Λαχανοντολμάδες με σάλτσα ντομάτας

Λαχανοντολμάδες με σάλτσα ντομάτας

please share me:)

Βαθμολογία

Μέσος όρος: 4.8 (4 ψήφοι)

Υλικά συνταγής

για τη γέμιση

  • 1 μεγάλο λάχανο
  • 1 κιλό κιμάς (800γρ. μοσχάρι και 200γρ. χοιρινό).
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζ. ρύζι
  • 1 μικρή ντομάτα στον ρεντέ
  • ½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.σ. χοντρό αλάτι

για τη σάλτσα

  • 500γρ. σάλτσα ντομάτας (φρέσκια ή εμπορίου)
  • 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 καυτερή πιπεριά (τσούσκα) προαιρετικά

Διαδικασία συνταγής

  1. Κόβουμε το κοτσάνι από το λάχανο. Βράζουμε σε μια κατσαρόλα νερό όπου έχουμε ρίξει χοντρό αλάτι. Ρίχνουμε το λάχανο και το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά, αποσύρουμε από την φωτιά αλλά το αφήνουμε στο καυτό νερό για ακόμη 15-20 λεπτά ώστε να μαλακώσουν τα φύλλα. Εναλλακτικά κόβουμε το λάχανο στη μέση και κόβουμε το κοτσάνι μέχρι βαθιά μέσα. Το βράζουμε για 10 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση και το γυρνάμε από την άλλη πλευρά. Το βράζουμε άλλα 5 λεπτά.
  2. Σε ένα τηγάνι, βάζουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε την καπνιστή πάπρικα και την ντομάτα.
  3. Όταν κρυώσει το μείγμα το ανακατεύουμε με τον κιμά, το ρύζι, το μαϊντανό και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  4. Χωρίζουμε τα φύλλα από το λάχανο αφού κόψουμε τα σκληρά μέρη. Αν τα φύλλα είναι μεγάλα τα χωρίζουμε στην μέση. Βάζουμε σε κάθε ένα από τα φύλλα μια κουταλιά γέμιση και το τυλίγουμε χαλαρά σε ρολό.
  5. Στη βάση της κατσαρόλας βάζουμε το ελαιόλαδο, τα κοτσάνια και κάποια κομμάτια από τα φύλλα που δεν θα χρησιμοποιήσουμε.
  6. Τοποθετούμε τα ρολά (σαρμάδες) σε σειρές σε μια κατσαρόλα Τους βάζουμε κολλητά. Μόλις ετοιμάσουμε μια σειρά ρίχνουμε λίγη από την σάλτσα ντομάτας, λίγη από την γλυκιά πάπρικα και συνεχίζουμε το ίδιο με τις υπόλοιπες σειρές. Τη δεύτερη στρώση ντολμάδες τη βάζουμε σταυρωτά με τους κάτω για να μην έχουν φόβο να διαλυθούν.
  7. Ρίχνουμε από πάνω νερό ή ζωμό από κόκκαλα μοσχαρίσια και επιπλέον λίγο λάδι. Τα υγρά πρέπει ίσα-ίσα να σκεπάζουν τους λαχανοντολμάδες. Σκεπάζουμε με πιάτο και ψήνουμε σε μέτρια έως χαμηλή φωτιά για μιάμιση ώρα (ή λιγότερο αν χρησιμοποιούμε χύτρα).
  8. Αν θέλουμε μπορούμε να δέσουμε τη σάλτσα με 2 κουταλιές κορνφλάουρ.

Αυτό το ήξερες;

  • Το λάχανο είναι πηγή βιταμινών Α, Κ & C, μαγνήσιου, μαγγάνιου, κάλιου, φολικού οξέως, φώσφορου, θείου, και ιωδίου. Συνιστάται σε άτομα που πάσχουν από αυπνία και μελαγχολία. Έρευνες έχουν δείξει...
  • Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, γνωστό αντιοξειδωτικό με αντικαρκινική δράση. Επιπλέον περιέχουν βιταμίνη C, βιταμίνη E και βιταμίνες του συμπλέγματος B, φολικό οξύ και φλαβονοειδείς ουσίες...
  • Η πάπρικα είναι ο στενός συγγενής του τσίλι και του πιπεριού από λαχανικά. Υπάρχουν περί τους 30 τύπους πάπρικας γλυκές και καυτερές. Οι πάπρικες αποξηραίνονται κι αλέθονται. Η πιο γνωστή είναι η...

Σχετικά με τη συνταγή

Από τον χρήστη: cookmik
Βαθμός δυσκολίας: μέτριας δυσκολίας
Σκεύος: κατσαρόλα
Χρόνος ετοιμασίας: περισσότερο από 90 λεπτά
Ποσότητα για: 6-8 άτομα

Δες επίσης...

Λαχταριστοί λαχανοντολμάδες με πηχτή σάλτσα

Κατηγορία: Κρέας, Κιμά, Λαχανικά, Λαχανικά διάφορες
Βαθμός δυσκολίας: μέτριας δυσκολίας
Χρόνος ετοιμασίας: περισσότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής 1 μεγάλο λάχανο 1 κιλό κιμάς (800γρ. μοσχάρι και 200γρ. χοιρινό). 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα 1 φλιτζ. ρύζι...

Λαχανοντολμάδες

Κατηγορία: Κρέας, Κιμά, Λαχανικά, Λαχανικά διάφορες
Βαθμός δυσκολίας: μέτριας δυσκολίας
Χρόνος ετοιμασίας: περισσότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής για τους λαχανοντολμάδες 1½ - 2 κιλά λάχανο 500γρ. κιμά ανάμεικτο (μοσχάρι και χοιρινό) ¾ φλιτζ. ρύζι γλασέ...

Ντολμαδάκια με κιμά

Κατηγορία: Κρέας, Κιμά, Λαχανικά, Λαχανικά διάφορες
Βαθμός δυσκολίας: μέτριας δυσκολίας
Χρόνος ετοιμασίας: λιγότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής για τα ντολμαδάκια 60 αμπελόφυλλα φρέσκα 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο 1 φλιτζ. ελληνικού καφέ ρύζι καρολίνα ή...

Λαχανόρυζο

Κατηγορία: Νηστίσιμες, Ζυμαρικά και ρύζια, Ρύζι, Πιλάφι, Λαχανικά, Λαχανικά διάφορες
Βαθμός δυσκολίας: εύκολες
Χρόνος ετοιμασίας: λιγότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής 1½ κιλό λάχανο 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα 2 ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1 φλιτζ. χυμός ντομάτας εμπορίου ½ φλιτζ...

Γεμιστά με κιμά της μαμάς

Κατηγορία: Κρέας, Κιμά, Λαχανικά, Λαχανικά λαδερά
Βαθμός δυσκολίας: εύκολες
Χρόνος ετοιμασίας: λιγότερο από 60 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής 6 πιπεριές για γέμισμα 6 ντομάτες ώριμες 2 πατάτες 150-200γρ. ρύζι γλασέ ή καρολίνα (υπολογίζουμε 1 κ.σ....

Πικάντικες μελιτζάνες με κιμά, λιαστή ντομάτα και τυριά

Κατηγορία: Κρέας, Κιμά, Ορεκτικά, Ορεκτικά, Ζεστά ορεκτικά, Λαχανικά, Λαχανικά διάφορες
Βαθμός δυσκολίας: μέτριας δυσκολίας
Χρόνος ετοιμασίας: περισσότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής 4 μελιτζάνες κομμένες σε ροδέλες 400γρ. κιμάς μοσχαρίσιος 1 ντομάτα φρέσκια ψιλοκομμένη 1 κρεμμύδι...