Σάλτσα ντομάτα σπιτική

Στο πιάτο σου...

Σχετικά με τη συνταγή

Δυσκολία: Εύκολη
Σκεύος: Βάζο, Κατσαρόλα
Χρόνος ετοιμασίας: Περισσότερο από 90 λεπτά
Ποσότητα για: 6 βάζα

Υλικά συνταγής

  • 9 λίτρα πολτό από ντομάτες (ρόμα κατά προτίμηση) ώριμες και ζουμερές (περίπου 11 κιλά ντομάτες)
  • 6 κ.σ. ανθό αλατιού
  • 2 κ.σ. ζάχαρη

Διαδικασία συνταγής

  1. Ετοιμάζουμε πρώτα τον πολτό μας. Πλένουμε πολύ καλά τις ντομάτες, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε στην μέση. Τις πιέζουμε ώστε να βγουν τα σπόρια. Πολτοποιούμε τις ντομάτες σε μούλτι και μετράμε να έχουμε 9 λίτρα.
  2. Βάζουμε σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και βάζουμε αρχικά σε δυνατή θερμοκρασία και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε.
  3. Σιγοβράζουμε μέχρι να εξατμισθούν τα πολλά υγρά και η σάλτσα μας να έχει την υφή που θέλουμε (να μείνει περίπου λίγο παραπάνω από τη μισή ποσότητα στην κατσαρόλα).
  4. Παράλληλα, για μισή ώρα αποστειρώνουμε τα βάζα μας. Πρέπει να είναι ζεστά την ώρα που θα είναι έτοιμη η σάλτσα μας. Βάζουμε την σάλτσα ζεστή στα αποστειρωμένα βάζα, σφραγίζουμε με το καπάκι και βάζουμε ανάποδα τα βάζα μέχρι να κρυώσουν. Αν η διαδικασία συντήρησης έχει γίνει πετυχημένα το καπάκι θα έχει ένα ελαφρύ έως ανεπαίσθητο βαθούλωμα.
  5. Διατηρούμε τα βάζα σε σκιερό και δροσερό μέρος και μετά το άνοιγμα στο ψυγείο.

Αυτό το ήξερες;

Η ντομάτα καλλιεργήθηκε συστηματικά για πρώτη φορά στο Περού

Η ντομάτα καλλιεργήθηκε συστηματικά για πρώτη φορά στο Περού. Ήταν άγνωστη στην Ευρώπη μέχρι το 1544, οπότε και οι Ιταλοί της έδωσαν το όνομα "χρυσό μήλο"!

Πώς αποστειρώνουμε τα βάζα;

Υπάρχουν δύο τρόποι για να αποστειρώσουμε τα βάζα μας:

1) Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει και τα βράζουμε για 20 λεπτά. Τα αφαιρούμε με μασιά ή γάντια και τα αφήνουμε  ανάποδα να στεγνώσουν. Με τον ίδιο τρόπο αποστείρωναν και οι μαμάδες μας τα μπιμπερό, όταν δεν υπήρχαν βραστήρες.

2) Πλένουμε πολύ καλά τα βάζα και τα βάζουμε στο φούρνο - στους 100 βαθμούς κελσίου, όπου τα αφήνουμε για 30 λεπτά. Τα βάζα μας πρέπει να είναι γυάλινα και καθαρά για να μην χαλάσει η μαρμελάδα μας. Τα πώματα πρέπει να είναι βιδωτά, γιατί αλλιώς θα πάρει αέρα το περιεχόμενο και θα χαλάσει.

Τα θρεπτικά συστατικά της ντομάτας

Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, γνωστό αντιοξειδωτικό με αντικαρκινική δράση. Επιπλέον περιέχουν βιταμίνη C, βιταμίνη E και βιταμίνες του συμπλέγματος B, φολικό οξύ και φλαβονοειδείς ουσίες.

