Καλαμάρια γεμιστά

Στο πιάτο σου...

Σχετικά με τη συνταγή

Δυσκολία: Μέτρια
Σκεύος: Ταψί, Τηγάνι
Χρόνος ετοιμασίας: Λιγότερο από 60 λεπτά
Ποσότητα για: 4-6 άτομα

Υλικά συνταγής

  • 6 μεγάλα καλαμάρια
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • ½ πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • 3 ντομάτες τριμμένες
  • ⅔ φλιτζ. ρύζι γλασέ ή καρολίνα
  • ½ φλιτζ. λευκό κρασί
  • ⅓ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. άνηθος (ψιλοκομμένα φύλλα)
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Διαδικασία συνταγής

  1. Καθαρίζουμε τα καλαμάρια και ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια. Σε τηγάνι σοτάρουμε στο ελαιόλαδο, το πράσο και το κρεμμύδι (φρέσκο και ξερό). Προσθέτουμε το λιωμένο σκόρδο και τα πλοκάμια.
  2. Σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά και προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε και σβήνουμε με κρασί. Προσθέτουμε 2 φλιτζάνια νερό και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο χαμηλό. Καρυκεύουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Μόλις ρουφήξει σχεδόν όλο το ζουμί το ρύζι αποσύρουμε από την φωτιά και ανακατεύουμε με τον άνηθο.
  3. Γεμίζουμε τα καλαμάρια μας με το ρύζι και τα κλείνουμε με οδοντογλυφίδα. Τα βάζουμε σε ταψάκι και τα περιχύνουμε με τη ντομάτα, τη ζάχαρη, 1 ποτήρι νερό και λίγο ελαιόλαδο επιπλέον.
  4. Ψήνουμε τα καλαμάρια μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για 20 λεπτά σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο και άλλα 15 με 20 λεπτά χωρίς αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε μέχρι να μείνουν με την σάλτσα τους τα καλαμάρια μας.
  5. Σερβίρουμε και σαν κυρίως αλλά και σαν ορεκτικό.

Αυτό το ήξερες;

Τα καλαμαράκια αποτελούν πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β και Ω3 λιπαρών οξέων

Τα καλαμαράκια αποτελούν πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β και Ω3 λιπαρών οξέων.

Είναι πλούσια σε χαλκό, φώσφορο, ιώδιο, μαγνήσιο και σίδηρο. Επίσης, η υψηλή κατανάλωση θαλασσινών θεωρείται πως βοηθάει τον οργανισμό στην μείωση εμφάνισης του aljheimer, αλλά και στη μείωση εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου.

 

Βρες συνταγές της ίδιας κατηγορίας

Σχετικές συνταγές για να ετοιμάσεις...

Τίτλος συνταγής Λίστα υλικών συνταγής
Ντομάτες και πιπεριές γεμιστές με καλαμαράκια Πιπεριά, Ντομάτα - Ντοματίνια, Ρύζι, Καλαμαράκια, Κρεμμύδι ξερό, Σκόρδο, Ελαιόλαδο - Λάδι, Κρασί κόκκινο, Μαϊντανός, Δυόσμος, Αλάτι, Πιπέρι
Χταπόδι κρασάτο με πιλάφι Χταπόδι, Ρύζι, Κρεμμύδι ξερό, Σκόρδο, Ντομάτα - Ντοματίνια, Λεμόνι, Κρασί λευκό, Ξύδι - Βαλσάμικο, Ελαιόλαδο - Λάδι, Δάφνη, Αλάτι, Πιπέρι
Λιγκουίνι με θαλασσινά στο φούρνο Μακαρόνια - Ζυμαρικά, Μύδια, Θράψαλα, Γαρίδες, Πιπεριά, Κρεμμύδι ξερό, Σκόρδο, Ντομάτα - Ντοματίνια, Ελαιόλαδο - Λάδι, Κρασί λευκό, Αλάτι, Πιπέρι
Φακόρυζο με χταπόδι Χταπόδι, Φακές, Ρύζι, Ξύδι - Βαλσάμικο, Κρεμμύδι ξερό, Κρεμμύδι φρέσκο, Ντομάτα - Ντοματίνια, Ελαιόλαδο - Λάδι, Πάπρικα, Αλάτι, Πιπέρι
Θράψαλα με πιλάφι Θράψαλα, Ρύζι, Κρεμμύδι ξερό, Σκόρδο, Ντομάτα - Ντοματίνια, Λεμόνι, Κρασί κόκκινο, Ξύδι - Βαλσάμικο, Ελαιόλαδο - Λάδι, Δάφνη, Αλάτι, Πιπέρι
Χταπόδι γιαχνί Χταπόδι, Κρεμμύδι ξερό, Σκόρδο, Ντομάτα - Ντοματίνια, Κρασί λευκό, Ελαιόλαδο - Λάδι, Δάφνη, Αλάτι, Πιπέρι, Μπαχάρι
Καλαμαράκια με πατάτες γιαχνί Καλαμαράκια, Πατάτες, Κρεμμύδι ξερό, Βασιλικός, Σκόρδο, Μαϊντανός, Ντομάτα - Ντοματίνια, Λεμόνι, Ελαιόλαδο - Λάδι, Δάφνη, Μπαχάρι, Αλάτι, Πιπέρι
Σουπιές με σπανάκι Σουπιά, Σπανάκι, Κρεμμύδι ξερό, Σκόρδο, Ντομάτα - Ντοματίνια, Λεμόνι, Ελαιόλαδο - Λάδι, Άχνη - Ζάχαρη, Δάφνη, Μπαχάρι, Αλάτι, Πιπέρι
Χταπόδι με φαρφάλες Χταπόδι, Μακαρόνια - Ζυμαρικά, Κρεμμύδι ξερό, Σκόρδο, Ντομάτα - Ντοματίνια, Κρασί λευκό, Ελαιόλαδο - Λάδι, Δάφνη, Μπαχάρι, Αλάτι, Πιπέρι
Σούπα με χταπόδι και μυρωδικά Χταπόδι, Σκόρδο, Κρεμμύδι ξερό, Πελτές ντομάτας, Άνηθος, Ελαιόλαδο - Λάδι, Ξύδι - Βαλσάμικο, Ρύζι, Αλάτι, Πιπέρι