Σάλτσα ντομάτα σπιτική

Στο πιάτο σου...

Σχετικά με τη συνταγή

Δυσκολία: Εύκολη
Σκεύος: Βάζο, Κατσαρόλα
Χρόνος ετοιμασίας: Περισσότερο από 90 λεπτά
Ποσότητα για: 6 βάζα

Υλικά συνταγής

  • 9 λίτρα πολτό από ντομάτες (ρόμα κατά προτίμηση) ώριμες και ζουμερές (περίπου 11 κιλά ντομάτες)
  • 6 κ.σ. ανθό αλατιού
  • 2 κ.σ. ζάχαρη

Διαδικασία συνταγής

  1. Ετοιμάζουμε πρώτα τον πολτό μας. Πλένουμε πολύ καλά τις ντομάτες, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε στην μέση. Τις πιέζουμε ώστε να βγουν τα σπόρια. Πολτοποιούμε τις ντομάτες σε μούλτι και μετράμε να έχουμε 9 λίτρα.
  2. Βάζουμε σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και βάζουμε αρχικά σε δυνατή θερμοκρασία και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε.
  3. Σιγοβράζουμε μέχρι να εξατμισθούν τα πολλά υγρά και η σάλτσα μας να έχει την υφή που θέλουμε (να μείνει περίπου λίγο παραπάνω από τη μισή ποσότητα στην κατσαρόλα).
  4. Παράλληλα, για μισή ώρα αποστειρώνουμε τα βάζα μας. Πρέπει να είναι ζεστά την ώρα που θα είναι έτοιμη η σάλτσα μας. Βάζουμε την σάλτσα ζεστή στα αποστειρωμένα βάζα, σφραγίζουμε με το καπάκι και βάζουμε ανάποδα τα βάζα μέχρι να κρυώσουν. Αν η διαδικασία συντήρησης έχει γίνει πετυχημένα το καπάκι θα έχει ένα ελαφρύ έως ανεπαίσθητο βαθούλωμα.
  5. Διατηρούμε τα βάζα σε σκιερό και δροσερό μέρος και μετά το άνοιγμα στο ψυγείο.

Αυτό το ήξερες;

Η ντομάτα καλλιεργήθηκε συστηματικά για πρώτη φορά στο Περού

Η ντομάτα καλλιεργήθηκε συστηματικά για πρώτη φορά στο Περού. Ήταν άγνωστη στην Ευρώπη μέχρι το 1544, οπότε και οι Ιταλοί της έδωσαν το όνομα "χρυσό μήλο"!

Πώς αποστειρώνουμε τα βάζα;

Υπάρχουν δύο τρόποι για να αποστειρώσουμε τα βάζα μας:

1) Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει και τα βράζουμε για 20 λεπτά. Τα αφαιρούμε με μασιά ή γάντια και τα αφήνουμε  ανάποδα να στεγνώσουν. Με τον ίδιο τρόπο αποστείρωναν και οι μαμάδες μας τα μπιμπερό, όταν δεν υπήρχαν βραστήρες.

2) Πλένουμε πολύ καλά τα βάζα και τα βάζουμε στο φούρνο - στους 100 βαθμούς κελσίου, όπου τα αφήνουμε για 30 λεπτά. Τα βάζα μας πρέπει να είναι γυάλινα και καθαρά για να μην χαλάσει η μαρμελάδα μας. Τα πώματα πρέπει να είναι βιδωτά, γιατί αλλιώς θα πάρει αέρα το περιεχόμενο και θα χαλάσει.

Τα θρεπτικά συστατικά της ντομάτας

Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, γνωστό αντιοξειδωτικό με αντικαρκινική δράση. Επιπλέον περιέχουν βιταμίνη C, βιταμίνη E και βιταμίνες του συμπλέγματος B, φολικό οξύ και φλαβονοειδείς ουσίες.

Βρες συνταγές της ίδιας κατηγορίας

Συμμετέχεις και εσύ...

Βρες συνταγές με τα ίδια συστατικά

Σχετικές συνταγές για να ετοιμάσεις...

