Η Κυριακή της Λίλας

Είναι Κυριακή και η Λίλα έχει καλέσει όλη την οικογένεια για τους κάνει το τραπέζι (στο καινούριο της διαμέρισμα.... γκουχου ... αν είναι καινούριο δεν έχει σκεύη μάλλον..) στο σπίτι της στο οποίο μένει τα τελευταία 2 χρόνια!

Συμβουλεύτηκε τον cooklos και ξαφνικά το πρόβλημα της επιλογής λύθηκε. Της προτείναμε τα εξής.

Από σαλάτες :

Κουνουπίδι στο φούρνο

Σαλάτα μαρούλι λεμονάτη

Πατατοσαλάτα της Λίλας

 

Για κυρίως και ορεκτικά:

Γαρίδες σαγανάκι

Μύδοπίλαφο

Καλαμαράκια ψητά στο φούρνο με αρωματικά και φρέσκο κρεμμύδι

Σαρδέλα τηγανητή

 

Για επιδόρπιο :

Εύκολο και δροσερό γλυκό

 

Το τραπέζι πήγε περίφημα, η Λίλα και οι καλεσμένοι της ήταν όλοι πανευτυχείς και ο cooklos ακόμα περισσότερο!

Συνοπτικά οι συνταγές

Υλικά συνταγής

  • 25 μύδια με το κέλυφος
  • ¼ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 ποτηράκι κρασί λευκό
  • 1 φλιτζ. νερό
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • ½ πιπεριά καυτερή
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • 1 λεμόνι (ο χυμός του)
  • 1 φλιτζ. ρύζι κίτρινο
  • ½ φλιτζ. μαϊντανός ψιλοκομμένος ή σχοινόπρασο
  • αλάτι λίγο
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία συνταγής

  1. Αφαιρούμε τα μουστάκια από τα μύδια, καθαρίζουμε το κέλυφος με βουρτσάκι ή σφουγγαράκι και τα πλένουμε πολύ καλά. Όσα μύδια μείνουν ανοιχτά μετά το καθάρισμα τα πετάμε.
  2. Σε κατσαρόλα βάζουμε τα μύδια, το νερό, το κρασί, και σκεπάζουμε με το καπάκι. Τα αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για 3 με 4 λεπτά για να ανοίξουν κουνάμε την κατσαρόλα μια δυο φορές για να ανοίξουν πιο εύκολα. Όσα μύδια παραμείνουν κλειστά τα πετάμε.
  3. Σε άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, μέχρι να γυαλίσει όχι να πάρει χρώμα, προσθέτουμε το ρύζι κι ανακατεύουμε. Συμπληρώνουμε με 2 φλιτζ. ζουμί από τα αχνισμένα μύδια, μουστάρδα και την καυτερή πιπεριά. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μισό και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά, με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα.
  4. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε για άλλα 15 λεπτά.
  5. Βγάζουμε τη σάρκα απο το κέλυφος των μυδιών και την προσθέτουμε στο πιλάφι. Προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά να ζεσταθούν τα μύδια.
  6. Σερβίρουμε προσθέτωντας μερικά κελύφη για γαρνίρισμα.

Δες ολόκληρη τη συνταγή εδώ...

Υλικά συνταγής

  • 2 καλαμάρια (600γρ.)
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 10 ντοματίνια κομμένα στα τέσσερα
  • 1 σκελίδα σκόρδο σε ψιλές φετούλες
  • ⅓ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζ. άνηθος ψιλοκομμένος
  • 1 κ.σ. δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Διαδικασία συνταγής

  1. Καθαρίζουμε τα καλαμάρια και τα χαράζουμε από την πάνω μεριά. Πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά, το σκόρδο αλάτι και πιπέρι.
  2. Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τα καλαμάρια ολόκληρα στο τηγάνι και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 2 λεπτά από την κάθε πλευρά. Αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το περιεχόμενο του τηγανιού σε ένα πυρέξ. Προσθέτουμε τα κομμένα ντοματίνια.
  3. Ψήνουμε στο γκριλ στους 220οC για 15-20 λεπτά σε μεσαίο ύψος. Ενδιάμεσα στο ψήσιμο, ραντίζουμε το καλαμάρι με τα υγρά του.
  4. Σερβίρουμε ζεστό με φρυγανισμένο ψωμί.

Δες ολόκληρη τη συνταγή εδώ...

Υλικά συνταγής

  • 1½ κιλό σαρδέλες
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 λεμόνια
  • αλάτι

Διαδικασία συνταγής

  1. Καθαρίζουμε τις σαρδέλες από λέπια και εντόσθια και τις πλένουμε.
  2. Στίβουμε το 1 λεμόνι και περιχύνουμε με το χυμό τις σαρδέλες, ανακατεύοντας να πάει παντού.
  3. Τις αφήνουμε στο λεμόνι μισή ώρα.
  4. Αλατίζουμε και έπειτα, βάζουμε το λάδι να κάψει.
  5. Τηγανίζουμε για 2–3 λεπτά από κάθε πλευρά.
  6. Βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
  7. Σερβίρουμε με το λεμόνι κομμένο στα 4.