Βρες συνταγές της ίδιας κατηγορίας

Συμμετέχεις και εσύ...

Βρες συνταγές με τα ίδια συστατικά

Σχετικές συνταγές για να ετοιμάσεις...

Τίτλος συνταγής Λίστα υλικών συνταγής
Σπιτική σάλτσα ντομάτας πικάντικη Ντομάτα - Ντοματίνια, Αλάτι, Άχνη - Ζάχαρη, Σκόρδο, Μπαχάρι, Γαρίφαλο, Πιπέρι, Ξύδι - Βαλσάμικο, Πιπεριά καυτερή - Τσίλι
Ατζίκα Πιπεριά, Πιπεριά καυτερή - Τσίλι, Σκόρδο, Κόλιανδρος, Ντομάτα - Ντοματίνια, Κανέλα, Άχνη - Ζάχαρη, Αλάτι, Ξύδι - Βαλσάμικο
Σάλτσα ντομάτας με μήλο Ντομάτα - Ντοματίνια, Μήλο, Σταφίδες, Κρεμμύδι ξερό, Κανέλα, Γαρίφαλο, Μοσχοκάρυδο, Μπαχάρι, Ξύδι - Βαλσάμικο, Πάπρικα, Σιναπόσπορος, Πιπεριά καυτερή - Τσίλι, Άχνη - Ζάχαρη
Σπαγγέτι με σάλτσα τόνου, κάπαρη και πιπεριά φλωρίνης Μακαρόνια - Ζυμαρικά, Αλάτι, Ντομάτα - Ντοματίνια, Τόνος, Πιπεριά, Κάπαρη, Δυόσμος, Ελαιόλαδο - Λάδι, Άχνη - Ζάχαρη, Πιπέρι, Ψάρια (όλα τα είδη)
Μοσχάρι κοκκινιστό με κολοκυθάκια Κρέας μοσχαρίσιο, Κολοκυθάκι, Κρεμμύδι ξερό, Ελαιόλαδο - Λάδι, Ντομάτα - Ντοματίνια, Πάπρικα, Μαϊντανός, Άχνη - Ζάχαρη, Αλάτι, Πιπέρι
Ανάμεικτα λαχανικά λαδερά Αρακάς - Μπιζέλια, Φασολάκια πράσινα, Κρεμμύδι ξερό, Καρότο, Άνηθος, Ελαιόλαδο - Λάδι, Ντομάτα - Ντοματίνια, Άχνη - Ζάχαρη, Αλάτι, Πιπέρι
Μοσχαράκι κοκκινιστό με κρασί και κανέλα Κρέας μοσχαρίσιο, Κρασί κόκκινο, Κρεμμύδι ξερό, Καρότο, Ελαιόλαδο - Λάδι, Ντομάτα - Ντοματίνια, Άχνη - Ζάχαρη, Μπαχάρι, Αλάτι, Πιπέρι
Σπαγγέτι με κόκκινη σάλτσα και βασιλικό Μακαρόνια - Ζυμαρικά, Ντομάτα - Ντοματίνια, Βασιλικός, Κρεμμύδι ξερό, Σκόρδο, Ελαιόλαδο - Λάδι, Άχνη - Ζάχαρη, Ρίγανη, Αλάτι, Πιπέρι
Σπαγγέτι με λευκό ταραμά και σκόρδο Μακαρόνια - Ζυμαρικά, Ταραμάς λευκός, Κρεμμύδι ξερό, Σκόρδο, Ντομάτα - Ντοματίνια, Ελαιόλαδο - Λάδι, Μπαχάρι, Άχνη - Ζάχαρη, Αλάτι, Πιπέρι
Πικάντικη σάλτσα Ντομάτα - Ντοματίνια, Πιπεριά καυτερή - Τσίλι, Ταμπάσκο, Πάπρικα, Ελαιόλαδο - Λάδι, Άχνη - Ζάχαρη, Αλάτι, Πιπέρι