Τίτλος συνταγής Λίστα υλικών συνταγής
Σπιτική σάλτσα ντομάτας πικάντικη Ντομάτα - Ντοματίνια, Αλάτι, Άχνη - Ζάχαρη, Σκόρδο, Μπαχάρι, Γαρίφαλο, Πιπέρι, Ξύδι - Βαλσάμικο, Πιπεριά καυτερή - Τσίλι
Σάλτσα ντομάτας με μήλο Ντομάτα - Ντοματίνια, Μήλο, Σταφίδες, Κρεμμύδι ξερό, Κανέλα, Γαρίφαλο, Μοσχοκάρυδο, Μπαχάρι, Ξύδι - Βαλσάμικο, Πάπρικα, Σιναπόσπορος, Πιπεριά καυτερή - Τσίλι, Άχνη - Ζάχαρη
Σπιτική σάλτσα μπάρμπεκιου Ντομάτα - Ντοματίνια, Μήλο, Κρεμμύδι ξερό, Ελαιόλαδο - Λάδι, Ξύδι - Βαλσάμικο, Σκόρδο, Σέλινο, Πιπεριά καυτερή - Τσίλι, Κρασί κόκκινο, Μουστάρδα, Άχνη - Ζάχαρη, Αλάτι, Πιπέρι
Μοσχαράκι με μελιτζάνες Κρέας μοσχαρίσιο, Μελιτζάνα, Κρεμμύδι ξερό, Ελαιόλαδο - Λάδι, Ντομάτα - Ντοματίνια, Άχνη - Ζάχαρη, Σκόρδο, Δάφνη, Αλάτι, Πιπέρι
Σπαγγέτι με κόκκινη σάλτσα Μακαρόνια - Ζυμαρικά, Αλάτι, Πιπέρι, Άχνη - Ζάχαρη, Ρίγανη, Ελαιόλαδο - Λάδι, Σκόρδο, Κρεμμύδι ξερό, Ντομάτα - Ντοματίνια
Πένες ριγέ με κόκκινη σάλτσα, λιαστή ντομάτα κι ελιές Μακαρόνια - Ζυμαρικά, Ντομάτα - Ντοματίνια, Λιαστές ντομάτες, Ελιές, Σκόρδο, Ελαιόλαδο - Λάδι, Άχνη - Ζάχαρη, Αλάτι, Πιπέρι
Μοσχαράκι ανατολίτικο με πουρέ πατάτας Κρεμμύδι ξερό, Σκόρδο, Ελαιόλαδο - Λάδι, Ντομάτα - Ντοματίνια, Άχνη - Ζάχαρη, Κανέλα, Κύμινο, Μοσχοκάρυδο, Δάφνη, Μπαχάρι, Αλάτι, Πιπέρι, Πατάτες, Γάλα, Βούτυρο, Κρέας μοσχαρίσιο
Μακαρόνια χοντρά με μοσχαράκι κοκκινιστό Μακαρόνια - Ζυμαρικά, Αλάτι, Κρέας μοσχαρίσιο, Κρεμμύδι ξερό, Κρασί κόκκινο, Ντομάτα - Ντοματίνια, Πελτές ντομάτας, Ελαιόλαδο - Λάδι, Άχνη - Ζάχαρη, Δάφνη, Μοσχοκάρυδο, Κανέλα, Πιπέρι
Κεφτεδάκια τηγανιτά με σάλτσα Κιμάς, Αυγό, Κρεμμύδι ξερό, Φρυγανιά, Δυόσμος, Ρίγανη, Σκόρδο, Ελαιόλαδο - Λάδι, Αλάτι, Πιπέρι, Ντομάτα - Ντοματίνια, Άχνη - Ζάχαρη
Ριγκατόνι με κόκκινη σάλτσα και λουκάνικο Φρανκφούρτης Μακαρόνια - Ζυμαρικά, Αλάτι, Ντομάτα - Ντοματίνια, Λουκάνικα Φρανκφούρτης, Ελαιόλαδο - Λάδι, Ρίγανη, Άχνη - Ζάχαρη, Πιπέρι, Λουκάνικα (όλα τα είδη)