Μαθαίνοντας το κεφαλοτύρι

Το κεφαλοτύρι είναι σκληρό κίτρινο τυρί φτιαγμένο από πρόβειο ή/και κατσικίσιο γάλα.

Έχει αλμυρή γεύση και ένα παρόμοιο τυρί με λίγο ηπιότερη γεύση είναι η κεφαλογραβιέρα. Η διαφορά τους βρίσκεται στην πρώτη ύλη, καθώς για την παρασκευή κεφαλογραβιέρας χρησιμοποιείται αγελαδινό γάλα ή μείγμα αγελαδινού και πρόβειου.

Οι περιοχές που έχουν κατοχυρώσει το κεφαλοτύρι τους ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης είναι η περιοχή της ανατολικής και της βόρειας Πελοποννήσου, η Μεσσηνία, η Αχαΐα, τα Γρεβενά, η Χαλκιδική, το Πήλιο, η Φωκίδα, η Πέλλα, η Φθιώτιδα, η Καρδίτσα, η Καστοριά, η Πιερία, η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, η Καβάλα, οι Σέρρες και η Ημαθία.

Στη μαγειρική το κεφαλοτύρι χρησιμοποιείται για να συνοδεύσει τριμμένο διάφορα φαγητά και κυρίως μακαρόνια, σαν σαγανάκι αλλά πολλές φορές και σαν επιτραπέζιο για τους μερακλήδες.

Σχετικές συνταγές

Κατηγορία: Ορεκτικά, Σάντουιτς - σνακ, Σνακ
Δυσκολία: εύκολες
Χρόνος ετοιμασίας: λιγότερο από 30 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής 8 φέτες ψωμί φρέσκο βούτυρο για άλειμμα 2 κ.σ. κεφαλοτύρι τριμμένο/ φέτα ψωμιού ρίγανη
Κατηγορία: Πίτες και Ζύμες, Πίτες, Πίτσες, Ορεκτικά, Σάντουιτς - σνακ, Σνακ
Δυσκολία: εύκολες
Χρόνος ετοιμασίας: λιγότερο από 30 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής 1 στρόγγυλο φύλλο σφολιάτας 150γρ. ζαμπόν χοιρομέρι κομμένο σε λωρίδες 150γρ. [qtip:κεφαλοτύρι|Το κεφαλοτύρι παρασκευάζεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή μίγμα...