Καλαμάρια γεμιστά

Στο πιάτο σου...

Υλικά συνταγής

  • 6 μεγάλα καλαμάρια
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • ½ πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • 3 ντομάτες τριμμένες
  • ⅔ φλιτζ. ρύζι γλασέ ή καρολίνα
  • ½ φλιτζ. λευκό κρασί
  • ⅓ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. άνηθος (ψιλοκομμένα φύλλα)
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Διαδικασία συνταγής

  1. Καθαρίζουμε τα καλαμάρια και ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια. Σε τηγάνι σοτάρουμε στο ελαιόλαδο, το πράσο και το κρεμμύδι (φρέσκο και ξερό). Προσθέτουμε το λιωμένο σκόρδο και τα πλοκάμια.
  2. Σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά και προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε και σβήνουμε με κρασί. Προσθέτουμε 2 φλιτζάνια νερό και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο χαμηλό. Καρυκεύουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Μόλις ρουφήξει σχεδόν όλο το ζουμί το ρύζι αποσύρουμε από την φωτιά και ανακατεύουμε με τον άνηθο.
  3. Γεμίζουμε τα καλαμάρια μας με το ρύζι και τα κλείνουμε με οδοντογλυφίδα. Τα βάζουμε σε ταψάκι και τα περιχύνουμε με τη ντομάτα, τη ζάχαρη, 1 ποτήρι νερό και λίγο ελαιόλαδο επιπλέον.
  4. Ψήνουμε τα καλαμάρια μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για 20 λεπτά σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο και άλλα 15 με 20 λεπτά χωρίς αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε μέχρι να μείνουν με την σάλτσα τους τα καλαμάρια μας.
  5. Σερβίρουμε και σαν κυρίως αλλά και σαν ορεκτικό.

Αυτό το ήξερες;

Σχετικά με τη συνταγή

Δυσκολία: Μέτρια
Σκεύος: Ταψί, Τηγάνι
Χρόνος ετοιμασίας: Λιγότερο από 60 λεπτά
Ποσότητα για: 4-6 άτομα

Βρες συνταγές της ίδιας κατηγορίας