φρέσκο, Κρεμμύδι ξερό, Φρυγανιά, Αλεύρι, Αυγό, Γραβιέρα, Μαϊντανός, Δυόσμος, Πάπρικα, Ρίγανη, Ελαιόλαδο - Λάδι, Αλάτι, Πιπέρι, Τυρί (όλα τα είδη)