Το καλοκαιρινό κυριακάτικο τραπέζι

Είναι όμορφα την Κυριακή που μαζεύεται όλη η οικογένεια γύρω από το τραπέζι. Για κάποιους είναι ιερή στιγμή ενώ για κάποιους άλλους όχι και τόσο. ΟΛΟΙ όμως τρώτε!

Ο cooklos λοιπόν για να γεμίσει μοναδικά το στομάχι σας, σας προτείνει με αυτοπεποίθηση:

Από σαλάτες και ορεκτικά :

Πεντανόστιμα ψωμάκια

Σαλάτα του Καίσαρα

Ραδίκια βραστά

Για κυρίως :

Κοκκινιστό με ρύζι και μανιτάρια

Για επιδόρπιο :

Εύκολο παγωτό

Καλή σας όρεξη!

Συνοπτικά οι συνταγές

Υλικά συνταγής

  • 1 ½ κιλό ραδίκια
  • 3-4 λίτρα νερό (μέχρι τη μέση μεγάλης κατσαρόλας)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο ανά μερίδα
  • 1 κ.σ. χυμό λεμόνι ανά μερίδα
  • αλάτι

Διαδικασία συνταγής

  1. Καθαρίζουμε καλά τα ραδίκια από τα κοτσάνια τους και από ξερά φυλλαράκια και τα πλένουμε πολύ καλά. Πλένουμε τα χόρτα μας, αρχικά σε τρεχούμενο νερό και έπειτα γεμίζουμε το νεροχύτη μας νερό και τα βυθίζουμε μέσα. Βγάζουμε τα χόρτα από το νεροχύτη και τα βάζουμε σε τρυπητό. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία έως ότου το νερό του νεροχύτη μείνει καθαρό χωρίς χώμα.
  2. Βάζουμε νερό σε κατσαρόλα να βράσει. Βυθίζουμε στο νερό της κατσαρόλας τα ραδίκια μας και τα βράζουμε για 25-30 λεπτά περίπου. Αν θέλουμε αν κρατάνε τα βράζουμε για πολύ λιγόρερο, δοκιμάζοντας σε κάθε περίπτωση πόσο τραγανά τα θέλουμε.
  3. Στραγγίζουμε τα χόρτα μας και τα σερβίρουμε σε πιάτο προσθέτοντας ελαιόλαδο, λεμόνι και αλάτι. Αν θέλουμε να τα φάμε κρύα, περιμένουμε να κρυώσουν πριν σερβίρουμε.
  4. Αν θέλουμε να τα κρατήσουμε στο ψυγείο, δεν τα στραγγίζουμε και αφού τα αφήσουμε να κρυώσουν, τα αποθηκεύουμε σε τάπερ με το ζουμί τους να τα σκεπάζει.

Δες ολόκληρη τη συνταγή εδώ...

Υλικά συνταγής

για τη σαλάτα

  • ½ μαρούλι, ανάλογα με τη ρίζα ή ½ σγουρή σαλάτα, ανάλογα με τη ρίζα
  • ½ στήθος κοτόπουλο βρασμένο
  • κρουτόν έτοιμο ή εναλλακτικά 3 φέτες ψωμί του τοστ και 1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο
  • 1 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 4 κ.σ. σως του Καίσαρα
  • αλάτι

για τη σως

  • 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 1 κ.σ. σιμπουλέτ ψιλοκομμένη
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • 2 ½ κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Διαδικασία συνταγής

για τη σαλάτα

  1. Αν δεν έχουμε κρουτόν έτοιμο, κόβουμε σε κυβάκια τις κόρες από τα ψωμάκια του τοστ. Ραντίζουμε με το λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε στους 180 °C μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Το κρουτόν μας είναι έτοιμο.
  2. Πλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά μας και βράζουμε το κοτόπουλο.
  3. Ανακατεύουμε σε μπολ όλα τα υλικά μας και κόβουμε το κοτόπουλο μικρά κομμάτια. Τα προσθέτουμε στη σαλάτα και ετοιμάζουμε τη σως.

για τη σως

  1. Βάζουμε σε μπολ σιμπουλέτ, αλατοπίπερο, σκόρδο, μουστάρδα και ξύδι.
  2. Ανακατεύουμε και παράλληλα ρίχνουμε στο μείγμα σιγά σιγά το ελαιόλαδο.
  3. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε.
  4. Ρίχνουμε την παρμεζάνα και ανακατεύουμε. Η σως μας είναι έτοιμη.
  5. Περιχύνουμε με τη σως μας τη σαλάτα.
  6. Σερβίρουμε.

Δες ολόκληρη τη συνταγή εδώ...

Υλικά συνταγής

για το κρέας

  • 750γρ. κρέας μοσχαρίσιο (νουά, ποντίκι, σπάλα, μάγουλα)
  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κόκκινες πιπεριές περασμένες στο μούλτι
  • 2 φλιτζ. σάλτσα ντομάτας
  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.γ. κόκκινο πιπέρι
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • πιπέρι

για το ρύζι

  • 1 κούπα ρύζι μπονέτ
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ κούπα κεφαλοτύρι
  • 5-6 μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κύβος βοδινού
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.γ. κόκκινο πιπέρι γλυκό
  • 1 κ.γ. θυμάρι ξερό
  • αλάτι
  • πιπέρι

Διαδικασία συνταγής

  1. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια το κρέας και το βράζουμε για μισή ώρα. Καθαρίζουμε με κουτάλα το ζωμό από τους “αφρούς” που θα βγάλει το κρέας. Κρατάμε το νερό. Τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και προσθέτουμε το κρέας, το ροδίζουμε και έπειτα προσθέτουμε τις πιπεριές, την σάλτσα ντομάτας, τον πελτέ, την μουστάρδα, τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε μια κούπα από τον ζωμό και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Ελέγχουμε ενδιάμεσα τα υγρά και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη από το ζωμό.
  2. Σε άλλη κατσαρόλα ετοιμάζουμε το ρύζι. Τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και τα μανιτάρια. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Μόλις ροδίσει το ρύζι, προσθέτουμε 4 κούπες νερό και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το κεφαλοτύρι. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφού πιεί σχεδόν όλο το ζωμό, αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το κεφαλοτύρι, ανακατεύουμε μια φορά και σκεπάζουμε με πετσέτα να τραβήξει όλα τα υγρά του.
  3. Σερβίρουμε το ρύζι μαζί με το κοκκινιστό.

