Ο κρόκος στον αρχαίο κόσμο

Ο κρόκος αποτελούσε στον αρχαίο κόσμο ένα από τα πιο περιζήτητα και ακριβά μπαχαρικά. Σαν φυτό, με έντονο άρωμα και χρώμα, είχε πολλές χρήσεις: χρωστική ουσία, φάρμακο, βότανο, άρτυμα, ενώ του απέδιδαν και αφροδισιακές ιδιότητες. Το όνομά του ετυμολογικά προέρχεται από την ελληνική λέξη «κρόκη» που σημαίνει το νήμα που χρησιμοποιείται για την ύφανση σε αργαλειό, ενώ έχει και μυθολογική προέλευση. Αναφορές για τον κρόκο και τα παράγωγά του μπορεί να βρει κανείς σε αρχαία κείμενα του Όμηρου, του Ιπποκράτη, κ.α. αλλά και στην Παλαιά Διαθήκη. Ακόμα, στοιχεία για την ύπαρξη και τη συγκομιδή του φυτού βρίσκουμε σε μινωικές τοιχογραφίες ("Ο ΚΡΟΚΟΣΥΛΛΕΚΤΗΣ", 1600 π.Χ.). Τέλος, τόσο το φυτό όσο και η ονομασία "κρόκος" ήταν γνωστά και σε άλλους αρχαίους λαούς, όπως τους Αιγύπτιους, Εβραίους και Ρωμαίους (αναφορές σε κείμενα).

Σχετικές συνταγές

Δες αναλυτικά τις συνταγές εδώ

Ριζότο με κρόκο κοζάνης και Σαν Μιχάλη
Ριζότο με κρόκο κοζάνης και Σαν Μιχάλη

λιγότερο από 30 λεπτά
Δυσκολία: μέτριας δυσκολίας
Ζυμαρικά και ρύζια, Ρύζι, Ριζότο

Ριζότο με σαφράν και μανιτάρια πόρτο μπέλο

λιγότερο από 30 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Ζυμαρικά και ρύζια, Ρύζι, Ριζότο

Ψαρόσουπα με κρόκο Κοζάνης

λιγότερο από 90 λεπτά
Δυσκολία: μέτριας δυσκολίας
Ψάρια και Θαλασσινά, Ψάρια, Σούπες, Σούπες με ψάρια

Πικάντικη σούπα με μύδια

λιγότερο από 60 λεπτά
Δυσκολία: μέτριας δυσκολίας
Ψάρια και Θαλασσινά, Θαλασσινά, Οστρακοειδή, Σούπες, Σούπες με ψάρια