Σπιτική κέτσαπ καυτερή

short url (for easy share)

Μέσος όρος: 5 (1 vote)

 

Υλικά συνταγής

  • 7 κιλά ντομάτες ρόμα ώριμες
  • 2 κρεμμύδια πολτοποιημένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • 5 κ.σ. αλάτι χοντρό ή ανθό αλατιού
  • 6 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 πιπεριά τσίλι1) Πιπεριές καυτερές. Κυκλοφορούν καρποί φρέσκιοι και αποξηραμένοι, χτυπημένοι και αλεσμένοι. Οι καρποί μπορεί να έχουν κόκκινο, πράσινο αλλά και κίτρινο χρώμα. Το τσίλι ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, αλλά αν έχετε πληγές στο φάρυγγα στο γαστρεντερικό πεδίο ή στον οισοφάγο μην τις χρησιμοποιείτε. Όσο μικρότερο είναι το τσίλι τόσο πιο καυτερό είναι. Τα αποξηραμένα καίνε περισσότερο απο τα φρέσκα. 2) Η σκόνη κυκλοφορεί ευρέως στο εμπόριο και είναι μπαχαρικό με βάση την καυτερή πιπεριά. 3) Σάλτσα πολύ καυτερή. ή 1 κ.σ. πιπέρι καγιέν
  • 1 φλιτζ. ξύδι λευκό
  • 1 κ.σ. μπαχάρι
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
cookefi
Δυσκολία: εύκολες
Ποσότητα: 6 βάζα των 500γρ.

Διαδικασία συνταγής

  1. ΜπλανσάρουμεΣε κοχλάζων νερό βυθίζω το υλικό που χρειάζεται μπλανσάρισμα για 1 λεπτό (ή περισσότερο ανάλογα με το τι μπλανσάρω). Ειδικά για τα λαχανικά, αμέσως μετά το βραστό νερό τα βάζουμε σε παγωμένο ή τρεχούμενο νερό ώστε να διατηρήσουν τη ζωηράδα τους. τις ντομάτες και τις ξεφλουδίζουμε. Τις κόβουμε και αν μας ενοχλούν τα σποράκια τα αφαιρούμε. Τις περνάμε απο μούλτι. Θέλουμε να διαλυθούν εντελώς.
  2. Σε κατσαρόλα σοτάρουμεΤηγανίζω ελαφρά σε λίγο λίπος, λαχανικά ή κρέας, έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα ομοιόμορφα. στο ελαιόλαδο τα πολτοποιημένα κρεμμύδια και το σκόρδο. Προσθέτουμε το ξύδι και έπειτα τον πολτό απο τις ντομάτες και τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνουμε να βράσουν τα υλικά σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να συμπηκνωθεί η σάλτσα. Η σάλτσα θα μείνει περίπου η μισή σε ποσότητα απ'ότι η αρχική. Η διαδικασία αυτή θα πάρει περίπου δυόμιση ώρες. Προς το τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε δυο κουταλιές ελαιόλαδο επιπλέον και ανακατεύουμε.
  3. Παράλληλα για μισή ώρα αποστειρώνουμε τα βάζα. Πρέπει να είναι ζεστά την ώρα που θα είναι έτοιμη η σάλτσα μας. Βάζουμε την κέτσαπ ζεστή στα αποστειρωμένα βάζα, σφραγίζουμε με το καπάκι και βάζουμε ανάποδα τα βάζα μέχρι να κρυώσουν. Αν η διαδικασία συντήρησης έχει γίνει πετυχημένα, το καπάκι θα έχει ένα ελαφρύ έως ανεπαίσθητο βαθούλωμα.
  4. Διατηρούμε τα βάζα σε σκιερό και δροσερό μέρος και μετά το άνοιγμα στο ψυγείο. Να σημειώσουμε ότι η κέτσαπ αυτή ουσιαστικά είναι μια πολύ πηχτή πικάντικη σάλτσα ντομάτας.

Αυτό το ήξερες

Οι ντομάτες περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνη C, φιλικό οξύ, φλαβονοειδής ουσίες, βιταμινη Ε και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. 
Υπάρχουν δύο τρόποι για να αποστειρώσουμε τα βάζα μας: 1) Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει και τα βράζουμε για 20 λεπτά. Τα αφαιρούμε με μασιά ή γάντια και τα αφήνουμε  ανάποδα να...
Για να αφαιρέσουμε τη φλούδα απο τις ντομάτες χαράσουμε ένα σταυρό απαλά (στο πίσω μερος όχι απο την πλευρά του κοτσανιού) και μπλανσάρουμε για 1-2 λεπτά σε κοχλάζον νερό. Έπειτα η φλούδα αφαιρείται...

Tips - Μην ξεχνάς ότι...

Η κέτσαπ αυτή έχει περισσότερο την υφή πηχτής σάλτσας και όχι την υφή της κέτσαπ εμπορίου.

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 5911 Εμφανίσεις σήμερα: 1