Μαρμελάδα πεπόνι

short url (for easy share)

No votes yet

 

Υλικά συνταγής

  • 2 κιλά πεπόνι (ζυγίζουμε αφού το ξεφλουδίσουμε και βγάλουμε τα σπόρια)
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • ξύσμα και σάρκα από 1 μεγάλο ή 2 μικρά λεμόνια
  • 1 λίτρο νερό (4 φλιτζ.)
cooklila
Δυσκολία: εύκολες
Ποσότητα: Μας δίνει περίπου 1 κιλό μαρμελάδα.

Διαδικασία συνταγής

  1. Ξεφλουδίζουμε και καθαρίζουμε το πεπόνι από τα κουκούτσια και το ψιλοκόβουμε.
  2. Τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το ξύσμαΤο εξωτερικό μέρος της φλούδας των εσπεριδοειδών το οποίο χρησιμοποιούμε για να αρωματίσουμε γλυκά ή φαγητά. Με τρίφτη στο ψιλό σημείο ξύνουμε το φρούτο (π.χ. πορτοκάλι) και παίρνουμε το ξύσμα του. λεμονιού και το νερό.
  3. Ξεφλουδίζουμε το λεμόνι και ψιλοκόβουμε τη σάρκα (να γίνει σχεδόν πολτός), αφαιρώντας τα κουκούτσια.
  4. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στο ψυγείο για μια νύχτα.
  5. Βάζουμε το μείγμα σε κατσαρόλα και σιγοβράζουμεΒράσιμο στο σημείο σχεδόν του βρασμού, έτσι ώστε να τρεμουλιάζει σταθερά το υγρό μας. για περίπου 45 λεπτά με κλειστό καπάκι.
  6. Έπειτα προσθέτουμε τη ζάχαρη και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία.
  7. Ανακατεύουμε διαρκώς έως ότου διαλυθεί η ζάχαρη και προσέχουμε να μη βράσει το μείγμα μας.
  8. Αφού διαλυθεί, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και βράζουμε για άλλα 45 λεπτά περίπου με ανοιχτό το καπάκι της κατσαρόλας.
  9. Ελέγχουμε αν έδεσε όσο θέλουμε, βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και αφού κρυώσουν τα σφραγίζουμε.

Αυτό το ήξερες

Το πεπόνι είναι πηγή αντιοξειδωτικών καθώς περιέχει βιταμίνη C και Β-καροτίνη. Όσο πιο ώριμο τρώμε το πεπόνι τόσο πιο πλούσιο σε περιεκτικότητα Β-καροτίνης είναι! Εκτός από τα παραπάνω περιέχει...
Για να δούμε αν έδεσε η μαρμελάδα βγάζουμε μια πολύ μικρή ποσότητα σε ένα πιατάκι και την αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Δεν πρέπει να είναι πολύ συμπαγής, αλλά αν γείρουμε το πιατάκι...
Η αντιστοιχία φρούτου ζάχαρης είναι ή 50-50 ή μικρότερη. Τα τελευταία χρόνια οι νοικοκυρές προτιμούν να κάνουν τις μαρμελάδες με αντιστοιχία 2 προς 1 ή και 3 προς 1. Ανάλογα με το πόσο γλυκιά την...
Υπάρχουν δύο τρόποι για να αποστειρώσουμε τα βάζα μας: 1) Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει και τα βράζουμε για 20 λεπτά. Τα αφαιρούμε με μασιά ή γάντια και τα αφήνουμε  ανάποδα να...
Το πεπόνι είναι πηγή αντιοξειδωτικών, καθώς περιέχει βιταμίνη C και B – καροτίνη. Όσο πιο ώριμο τρώμε το πεπόνι, τόσο πιο πλούσιο σε περιεκτικότητα Β – καροτίνης είναι! Εκτός από τα παραπάνω περιέχει...

Tips - Μην ξεχνάς ότι...

Οι σπιτικές μαρμελάδες διατηρούνται σε σκιερό και δροσερό μέρος και όταν ανοιχτούν, στο ψυγείο.

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 6504 Εμφανίσεις σήμερα: 2