Εκμέκ καταΐφι

please share me:)

Βαθμολογία

Μέσος όρος: 4.5 (2 ψήφοι)

Υλικά συνταγής

Υλικά για το καταΐφι

  • 500γρ. καταίφι
  • 400γρ. καρύδια (κοπανισμένα)
  • 250γρ. βούτυρο φρέσκο (λιωμένο)

Υλικά για το σιρόπι

  • 3 ποτήρια νερό
  • 3 ποτήρια ζάχαρη
  • 1 φέτα λεμόνι

Υλικά για την κρέμα

  • 1 λίτρο γάλα
  • 6 κ.σ. κορνφλάουρ
  • ¾ φλιτζ. ζάχαρη
  • 3 κρόκους αυγών
  • Λίγο αλάτι
  • ½ κ.σ.φρέσκο βούτυρο
  • Σαντιγύ

Διαδικασία συνταγής

  1. Αλοίφουμε το ταψί με λίγο λάδι και βάζουμε το μισό καταίφι πολύ καλά ξασμένο (ανοιγμένο). Πασπαλίζουμε με τα μισά καρύδια και από πάνω βάζουμε το υπόλοιπο καταίφι. Περιχύνουμε με το φρέσκο βούτυρο.
  2. Ψήνουμε στους 200ο C αρχικά και μετά χαμηλώνουμε στους 180οC μέχρι να ροδίσει πολύ καλά το καταίφι. Μην το φοβηθείτε, αφήστε το να πάρει καλό χρώμα γιατί όταν θα ρίξουμε το σιρόπι θα ασπρίσει. Το καταίφι αν δεν ψηθεί καλά θα λασπώσει. Αφήνουμε το καταίφι να κρυώσει.
  3. Ετοιμάζουμε σε κατσαρόλα το σιρόπι. Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά. Ρίχνουμε ζεστό το σιρόπι στο κρύο καταϊφι και αφήνουμε να κρυώσει.
  4. Ετοιμάζουμε την κρέμα. Χτυπάμε τους κρόκους, τους αφήνουμε στην άκρη. Ετοιμάζουμε ένα μπαιν μαρι. Στο μπαιν μαρί ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το κορνφλάουρ, το αλάτι και μισό φλιτζάνι του τσαγιού γάλα. Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα και το ρίχνουμε τμηματικά στο μείγμα του κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε έως ότου γίνει μια σφιχτή κρέμα (όσο κρυώνει σφίγγει).
  5. Προσθέτουμε σιγά σιγά λίγη από την κρέμα (περίπου το 1/3 της ποσότητας) στα αυγά ενώ χτυπάμε με σύρμα συνεχώς. (Όπως όταν αυγοκόβουμε). Προσθέτουμε το μείγμα με τα αυγά στην  υπόλοιπη κρέμα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα πάνω από το μπαιν μαρι για 3 λεπτά. Προσθέτουμε το βούτυρο στο τέλος και την αφήνουμε να κρυώσει.
  6. Μόλις κρυώσει η κρέμα και το σιροπιασμένο καταϊφι βάζουμε από πάνω την κρέμα.  Ετοιμάζουμε την σαντιγύ και την απλώνουμε πάνω από την κρέμα. Βάζουμε στο ψυγείο. Το γλυκό διατειρείται 3 μέρες το πολύ στο ψυγείο. Πασπαλίζουμε προαιρετικά με ξηρούς καρπούς στο σερβίρισμα.
  7. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε έτοιμη σαντιγύ εμπορίου, θα την βάζετε από πάνω πριν από το σερβίρισμα. 

Αυτό το ήξερες;

Σχετικά με τη συνταγή

Από τον χρήστη: cooklathina
Βαθμός δυσκολίας: μέτριας δυσκολίας
Σκεύος: ταψί
Χρόνος ετοιμασίας: περισσότερο από 90 λεπτά
Ποσότητα για: 1 ταψί φούρνου
Προέλευση: Ασία (Τουρκία)

Δες επίσης...

Καρυδόπιτα

Κατηγορία: Γλυκά, Ταψιού - Σιροπιαστά
Βαθμός δυσκολίας: μέτριας δυσκολίας
Χρόνος ετοιμασίας: περισσότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής 4 φλιτζ. [qtip:καρυδόψιχα|Τα καρύδια αφού αφαιρεθεί το σκληρό εξωτερικό τους τσόφλι.] 1 ½ φλιτζ. φρυγανιά τριμμένη...

Παγωτό μαστίχα με βάση κανταΐφι

Κατηγορία: Γλυκά, Ταψιού - Σιροπιαστά, Παγωτά - Σορμπέ
Βαθμός δυσκολίας: μέτριας δυσκολίας
Χρόνος ετοιμασίας: περισσότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής για το παγωτό 100ml φυτική σαντιγί 70γρ. ζαχαρούχο γάλα 250γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2% λιπαρά 4...

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με καρύδια

Κατηγορία: Γλυκά, Ταψιού - Σιροπιαστά
Βαθμός δυσκολίας: μέτριας δυσκολίας
Χρόνος ετοιμασίας: λιγότερο από 30 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής ½ ποτήρι ηλιέλαιο ½ ποτήρι βούτυρο λιωμένο 2 ποτήρια σιμιγδάλι 1 ποτήρι καρυδόψιχα για το σιρόπι...

Ινδοκάρυδο

Κατηγορία: Γλυκά, Ταψιού - Σιροπιαστά
Βαθμός δυσκολίας: μέτριας δυσκολίας
Χρόνος ετοιμασίας: λιγότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής 250γρ. βούτυρο 1 κ.σ. κοφτή [qtip:μαργαρίνη|Φυτικό λίπος, το οποίο κυκλοφορεί ευρέως στο εμπόριο.] (για το ταψί...

Μπισκότα με καρύδια και σταφίδες

Κατηγορία: Γλυκά, Κουλουράκια
Βαθμός δυσκολίας: εύκολες
Χρόνος ετοιμασίας: λιγότερο από 30 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής 450γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο 180γρ. ζάχαρη 160γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου...

Σεκέρ παρέ

Κατηγορία: Γλυκά, Ταψιού - Σιροπιαστά
Βαθμός δυσκολίας: μέτριας δυσκολίας
Χρόνος ετοιμασίας: περισσότερο από 90 λεπτά
Χρειάζεστε: Υλικά συνταγής για τη ζύμη 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο 75γρ. (3 κ.σ. γεμάτες) άχνη ζάχαρη 250γρ....