Μουσακάς με μανιτάρια

short url (for easy share)

Μέσος όρος: 4 (1 vote)

 

Υλικά συνταγής

για το μουσακά

  • 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
  • 1½ κιλό μανιτάρια (αγάρικα και πλευρώτους)
  • ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 1 φλιτζ. κεφαλοτύρι
  • 1 κ.γ. φρέσκο βούτυρο

για τη σάλτσα κιμά

  • 750γρ. κιμάς μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 4 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  • ⅓ κ.γ. κανέλα σκόνη
  • 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
  • ¼ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι
  • πιπέρι

για τη σάλτσα μπεσαμέλ

  • 150γρ. βούτυρο
  • 150γρ. αλεύρι
  • 1½ λίτρο φρέσκο γάλα
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 2 αυγά
  • αλάτι
  • πιπέρι λευκό
cookmik
Ποσότητα: 8-10 άτομα

'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!

MyPuzzleName.gr

Διαδικασία συνταγής

  1. Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες από το κοτσάνι και τις κόβουμε κατά μήκος σε φέτες, πάχους περίπου 1 εκατοστού. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, απλώνουμε τις μελιτζάνες σε ταψί, τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, τις αλατίζουμε και ψήνουμε για 10 λεπτά.
  2. Παράλληλα, σε κατσαρόλα ετοιμάζουμε τον κιμά. Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο, μέχρι να γυαλίσουν, όχι να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμεΤηγανίζω ελαφρά σε λίγο λίπος, λαχανικά ή κρέας, έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα ομοιόμορφα. μέχρι να πάρει ελαφρύ χρώμα, για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά για τη σάλτσα κιμά. Αφού πάρει βράσηΜαγείρεμα σε υγρό που βρίσκεται πάνω από 100°C., χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο και σιγοβράζουμεΒράσιμο σχεδόν στο σημείο του βρασμού, έτσι ώστε να τρεμουλιάζει σταθερά το υγρό έχουμε στην κατσαρόλα. για 25 λεπτά.
  3. Κόβουμε τα αγάρικα μανιτάρια σε χοντρές φέτες και αφού βγάλουμε τις μελιτζάνες από το φούρνο βάζουμε τα μανιτάρια (αγάρικα και πλευρώτουςΜανιτάρια μεγάλα τα οποία μαγειρεύονται πολύ ωραία στη σχάρα, τηγανιτά, αλλά και ψητά.) με λίγο λάδι και το σκόρδο. Τα ψήνουμε για 5-7 λεπτά.
  4. Ετοιμάζουμε και τη σάλτσα μπεσαμέλΓαλλική σάλτσα με βούτυρο, αλεύρι, γάλα. Γνωστή στην ελληνική κουζίνα για την χρησιμότητα της στον παραδοσιακό μουσακά αλλά και στο παστίτσιο. Το όνομα της το πήρε από τον δημιουργό της, Λουί ντε Μπεσαμέλ.. Ζεσταίνουμε το γάλα να είναι ζεστό, όχι να βράσει. Σε κατσαρόλα, σε μέτρια θερμοκρασία, βάζουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι κι ανακατεύουμε με σύρμα να γίνει ομοιογενές το μείγμα. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να δέσειΚάνω έναν ζωμό, σάλτσα, σούπα πιο πηχτό, είτε προσθέτοντας αλεύρι ή κορνφλάουρ διαλυμένο σε νερό είτε προσθέτοντας αυγά, κρέμα γάλακτος ή βούτυρο. η κρέμα μας. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα αυγά, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Μόλις κρυώσει λίγο, προσθέτουμε τα αυγά κι ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις, πάντα με το σύρμα.
  5. Σε ταψί, απλώνουμε μια στρώση μελιτζάνες, μια στρώση μανιτάρια και πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύριΤο κεφαλοτύρι παρασκευάζεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή μίγμα αυτών. Θεωρείται το παλαιότερο σκληρό τυρί στην Ελλάδα.. Απλώνουμε τη μισή σάλτσα κιμά. Συνεχίζουμε με άλλη μια στρώση μελιτζάνες και τον υπόλοιπο κιμά. Περιχύνουμε από πάνω τη σάλτσα μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι και σκορπάμε σε όλο το ταψί κομματάκια φρέσκου βουτύρου. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσειΨήνω σε δυνατό φούρνο ή σοτάρω σε λιπαρή ουσία ένα υλικό μέχρι να πάρει χρώμα ροδοκόκκινο. η μπεσαμέλ από πάνω.
  6. Τον αφήνουμε λίγο να κρυώσει, κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε.

Αυτό το ήξερες

Τα μανιτάρια θεωρείται ότι συμβάλλουν στην τόνωση του ανοσοποιητικού και στη μείωση τόσο των επιπέδων της χοληστερίνης όσο και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του προστάτη. Αποτελούν,...
Η μελιτζάνα με την χαρακτηριστική πικρή της γεύση είναι πηγή μαγνησίου και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Το μαγνήσιο βοηθάει στην καλη λειτουργία του εγκεφάλου. Η κατανάλωση μελιτζάνας προστατεύει τα...

Σχόλια

Νέο σχόλιο

CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Εμφανίσεις συνταγής: 7021 Εμφανίσεις σήμερα: 1