Δες ολόκληρη τη συνταγή εδώ...

Υλικά συνταγής

για τη ζύμη

  • ¾ κούπας χλιαρό νερό
  • 3½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή μαλακό)
  • 1 μαγιά
  • 2 κ.σ. γεμάτες μαργαρίνη λιωμένη
  • 2 κ.σ. κοφτές ζάχαρη
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1 αυγό

για το άλειμμα

  • 1 αυγό
  • σπόρους (σουσάμι, παπαρουνόσπορο, λιναρόσπορο)

Διαδικασία συνταγής

  1. Ρίχνουμε σε μια λεκανίτσα το χλιαρό νερό και διαλύουμε την μαγιά. Προσθέτουμε την ζάχαρη, το μισό αλεύρι και ζυμώνουμε ελαφρά.
  2. Προσθέτουμε τη μαργαρίνη και το υπόλοιπο αλεύρι. Συνεχίζουμε το ζύμωμα και προσθέτουμε το αυγό και τέλος το αλάτι. Ζυμώνουμε καλά και αλευρώνουμε ελαφρά την λεκανίτσα. Αφήνουμε σκεπασμένη τη ζύμη μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Θα χρειαστεί περίπου 40 λεπτά.
  3. Κάνουμε μια τρύπα στο κέντρο της ζύμης για να βγάλουμε τον αέρα και κόβουμε σε 8 μπαλάκια. Τα πλάθουμε ένα-ένα και τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Τα αφήνουμε άλλη μια ώρα περίπου (ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος) μέχρι να διπλασιαστούν.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Χτυπάμε ελαφρά ένα αυγό με λίγο νεράκι και αλείφουμε τα ψωμάκια. Πασπαλίζουμε προαιρετικά με σουσάμι, λιναρόσπορο, παπαρουνόσπορο.
  5. Βάζουμε το ταψί στη δεύτερη σκάλα από πάνω και ψήνουμε για 15-20 λεπτά. Αξίζει να τα δοκιμάσετε είναι αφράτα και πεντανόστιμα!

Δες ολόκληρη τη συνταγή εδώ...

Υλικά συνταγής

  • 2 κουτιά σαντιγί εμπορίου (σε μεταλλικο δοχείο)
  • 2 κουτιά γάλα εβαπορέ
  • 2 κουτιά ζαχαρούχο γάλα
  • 2 κ.σ. καφές στιγμιαίος
  • 1 φλιτζ. κουβερτούρα τριμμένη

Διαδικασία συνταγής

  1. Χτυπάμε πάρα πολύ καλά την σαντιγύ και προσθέτουμε σιγά-σιγά τα γάλατα χτυπώντας δυνατά. Αφού αφρατέψει καλά το μείγμα παίρνουμε μερικές κουταλιές και τις ανακατεύουμε με τον στιγμιαίο καφέ.
  2. Βάζουμε στην κατάψυξη το αρχικό υλικό (χωρίς τον καφέ) και αυτό με τον καφέ στο ψυγείο.
  3. Όταν δούμε ότι στα τοιχώματα του μπώλ που έχουμε στην κατάψυξη αρχίζει να σταθεροποιείται το υλικό το ξαναχτυπάμε και προσθέτουμε το υλικό με τον στιγμιαίο καφέ.
  4. Ξαναβάζουμε στην κατάψυξη και αφού σταθεροποιηθεί πάλι το υλικό στα τοιχώματα το ξαναχτυπάμε για τελευταία φορά. Προσθέτουμε τριμμένη κουβερτούρα ανακατεύουμε και αφήνουμε στην κατάψυξη μέχρι να σταθεροποιηθεί.

Δες ολόκληρη τη συνταγή εδώ...

Περισσότερα μενού της κατηγορίας

Σαν το τραπέζι της Κυριακής δεν έχει
Κατηγορία: Κυριακάτικο τραπέζι

Μενού

  • Ποικιλία τυριών με ελληνικά μινι καπρέζε
  • Ψωμάκια με καλαμποκάλευρο
  • Πατατοσαλάτα της Λίλας
  • Ραδίκια βραστά
  • Πράσινη σαλάτα με σως μελιού
  • Ντολμαδάκια παραδοσιακά
  • Μιξ κρεάτων στο φούρνο
  • Σουτζουκάκια με κάσα
  • Πατάτες φούρνου με πορτοκάλι
  • Γαλακτομπούρεκο
Θαλασσινό κυριακάτικο τραπέζι
Κατηγορία: Κυριακάτικο τραπέζι

Μενού

  • Σαλάτα μαρούλι λεμονάτη
  • Πατατοσαλάτα ζεστή ελαφριά
  • Μανιτάρια στο τηγάνι
  • Μύδια σαγανάκι
  • Γαρίδες με ουΐσκι φλαμπέ
  • Μπαρμπούνια τηγανητά
  • Φρουτοσαλάτα με μέντα