Κόκορας γεμιστός μαριναρισμένος με μαυροδάφνη

short url (for easy share)

Μέσος όρος: 3.8 (4 ψήφοι)

 

Υλικά συνταγής

  • 1 κόκορας (2½-3 κιλά περίπου)
  • 1½ κιλό πατάτες
  • λίγο ελαιόλαδο

για τη μαρινάδα

  • 80γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 1 πορτοκάλι (ο χυμός και το ξύσμαΤο εξωτερικό μέρος της φλούδας των εσπεριδοειδών το οποίο χρησιμοποιούμε για να αρωματίσουμε γλυκά ή φαγητά. Με τρίφτη στο ψιλό σημείο ξύνουμε το φρούτο (π.χ. πορτοκάλι) και παίρνουμε το ξύσμα του. του)
  • 1 λεμόνι (ο χυμός και το ξύσμα του)
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 ποτήρι κρασιού μαυροδάφνη
  • φρέσκια ρίγανη
  • αλάτι
  • πιπέρι

για τη γέμιση

  • 200γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • τα συκωτάκια του κόκορα
  • 3-4 κ.σ. ρύζι γλασέ ή καρολίνα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. κουκουνάρι
  • ⅓ φλιτζ. σταφίδες (μουλιασμένες)
  • 1 ξινόμηλο καθαρισμένο, κομμένο σε ζαράκια
  • 1 λεμόνι (ο χυμός του)
  • ½ φλιτζ. μαυροδάφνη
  • 1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1/3 κ.γ. μπαχάρι
  • αλάτι
  • πιπέρι
cookefi
Ποσότητα: 6-8 άτομα

'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!

MyPuzzleName.gr

Διαδικασία συνταγής

  1. Καθαρίζουμε τον κόκορα και τον πλένουμε. Σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.
  2. Λιώνουμε το μισό βούτυρο και το ανακατεύουμε καλά με τη μαυροδάφνη και τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάδας. Σε γυάλινο σκεύος, βάζουμε τον κόκορα. Σηκώνουμε την πέτσα του και απλώνουμε το μισό βούτυρο που κρατήσαμε. Περιχύνουμε με την μαρινάδα και τον μαρινάρουμεΗ διαδικασία μαριναρίσματος. Σε υγρό βάζουμε τρόφιμα για να τα κάνουμε πιο τρυφερά και νόστιμα. Στις μαρινάδες χρησιμοποιούνται και αρωματικά λαχανικά και μπαχαρικά. για τουλάχιστον 4 ώρες. Τον γυρνάμε, ενδιάμεσα, για να μαριναριστεί καλά.
  3. Ετοιμάζουμε την γέμιση. ΣοτάρουμεΤηγανίζω ελαφρά σε λίγο λίπος, λαχανικά ή κρέας, έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα ομοιόμορφα. στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και μόλις γυαλίσει, προσθέτουμε τον κιμά και τον «σπάμε». Προσθέτουμε τα συκωτάκια ψιλοκομμένα και σοτάρουμε, μέχρι να ροδίσουν όλα τα υλικά. Προσθέτουμε το ρύζι και το κουκουνάρι, σοτάρουμε και σβήνουμεΣταματάω το σοτάρισμα, μαγείρεμα ή τσιγάρισμα ρίχνωντας στο φαγητό κρασί, ζωμό ή άλλο υγρό. με τη μαυροδάφνη. Προσθέτουμε το ξινόμηλο, τις σταφίδες, το χυμό λεμονιού, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι.
  4. Γεμίζουμε τον κόκορα και ράβουμε την κοιλιά. Σοτάρουμε ελαφρά σε λίγο ελαιόλαδο τις πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια. Βάζουμε τον κόκορα στη γάστρα και γύρω του απλώνουμε τις πατάτες. Περιχύνουμε με την μαρινάδα, κλείνουμε την γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 200οC, για δύο ώρες. Ενδιάμεσα, ανοίγουμε μια-δυο φορές και περιχύνουμε με το ζουμί για να μη στεγνώσει.
  5. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε άλλα τριάντα λεπτά να ροδίσειΨήνω σε δυνατό φούρνο ή σοτάρω σε λιπαρή ουσία ένα υλικό μέχρι να πάρει χρώμα ροδοκόκκινο. και να ψηθεί ο κόκορας. Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε, μπήγουμε ένα μαχαίρι στο μπούτι. Αν το υγρό που βγαίνει είναι διάφανο, τότε ο κόκορας έχει ψηθεί. Σερβίρουμε.

Αυτό το ήξερες

Για την αποφυγή σαλμονέλας κατά την αποθήκευση: Αποθηκεύσετε τα πουλερικά σας στο πιο ψυχρό μέρος του ψυγείου σας κάτω από τους 5 βαθμούς Κελσίου. Φροντίστε ώστε τα πουλερικά σας να φυλάγονται...
Το κοτόπουλο έχει ψηθεί όταν το κρέας από το μπούτι ξεκολλάει από τα οστά εύκολα και οι χυμοί που τρέχουν είναι καθαροί.

Σχόλια

Νέο σχόλιο

CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Εμφανίσεις συνταγής: 13156 Εμφανίσεις σήμερα: 0