Κοτόπουλο χριστουγεννιάτικο

Κοτόπουλο χριστουγεννιάτικο

please share me:)

Βαθμολογία

Μέσος όρος: 5 (2 ψήφοι)

Υλικά συνταγής

  • 1 μεγάλο κοτόπουλο (2 κιλά περίπου)
  • 400γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 200γρ. συκωτάκια κότας
  • ⅓ φλιτζ. ρύζι γλασέ ή καρολίνα
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζ. κουκουνάρι
  • ½ φλιτζ. σταφίδες
  • 1 ξινόμηλο καθαρισμένο, κομμένο σε ζαράκια
  • 200γρ. κάστανα βραστά κομμένα στα 4
  • 1 λεμόνι (ο χυμός του)
  • ½ φλιτζ. κόκκινο κρασί
  • ⅓ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • ⅓ κ.γ. μπαχάρι
  • αλάτι
  • πιπέρι

για το ψήσιμο

  • 1 πορτοκάλι (ο χυμός του)
  • 1 λεμόνι (ο χυμός του)
  • 2 γεμάτες κ.σ. βούτυρο
  • 1 σφηνοπότηρο κόκκινο κρασί

Διαδικασία συνταγής

  1. Καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι το κοτόπουλο να πάει παντού και περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
  3. Ετοιμάζουμε τη γέμιση: σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, και προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε για να τον "σπάσουμε". Έπειτα προσθέτουμε τα συκωτάκια της κότας. Μόλις πάρουν χρώμα, σβήνουμε με κόκκινο κρασί, καρυκεύουμε με αλάτι, πιπέρι και μπαχάρι και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει ο κιμάς.
  4. Προσθέτουμε το ρύζι, τα ξινόμηλα, το κουκουνάρι, τις σταφίδες και τα κάστανα. Ανακατεύουμε.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Γεμίζουμε το κοτόπουλο και ράβουμε την κοιλιά.
  6. Απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση σε βουτυρωμένο ταψί και βάζουμε το κοτόπουλο ανάμεσα. Εναλλακτικά η γέμιση που μας περισσεύει, την τυλίγουμε σε λαδόκολλα και την τοποθετούμε  δίπλα στο κοτόπουλο.  Αλείφουμε με το μείγμα για ψήσιμο, που έχουμε ετοιμάσει. Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι νερό στο ταψί. Καλύπτουμε το φαγητό με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
  7. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 2 ώρες. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για λίγο στο γκριλ να ροδίσει ελαφρώς το κοτόπουλο.
  8. Αφού βγάλουμε από το φούρνο, ξανασκεπάζουμε το φαγητό για μισή ώρα περίπου και έπειτα κόβουμε και σερβίρουμε.

Αυτό το ήξερες;

Σχετικά με τη συνταγή

Από τον χρήστη: cookefi
Βαθμός δυσκολίας: μέτριας δυσκολίας
Σκεύος: ταψί
Χρόνος ετοιμασίας: περισσότερο από 90 λεπτά
Ποσότητα για: 6 άτομα

Δες επίσης...

Κόκορας γεμιστός μαριναρισμένος με μαυροδάφνη

Κατηγορία: Κρέας, Κοτόπουλο και Πουλερικά
Βαθμός δυσκολίας: μέτριας δυσκολίας
Χρόνος ετοιμασίας: περισσότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής 1 κόκορας (2½-3 κιλά περίπου) 1½ κιλό πατάτες λίγο ελαιόλαδο για τη μαρινάδα 80γρ. φρέσκο βούτυρο...

Γαλοπούλα με πλούσια γέμιση

Κατηγορία: Κρέας, Κοτόπουλο και Πουλερικά
Βαθμός δυσκολίας: δύσκολες
Χρόνος ετοιμασίας: περισσότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής 1 γαλοπούλα (3-3 ½ κιλά περίπου) Υλικά για το μείγμα ψησίματος 1 πορτοκάλι (ο χυμός του) 1 λεμόνι (ο...

Κοτόπουλο γεμιστό με μελωμένες πατατούλες

Κατηγορία: Κρέας, Κοτόπουλο και Πουλερικά
Βαθμός δυσκολίας: μέτριας δυσκολίας
Χρόνος ετοιμασίας: περισσότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής για το κοτόπουλο 1 κοτόπουλο περίπου 2 κιλά 2 κ.σ. κρέμα βαλσαμικού με πορτοκάλι 2 κ.σ. γεμάτες μουστάρδα...

Κούρκος (γαλοπούλα) γεμιστός

Κατηγορία: Κρέας, Κοτόπουλο και Πουλερικά
Βαθμός δυσκολίας: δύσκολες
Χρόνος ετοιμασίας: περισσότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής 1 γαλοπούλα μετρίου μεγέθους 400γρ. κάστανα βραστά 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο...

Κοτόπουλο γεμιστό με σταφίδες

Κατηγορία: Κρέας, Κοτόπουλο και Πουλερικά
Βαθμός δυσκολίας: εύκολες
Χρόνος ετοιμασίας: λιγότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής 1 ολόκληρο κοτόπουλο (1.5 κιλό περίπου) 2 φλιτζ. ρύζι μπονέτ 120γρ. αμύγδαλα λευκά 90γρ. σταφίδες 3...

Γαλοπούλα ελαφριά με ρυζάκι

Κατηγορία: Κρέας, Κοτόπουλο και Πουλερικά
Βαθμός δυσκολίας: μέτριας δυσκολίας
Χρόνος ετοιμασίας: περισσότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής για τη γαλοπούλα 800γρ. στήθος γαλοπούλας 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες 1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες 1...