Ελαφρύς μουσακάς

short url (for easy share)

Μέσος όρος: 5 (1 vote)

 

Υλικά συνταγής

 

  • 2 κιλά μελιτζάνες φλάσκες
  • 2 φλιτζ. κεφαλοτύρι
  • 1 κ.γ. φρέσκο βούτυρο
  • ελαιόλαδο για άλειμμα
  • αλάτι
  • λίγο βούτυρο για το ταψί και το τελείωμα

για τη σάλτσα κιμά

  • 750γρ. κιμάς μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 4 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες ή περασμένες στο μούλτι
  • 250ml. νερό
  • 1 κ.σ. κοφτή αλάτι
  • ⅓ κ.γ. κανέλα σκόνη
  • 1 κ.σ. κοφτή ρίγανη
  • ¼ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • πιπέρι
  • 1 φλιτζ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

για τη σάλτσα μπεσαμέλ

  • 100γρ. βούτυρο
  • 100γρ. αλεύρι
  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα (χλιαρό)
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 2 αυγά (προαιρετικά)
  • αλάτι
  • πιπέρι
cookefi
Ποσότητα: 8-10 άτομα

Διαδικασία συνταγής

 

  1. Ετοιμάζουμε σε κατσαρόλα τον κιμά. ΣοτάρουμεΤηγανίζω ελαφρά σε λίγο λίπος, λαχανικά ή κρέας, έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα ομοιόμορφα. στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το καρότο και το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν, όχι να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε μέχρι να πάρει ελαφρύ χρώμα, για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά για τη σάλτσα κιμά. Αφού πάρει βράσηΜαγείρεμα σε υγρό που βρίσκεται πάνω από 100 °C., χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο και σιγοβράζουμε για 25 λεπτά. Προς το τέλος προσθέτουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
  2. Παράλληλα, καθαρίζουμε τις μελιτζάνες από το κοτσάνι και τις κόβουμε κατά μήκος σε φέτες πάχους περίπου 1 εκατοστού. Τις βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τις αλείφουμε με ελαιόλαδο. Ψήνουμε στο γκριλ για μερικά λεπτά. Μόλις μαλακώσουν και πάρουν ελαφρύ χρώμα τις γυρνάμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο μερικά λεπτά ακόμη. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλες οι μελιτζάνες.
  3. Ετοιμάζουμε και τη σάλτσα μπεσαμέλΓαλλική σάλτσα με βούτυρο, αλεύρι, γάλα. Γνωστή στην ελληνική κουζίνα για την χρησιμότητα της στον παραδοσιακό μουσακά αλλά και στο παστίτσιο. Το όνομα της το πήρε από τον δημιουργό της, Λουί ντε Μπεσαμέλ.. Ζεσταίνουμε το γάλα να είναι χλιαρό, όχι να βράσει. Σε κατσαρόλα, σε μέτρια θερμοκρασία, βάζουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι κι ανακατεύουμε με σύρμα, ώστε να γίνει ομοιογενές το μείγμα (κάνουμε ένα ρουΜείγμα από βούτυρο και αλεύρι, το οποιο το χρησιμοποιούμε για να δέσουμε ή να συμπυκνώσουμε σάλτσες ή σούπες. Τα ρού χωρίζονται σε άσπρο, ξανθό και σκούρο, ανάλογα με το πόσο χρώμα αφήνουμε να πάρει το αλεύρι.). Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να δέσειΚάνω εναν ζωμό, σάλτσα, σούπα πιο πηχτό, είτε προσθέτοντας αλεύρι ή κορνφλάουρ διαλυμένο σε νερό είτε προσθέτοντας αυγά, κρέμα γάλακτος ή βούτυρο. η κρέμα μας. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Μόλις κρυώσει λίγο, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τα αυγά και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις, πάντα με το σύρμα.
  4. Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο ταψί, απλώνουμε μια στρώση μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύριΤο κεφαλοτύρι παρασκευάζεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή μίγμα αυτών. Θεωρείται το παλαιότερο σκληρό τυρί στην Ελλάδα., λίγη ζάχαρη και λίγο αλάτι. Απλώνουμε τη μισή σάλτσα κιμά. Συνεχίζουμε με άλλη μια στρώση μελιτζάνες και τον υπόλοιπο κιμά. Περιχύνουμε από πάνω τη σάλτσα μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι και σκορπάμε σε όλο το ταψί κομματάκια φρέσκου βουτύρου. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C, για περίπου 45 με 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσειΨήνω σε δυνατό φούρνο ή σοτάρω σε λιπαρή ουσία ένα υλικό μέχρι να πάρει χρώμα ροδοκόκκινο. ο μουσακάς από πάνω.
  5. Τον αφήνουμε λίγο να κρυώσει, κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε.

Το βίντεο της συνταγής

Αυτό το ήξερες

Το όνομά της προέρχεται από την ιταλική "melanzana" και κατάγεται από την Ασία. Στην Ευρώπη, τη μελιτζάνα καλλιεργούν κυρίως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, καθώς αποτελεί βασικό συστατικό της...
Η μελιτζάνα με την χαρακτηριστική πικρή της γεύση είναι πηγή μαγνησίου και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Το μαγνήσιο βοηθάει στην καλη λειτουργία του εγκεφάλου. Η κατανάλωση μελιτζάνας προστατεύει τα...

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 1135 Εμφανίσεις σήμερα: 0