Δες ολόκληρη τη συνταγή εδώ...

Υλικά συνταγής

  • 2 πακέτα μπισκότα τύπου digestive ή πτιμπέρ
  • 130γρ. μαργαρίνη
  • 2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 φακελάκια ζελέ λεμόνι ή ανανά (εμπορίου)
  • 2 κ.σ. ζάχαρη

Διαδικασία συνταγής

  1. Χτυπάμε τα μπισκότα μαζί με την μαργαρίνη σε μπλέντερ και τα στρώνουμε σε πυρεξ ή ταψάκι. Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά. αφήνουμε να κρυώσει. 
  2. Σε μεγάλο μπόλ χτυπάμε δυνατά με σύρμα το γιαούρτι να γίνει κρεμώδες. Σε άλλο μπολ φτιάχνουμε το ζελέ με την ζάχαρη σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  3. Αναμειγνύουμε το ζελέ με το γιαούρτι τόσο όσο να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να πήξει αρκετά αλλά όχι εντελώς. 
  4. Ανακατεύουμε την κρέμα από το ψυγείο και περιχύνουμε τα μπισκότα με την κρέμα και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να σφίξει η κρέμα εντελώς.
  5. Σερβίρουμε κόβοντας προαιρετικά φρούτα από πάνω.

Δες ολόκληρη τη συνταγή εδώ...

Υλικά συνταγής

  • ½ μαρούλι, ανάλογα με τη ρίζα ή ½ σγουρή σαλάτα
  • 2 κρεμμύδια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 λεμόνι (ο χυμός του)
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο εξαιρετικά παρθένο
  • αλάτι

Διαδικασία συνταγής

  1. Πλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά μας.
  2. Ανακατεύουμε σε μπολ όλα τα υλικά μας.
  3. Σερβίρουμε.

Δες ολόκληρη τη συνταγή εδώ...

Υλικά συνταγής

  • 1 κουνουπίδι
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ.γ. μουστάρδα απαλή (προαιρετικά)
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 1 λεμόνι (ο χυμός του)
  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Διαδικασία συνταγής

  1. Πλένουμε το κουνουπίδι και το κόβουμε σε φέτες προσέχοντας να μην διαλυθούν οι φουντίτσες. Απλώνουμε λαδόκολλα σε ταψί. Ανακατεύουμε σε μπολ το σκόρδο, την πάπρικα, το αλάτι, το πιπέρι, την μουστάρδα αν χρησιμοποιούμε και το ελαιόλαδο.
  2. Προσθέτουμε το κουνουπίδι και ανακατεύουμε να πάνε τα υλικά παντού. Απλώνουμε το κουνουπίδι στη λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για περίπου 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κουνουπίδι. Βγάζουμε σε πιατέλα και περιχύνουμε με το λεμόνι.

Δες ολόκληρη τη συνταγή εδώ...

Υλικά συνταγής

  • 3-4 μέτριες πατάτες βραστές
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • ½ βάζο μεγάλες πίκλες
  • 1-2 φλιτζ. μαγιονέζα

Διαδικασία συνταγής

  1. Βράζουμε τις πατάτες και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Τις κόβουμε σε μπουκιές.
  2. Ψιλοκόβουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτουμε την μαγιονέζα (κατά βούληση) και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τις πατάτες, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Δες ολόκληρη τη συνταγή εδώ...

Υλικά συνταγής

  • 15-20 γαρίδες
  • ⅓ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3-4 ντομάτες φρέσκιες ή
  • 2 φλιτζ. σάλτσα από φρέσκιες ντομάτες
  • 1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
  • 100γρ. φέτα τριμμένη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ρίγανη

Διαδικασία συνταγής

  1. Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και την πιπεριά (αν χρησιμοποιούμε). Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τις ντομάτες κονκασέ. Τις προσθέτουμε στο τηγάνι μαζί με τα μπαχαρικά και λίγο νεράκι.
  2. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 15 λεπτά και προσθέτουμε τις γαρίδες. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 6 λεπτά, μέχρι να γίνουν κόκκινες οι γαρίδες.
  3. Προσθέτουμε την φέτα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Δες ολόκληρη τη συνταγή εδώ...

Περισσότερα μενού της κατηγορίας

Αξέχαστο τραπέζι για όλη την οικογένεια
Κατηγορία: Κυριακάτικο τραπέζι

Μενού

  • Πιπεριές Φλωρίνης γεμιστές
  • Πατατοσαλάτα με γιαούρτι
  • Πράσινη σαλάτα με σως μελιού και παρμεζάνα
  • Ζοχοί βραστοί
  • Γκιούλμπασι
  • Σπετζοφάι
  • Πιλάφι με μανιτάρια πορτσίνι
Το τραπέζι της Κυριακής πρέπει να είναι πλούσιο και στη νηστεία
Κατηγορία: Κυριακάτικο τραπέζι

Μενού

  • Λαχανάκια Βρυξελλών σαλάτα
  • Πικάντικη σαλάτα
  • Μπαρλίβα
  • Σαλάτα πιάζ
  • Θαλασσινά γιαχνί
  • Ρύζι Μπασμάτι
  • Χαλβάς πολίτικος νηστίσιμος